Anita & Birger Løvland
- to vandrende, norske guider på Gran Canaria
Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]

Anita & Birger Lövland
Som en liten pust i bakken, på vei fra øya La Palma tilbake til Norge møter jeg Anita og Birger Løvland som hastigest på Gran Canaria. Denne gangen har de vært på “la isla bonita” (den vakre øya) for å oppdatere mange av sine vandringsruter. Birger Løvland jobber til daglig som lege. Han er erfaren turgåer med mange kilometre og høydemetre bak seg. Han har sammen med sin kone Anita skrevet en rekke bøker og artikler om turer til fjells og skog i inn- og utland.

    -Vi er helt enkelt Gl`a i å gå på tur, sier Anita Løvland. Men selv om vi jobber som henholdsvis lege og fysioterapeut, er vi ikke helsefreaker. Likevel oppmuntrer de gjerne turister til å bevege seg opp i de kanariske fjellsidene.

Man kan få med seg begge deler mener det spreke ekteparet og hentyder til både sol, strand og turgåing under sitt opphold på Gran Canaria. Allerede i 2001 skrev de den første boken “Turguiden til Kanariøyene” – La Gomera, Fuerteventura, Lanzarote og Tenerife.

Den beskrev 50 flotte fotturer rundt på de ulike kanariøyene.

    -Det har vært en rivende utvikling på øyene de senere årene med hensyn til merking av veier og skilting, forteller ekteparet som ikke kan få fullrost mangfoldet på øya.

“Sett med norske øyne, og gått med norske ben”
-det er et kvalitets stempel

(Birger Løvland om sine bøker)
Gran Canaria er et minikontinent, med ville fjellområder mellom det heller golde landskapet på sørsiden og det grønne kulturlandskapet på nordsiden. De 34 turene tar deg med over hele øya, men da de fleste nordmenn bor eller ferierer på sørvestsiden av øya har vi hatt spesielt fokus på turmulighetene her. Turene presenteres med nøyaktige beskrivelser, detaljerte kart og mange bilder.

Anita og Birger Løvlands turguider er blitt velkjente for nordmenn som går turer i fjell- og kystområdene i sydligere strøk. Deres bøker om Kanariøyene, Mallorca, Azorene og Madeira har fått mange til å oppdage de utrolig flotte turmulighetene som finnes på disse øyene. Denne boken er den andre av fire bøker som i gjennomreviderte utgaver skal erstatte Turguide til Kanariøyene fra 2001. I Turguide til Gran Canaria er de gamle 12 turene gått på nytt, samtidig som mer enn 20 nye er kommet til.

Birger Løvland kom for første gang på ferie til Gran Canaria i 1971. Han bodde i Las Palmas og kan huske at sørsiden bare lå i startsgropen med hensyn til utbyggingen vi ser i dag. Lite visste han dengang at han sammen med sin kone skulle besøke 26 øyer, og ikke minst krysse dem på langs og tvers til fots. Ekteparet Løvland går like gjerne tur hjemme i Norge som i utlandet. De har dessuten vært opp til 4 generasjoner på tur, og hentyder til sine 4 barn og 6 barnebarn.

Men Kanariøyene med sin spennende natur og interessante kulturminner står høyt i kurs. Kanskje Tenerife er den øya med mest variasjon, mens de 3 ytterste øyene er de mest rolige, og minst turistpreg og har derfor en annen enkelhet og renhet.

    -Man kommer så tett på folkelivet her, sier Anita mens Birger presiserer at det héller ikke finnes noen farlige dyr å ta hensyn til. De er begge enige om at spanskkunnskaper ikke er nødvendig for å ha en flott opplevelse og fullroser kanariernes gjestfrihet.

For de som virkelig vil oppleve mangfoldet og de ulike klimasonene, er øyhopping å anbefale. Flyselskapet Binter tar deg med letthet fra øy til øy, og er både billig og punktlig. Lei deg gjerne in på ulike hotell, og ikke minst “casas rurales” (rustike hytter og småhus til leie i fjellheimen) så får du en unik og sjelden opplevelse som ikke har noe som helt med en vanlig chartertur til Kanariøyene å gjøre, sier ekteparet Løvland til Dag&Natt.
Roque Nublo Gran Canaria
Den 56 meter høye monolittformede Roque Nublo var guanchenes hellige fjell og er stadig et karakteristisk og mye besøkt landemerke på Gran Canaria
Det var på slutten av 1990-tallet at vi oppdaget en ny og spennende side ved ferieoppholdet på Kanariøyene og andre turmål i Syden, nemlig turmulighetene. Siden da har vi hvert år brukt ganske mange uker på å besøke spanske og portugisiske øyer og skrive turguider fra dem.

beskrev 50 fotturer på Tenerife, La Gomera, Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura. Senere kom ”Turguide til Azorene” i 2003, ”Turguide til Madeira” i 2004 og ”Turguide til Mallorca” i 2008.

Nå var tiden moden for å revidere ”Turguide til Kanariøyene”. Sammen med forlaget bestemte vi oss for å lage fire bøker, med en egen bok for hver av de to store turistøyene Gran Canaria og Tenerife. ”Turguide til Gran Canaria” kom i 2010 og skal i løpet av oktober trykkes opp på nytt da den er utsolgt. ”Turguide til Tenerife” kommer vinteren 2013.

Nå var tiden moden for å revidere ”Turguide til Kanariøyene”. Sammen med forlaget bestemte vi oss for å lage fire bøker, med en egen bok for hver av de to store turistøyene Gran Canaria og Tenerife. ”Turguide til Gran Canaria” kom i 2010 og skal i løpet av oktober trykkes opp på nytt da den er utsolgt. ”Turguide til Tenerife” kommer vinteren 2013.

eller strender, men både og. Man skal så absolutt kunne nyte strandlivet, men glem ikke at det også er mulig å gå på tur. ”Dere reddet ekteskapet vårt”, er den kanskje hyggeligste tilbakemeldingen vi har fått. Den turglade mannen og hans strandfrelste kone forstod at man faktisk kunne gjøre begge deler. For det kan man så absolutt ...

