Text & foto Björn Westin
En väldigt vacker led startar i Cruz de tejeda och tar oss till byn Artenara. Leden följer en bergskam där man har helt fantastisk utsikt åt alla väderstreck.

När man ser leden på avstånd tror man att bara en dåre i sällskap med de bergsgetter som hoppar omkring på klipporna, skulle våga sig ut på den svindlande stigen. Men trots att leden ofta tar oss väldigt nära bergskanten, med flera hundra meters stup bara några meter ifrån oss, känns leden ändå väldigt säker när man väl vandrar.

Här uppe på de lummiga bergssidorna levde flera grupper av Gran Canarias urinvånare. De största bosättningarna hittade man runt Acusa, Tirma och Artenara. Här finns många naturliga grottor som man använde som bostäder, men det vanligaste var ändå att man byggde sina grottor genom att urholka det porösa berget.


Kungliga leder
Nätverket av lederna över ön kallas för Caminos Reales (kungliga leder). Förklaringen till det är att när spanjorerna erövrade ön på 1400-talet befolkades den mer. Spanska kungahuset bekostade vägnätet för att man lättare skulle kunna ta sig mellan byarna och ner till hamnarna vid kusten.

De äldsta lederna fanns redan när spanjorerna kom, de trampades upp av de första människorna som kom hit ut. Man har daterat de första bosättningarna på Gran Canaria till ca 2800-3000 år sedan.

Rocky adventure arrangerar vandringar varje måndag, onsdag och fredag på olika platser runt Gran Canaria. Vi är alltid minst två skandinavisktalande guider med, som berättar om öns natur och historia. Det finns alltid flera längder och hårdhets alternativ på alla våra vandringar.

Halvvägs till Artenara passerar vi förbi en samling av 12 grottor med en enastående utsikt ut över dalen. Man har inte hittat några lämningar i grottorna eftersom de under de senaste seklen har använts av herdarna i området. Däremot finns det vackra hällristningar i tre utav grottorna och för att bevara dem är grottorna numera stängda med galler.

Platser med sådana här hällristningar är ofta platser som haft en stor religiös betydelse för dåtidens kanarier. Det finns också en populär tro att dessa grottor användes av kvinnor för att utöva trolldom och häxeri. Utanför grottorna finns ett ansikte uthugget i berget. Betydelsen av det sällsamma ansiktet ligger för oss i dunkel.

Efter erövringen av Gran Canaria 1483, kom de nya kolonisatörerna bestående av familjer från Kastilien och Portugal. Gradvis började de bosätta på ön och även i områdena runt Artenara. De flesta urinvånarna dog i krigen, av sjukdomar eller blev bort skickade som slavar. Den lilla spillran av urinvånare som var kvar, levde faktiskt under nästan ett halvt sekel sida vid sida med de nya bosättarna.

Marken delades upp mellan bosättarna och urinvånarna, och de två grupperna levde förhållandevis likt varann. De ägnade sig åt lantbruk på terrasserna på sluttningarna. Grupperna blandade sig efter hand, så idag finns inga urinvånare kvar i rakt nedstigande led. Än idag lever man på jordbruk häruppe och använder terrasserna precis som i gamla tider.

Leden tar ca 2 timmar att vandra och avslutas förslagsvis på någon trevlig bar i Artenara med tapas och kall dryck!!

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med proviant, varma kläder och bra skor, då väderförhållanden snabbt kan ändras.
 
Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrerskor har vi till uthyrning.

Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89


www.rockyadventure.com