Vandra på kammen av en gammal vulkan
Text & foto: Björn Westin / Rocky Adventure
Vandra på en vulkan
På Gran Canaria finns mer än 800 km vandringsled, men trots detta är vandring fortfarande något relativt okänt för de flesta som besöker ön. Att lederna saknat märkning och att myndigheterna bara har marknadsfört öns södra sida med sol och bad, är naturligtvis en stor orsak till det. En annan sak ärsvårigheten att få ihop ledsystemet som går som ett nätverk över hela Gran Canaria.

När man väl hittat lederna så brukar de vara lätta att följa och de tar oss genom ett spännande och dramatiskt vulkanlandskap med djupa dalar och höga berg med storslagna vyer och en ständigt varierande natur. Vandringen på Gran Canaria är helt fantastisk och borde vara världskänd.

Ett mycket fint område att vandra i är Pajonales naturpark. Det är en svindlande vandring som tar oss genom pinjeskogar och branta dalgångar. Bitvis följer leden kammen av en vulkan som kollapsat. Från kammen av vulkanen har man en helt sanslös utsikt över hela Gran Canaria och de andra närliggande öarna.

Delar av området Pajonales bildar tillsammans med områderna Inagua och Ojeda ett eget naurreservat. I det här området är vandring reglerat så man måste veta vilka stigar man får vandra på. Regleringen beror på att man inte ska störa den extremt sällsynta och endemiska På Gran Canaria finner man många endemiska (egenutvecklade arter som bara finns här) växter, fåglar och reptiler. Bara inom växtriket finns här ca 500 endemiska arter.

Blåfink endemisk för Gran Canaria
fågeln, blåfinken eller El Pinzón Azul (fringilla teydea).
 
Inom fågelriket finns det flera olika endemiska arter, den mest intressanta är kanske just El Pinzón Azul (fringilla teyded). Den liknar en vanlig Bofink men är aningen större. Det som skiljer dem mest åt är att istället för den röda karaktäristiska färgen som vi f inner hos bofinks hannen, så är hannen här helt blå.

Det är en mycket sällsynt fågelart som bara påträffas på Gran Canaria och Tenerife. På Gran Canaria finns bara ca 400-500 individer, medan på Tenerife är den något mer talrik. Blåfinken häckar i Pinjeskogar i områden runt 1000-2000 möh där den framför allt lever av frön från pinjeträden.

Den blå finken är utrotningshotad. Speciellt 2007, efter den stora skogsbranden på Gran Canaria, var ett kritiskt år för denna vackra fågelarten. Det finns fortfarande väldigt få fåglar av denna arten, och de flesta är koncentrerade i området Inagua, Ojeda och Pajonales där ca. 250 fåglar finns registrerade. Resten av fåglarna finns i furuskogen i området högst uppe på Gran Canaria och, till en viss, liten del i området Tamadaba.

Nu informerar ö-rådet, "El Cabildo" att El Pinzon Azul skall lokaliseras med hjälp av en radiofrekvens. Totalt skall sju fria fåglar utrustas med ett mikrochip som gör att man kan följa fåglarna. Det handlar om en liten apparat som bara väger 0,78 gram, men som ger forskarna möjlighet att följa fåglarna under en 42 dagars period. Man skall studera deras sätt att överleva, och hur de förflyttar sig mellan olika områden.

De sju fåglarna som skall utrustas med mikrochipet är 4 hanfåglar och 3 honfåglar för att upprätthålla balansen i reproduktionen. Fem av fåglarna är födda iår, resten föddes i fjol. Från november till februari så kommer vi varje tisdag ha guidade turer i området runt Pajonales naturreservat. Har vi tur så får vi också syn på den vackra blåfinken, som heter El Pinzón Azul på spanska.

För att visa att Gran Canaria är så mycket mer än sol och bad fortsätter vi på Rocky Adventure vår artikelserie om vandring och äventyr på Gran Canaria. Här får ni följa med oss på olika vandringsleder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder, den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare. Vår förhoppning är att många fler ska kunna få uppleva den fantastiska naturen och det vi tycker är det riktiga Gran Canaria.

Rocky adventure arrangerar vandringar varje måndag, tisdag, onsdag och fredag på olika platser runt Gran Canaria. Vi är alltid minst två skandinavisktalande guider med, som berättar om öns natur och historia. Det finns alltid flera längder och hårdhetsalternativ att välja mellan på våra vandringar.

Hos oss kan ni låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning.


Boka din vandring eller få mer information:

Tel: (+34) 615 93 25 89

www.rockyadventure.com