Vi pleier å si at turene langs kanariske stier byr på tre forskjellige opplevelser. Den ene er naturen i seg selv, som jo selvsagt er annerledes enn vi er vant med fra våre hjemlige trakter. Det andre er overraskende mange kulturminner fra forfedrenes opphold og ferdsel i naturen, ikke minst stedvis imponerende sti- og veibyggerkunst. Det tredje er at man kommer tett inn på folkeliv og levemåte på landsbygda - som er helt annerledes enn det man opplever i de store turistsentrene.

Tre forskjellige turområder
Vi har hatt gleden av å tilbakelegge ganske mange kilometer til fots på Gran Canaria og kan bare konstatere at øya byr på en svært så variert og spennende turmeny. I vår 300 sider lange ”Turguide til Gran Canaria” har vi med detaljerte beskrivelser, kart og bilder omtalt 34 turer over hele øya. Hva skal vi da anbefale om man tre dager skal på tur?

Det er mange hensyn som spiller inn, som om turen skal være en kort halvdagstur eller lang heldagstur. Har man leiebil, eller vil man benytte buss eller taxi for å komme seg til og fra turen?
  Cruz de Tejeda
Stien mellom Cruz de Tejeda og La Culata er et eksempel på imponerende veibyggerkunst på Gran Canaria. Her passerer den gamle ferdselsveien under denne oppmurte akvedukten, med Roque Nublo til venstre.

La Culata Gran Canaria

Hvordan er været - det er for eksempel lite hyggelig å gå i de ellers vakre fjellområdene midt på øya i regn, tåke og vind. For der har vi gått på tur i nettopp dette været, i bare en eneste liten plussgrad, mens det nede på sørkysten var 20 grader varmt. Som i Norge på fjelltur, bør man ha med kortbukse, men for sikkerhets skyld også god langbukse, anorakk og noe til hendene, om fjellene er dagens turmål.

De fleste turistene oppholder seg på sørvestsiden av Gran Canaria, innenfor det vel 20 kilometer lange kystområdet mellom San Agustín og Puerto de Mogán. I fjellområdene ovenfor Arguineguín og Puerto Rico tror vi 90 prosent av dem man møter på tur er nordmenn. Her er det mange fine turmål med norske navn. Særlig besøkt er Norskeplassen, som man kan nå via Rianstien eller Tvetestien. Lenger oppe i fjellene ligger Våres plass, Eivinds plass og Ivars plass. Fordelen med turer her, er den korte og greie atkomsten fra områdene der mange turister bor.

Turer i de vakre fjellområdene midt på øya bør så absolutt prøves. Da er leiebil nødvendig - om man ikke benytter mulighetene som buss 18 mellom Faro de Maspalomas og San Mateo gir med fire daglige avganger i hver retning. Karakteristiske Roque Nublo er et ”must”, med mange kortere og lengre rundturmuligheter, som ned til den vesle landsbyen La Culata. Fra knutepunktet Cruz de Tejeda går det skiltede og merkede stier i alle fire himmelretninger, som vestover til Artenara, Gran Canarias høyestbeliggende by og nordover til Teror med sin store kirke.

Vår favorittur er likevel Playa de Güigüí på vestkysten, men dette er en solid dagstur som krever egen bil - fra Puerto Rico til startstedet Tasártico 1 time - og ikke minst spreke ben, med minst 2 timer gange hver vei (til sammen 1000 høydemeter). Dessuten - og det har vi aldri ellers måttet planlegge noen fjelltur etter - for å nå den bortgjemte strandperlen Playa de Güigüí Chico må man være der omkring bajamar (lavvann). De to tidspunktene i døgnet dette er mulig står i lokalavisene.

Guidede fotturerVi kan bare si GOD TUR på egne ben, men føles det tryggere og hyggeligere med turfølge er det gode muligheter på Gran Canaria også for det. Grupo Montañero de Mogán har faste søndagsturer i vinterhalvåret (www.trekkingmogan.com).
Den Norske Klubben i Arguineguín har en aktiv turgruppe med onsdags- og søndagsturer
(www.den-norske-klubben.com)
.
Dersom man ønsker en mer privatguidet tur, bør nettstedet til svenske Björn Westin i Rocky Adventure oppsøkes (www.rockyadventure.com).

Apropos Sverige. Vår norske ”Turguide til Gran Canaria” kommer oversatt til svensk som ”Vandra på Gran Canaria” i løpet av oktober. Vi nordmenn har ellers kunnet være stolte av Norskeplassen (La Plaza Noruega) helt siden 1989, men nå har jamen svenskene bokstavelig talt gått til topps og ordnet sin egen ”svensktopp”, Pico de Suecia. Fellestur dit går 10. november - kanskje vi sees da? Følg med i Dag & Natt.

”Vi kan forresten ikke avslutte en turartikkel som dette, uten å foreslå et besøk på nettstedet til den entusiastiske turglade engelskmannen  ”Ramling Roger” (Bradley), som i en årrekke har bodd i landsbyen Fataga halvannen mil nord for Playa del Inglès: www.ramblingroger.com.

Han har beskrevet ”25 great walks” og har helt rett i følgende to utsagn: ”Don’t waste tour time in Gran Canaria. Go hiking” og ”Don’t leave Gran Canaria until you’ve seen it” ... 
Hilsen Anita & Birger