Mandelblom
– med känsla för vår, livsglädje och optimism
Text & foto:Erik Ederlöf
Rocky Adventure har på fredagar turer kring Santa Lucia som, för oss nordbor, ger den känsla av grönska, fräschör och harmoni som ligger så stark kopplad till allt som händer under våren. Man vandrar i ett område med blommande träd och buskar som ger en helt annan bild och upplevelse än den som man får på sydkusten. Mandelblom är ett av de träd som blommar mellan januari till mars och mest ymnigt från februari. Redan tidigt i januari börjar de allra första träden blomma vilket ger en känsla som liknar den då de första körsbärsblommorna kommer därhemma.

Mandelträd är ett träd som är släkt med plommon och som blommar med vita eller vitrosa blommor. Blomningen börjar redan innan de första bladen slagit ut, precis som tibast eller forsythia därhemma. Mandelträdet bildar stenfrukter, och inuti kärnan i frukten finns det frö som vi kallar för mandel. Trädet kan bli upp till åtta meter högt. Frukten är grågrön och är lika luden som persikan. När frukten mognar sju till åtta månader efter blomningen torkar den ihop och öppnar sig, så att fröet inuti kan falla till marken. Det kan vara intressant att ha med en nötknäckare på vandringsturen för att smaka fjolårets sötmandlar. En liten risk finns att hitta en bittermandel men då är det bara att spotta ut.
Mandelblommor
Ursprungligen kommer mandelträdet från Asien, men i Grekland har mandelträd odlats redan på 400-talet f.Kr. Till Norden kom kunskapen om mandel först under medeltiden. Mandeln har för oss nordbor nuförtiden en särskild betydelse under storhelgerna. Den används i många bakverk men kan också ätas som den är. Mandelmassa och marsipan är mald eller krossad mandel som kan användas till julgodis. En speciell tradition i Sverige är att lägga en skalad mandel i julgröten innan den serveras. Den som får mandeln i sin gröttallrik får sedan önska sig vad som helst. Om man i en mandel hittar två kärnor kan man med dessa spela filipin. Även många av de traditionella spanska godsakerna som äts kring julen innehåller mandel t.ex. torron (liknar fransk nougat) och polvoron (en småkaka som liknar en korsning mellan drömmar och mandelkubb)

Det allra bästa sättet att få uppleva den fantastiska mandelblomstringen är att vandra med Rocky Adventure i områdena som blomstrar som mest! Just nu känns miljön i bergen som en vacker scen ur Astrid Lindgrens film ”Bröderna Lejonhjärta”. Vandringen på fredagarna börjar i den lilla bergsbyn Santa Lucia ca 600 m.ö.h, belägen längst in i Caldera de Tirajana, en av de största och äldsta vulkankratrarna på ön.

Innan vandringen startar mellan de små gårdarna inleds dagen med en cortado (espresso med lite mjölk) på en lokal bar. Väl ute ur byn slingrar sig leden upp öster ut över bergssidorna som prunkar av mandelblom. Snart når man höjd och får en spektakulär utsikt över Santa Lucia dalen. Här uppe kan man antingen välja vandringen som tar oss över till den gröna, blomstrande dalgången, eller en lite lättare led som tar oss till den lilla bergsbyn Timisas.

Man tar lunchpaus på en klippa med utsikt över hela Guayadequedalen, och efter den välbehövliga pausen vandrar vi den fina leden som ringlar sig ner genom dalen. I den vackra och frodiga dalen rinner ett klart och friskt vatten året runt. Här växer också många av öns endemiska växter, dvs. växter som bara växer naturligt på Kanarieöarna.

Första gångerna jag kom upp i bergen på Gran Canaria var som barn till vandringsintresserade föräldrar på sent 60-tal. Som vuxen återkom jag hit år 2010 och blev då begeistrad av tystnaden och vyerna. Jag har försökt beskriva upplevelsen med vårblomningen för bekanta, men ska man förstå det så måste det upplevas!

Det mest kända stället på Gran Canaria där man fortfarande bor i grottor är också Guayadequedalen. Här bor man i grottor belägna på de branta bergssluttningarna uppe i dalen. Vi avslutar dagen med något kallt att dricka nere i byns grottrestaurang Den längre, mer krävande, leden är ca 14 km och tar ca 4-5 timmar att vandra.

Den lättare leden är 7 km och tar ca 3 timmar att vandra. Den anses som en relativt lätt led. Erik Ederlöf/ jägmästare och naturälskare som starkt rekommenderar Rocky Adventure