Mandelblom i tejeda
Text & foto:Björn Westin
En bra plats att starta sin vandring ifrån är Cruz de Tejeda. Där kan man välja mellan flera olika leder som går ut åt alla vädersträck.

Mot öster går en fin led ner till den religiösa byn Teror, mot väster kommer man till Artenara, den norra leden går ner till en by som heter Valsendero. Åt det södra hållet så kan man faktiskt vandra hela vägen ner till Maspalomas om man har ett par dagar på sig.

Själva namnet Cruz de Tejeda kommer från det utmejslade stenkors som står på det lilla torget och utmärker öns mitt. Platser där många leder möts brukar också kalla för Cruz, och i det här fallet är det en naturlig knytpunkt för de många lederna som möts här. Detta gjorde också Cruz de Tejeda till ett lämpligt ställe att mötas för att byta och sälja varor förr i tiden.

I dag har vi tänkt vandra en fin led ner till byn Tejeda och sen fortsätta upp mot byn Culata. Det är utan tvekan en av de finaste platser du kan vandra på nu i februari. Våren är i fullgång, tusentals mandelträd blomstrar i vitt och rosa och terrasserna skimrar i olika nyanser av grönt.

Här uppe på på kanten till den största calderan på ön ligger öns enda Parador (Statligt lyxhotell), 1500 meter över havet. Byggt på 1930-talet och efter att ha varit stängt för renovering i mer än 20 år, nyöppnade det i april 2009. I Spanien finns 94 Paradorer. Alla unika, ofta inrymd i en speciell byggnad eller belägna på någon naturskön plats. Inne på hotellet finns även en fin spa anläggning, perfekt för trötta ben efter en lång vandringsdag.

Från Tejeda följer vi sedan en vacker dalgång upp till byn La Culata.

Caldera är det spanska ordet för kittel eller gryta och är en kraterliknande formation som skapas då en vulkan kollapsar. När magmakammaren under en vulkan töms bildas tomrum under vulkanen. Taket kan då sjunka in och skapa en stor rund struktur som liknar en kittel. Till skillnad från kratrar, som oftast bildas av explosioner och vulkanrör är calderor ofta riktigt stora, mer än en kilometer i diameter.

Många vandringsleder följer just kammen av calderan. Här uppe har vi utsikt över hela den västra delen av Gran Canaria, de mytomspunna monolitklipporna Roque nublo och Roque Bentaiyga. På vår grannö Tenerife, sticker Spaniens högsta bergstopp Teide högt upp över molnen. Så här års är den helt snötäckt och fantastiskt mäktig att se härifrån.

Våran led för dagen svänger ner i calderan och tar oss ner till byn Tejeda. Här stannar vi till i byns bageri som specialiserat sig på att göra traditionella bakverk med mandel som huvudingrediens. Vi bjuder oss själva på en välförtjänt mandelkaka som smakar ljuvligt efter en stunds vandring. Alla byar på Gran Canaria har förutom nationella och kanariska helgdagar också rätt till två egna helgdagar. Bland annat så firar man sedan 1969 i Tejeda mandelblomningen med stora festligheter varje år i februari. Madelträden står kvar som vackra monument, och minner om svunna tider då produktionen av både söt- och bittermandel var stor här uppe, och sysselsatte 100 tals personer. Sötmandel används framförallt i mat och bakverk medans bittermandeln användes inom kosmetikaindustrin.

Man pressade mandlarna för att utvinna olja, då den innehåller Blåsyra (Vätecyanid).

Vi får ta av oss skorna och vada över flera vattendrag på vår väg förbi de pittoreska vitrappade gårdarna. Här får man en känsla av att tiden sedan länge stannat upp. Från La Culata slingrar sig stigen upp mot pinjeskogen. Vi når upp till bergsryggen och hittar en fin platå där dagens matsäck avnjuts. Vi fortsätter slutligen vandringen upp på bergskammen och följer den tillbaka till Cruz de Tejeda.

Det är naturligtvis svårt med bara ord beskriva hur vackert det är här uppe, det måste upplevas. För min egen del så är jag inne på mitt 18:e år som vandringguide här uppe i bergslandskapen på Gran Canaria, och hoppas på att det blir minst 18 år till.

Följ gärna med oss på Rocky Adventure och upplev det bästa av Gran Canaria. Vi arrangerar vandringar varje måndag, tisdag, onsdag och fredag på olika platser runt på Gran Canaria. Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning. Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, (gymnastikskor går utmärkt) då väderförhållandena snabbt kan ändras.

Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89

www.rockyadventure.com