Vandringen från Santa Lucia till Guayadequedalen
Efter att chauffören hämtat upp alla deltagare inför dagens vandring, med Rocky Adventure, beger vi oss upp norrut på östkusten på Gran Canaria mot den idylliska bergsbyn Santa Lucia. Rocky Adventure är ett företag som anordnar bergsvandringar och idag är vi en turistgrupp på ungefär 20 personer som ska gå den populära fredagsvandringen. Vi åker längs en smal och slingrig väg som leder oss upp i bergen genom dalen Caldera de Tirajana och fram till Santa Lucia där vandringsleden börjar. Det är en av de natursköna leder som ingår i det enorma nätverket av bergstigar, Camino Reales.

Väl uppe i Santa Lucia börjar vandringen prepareras och de som har lust kan sätta sig i den mysiga restaurangen vi stannar till vid i mitten av byn med en fantastisk utsikt. Här kan man ta en en kopp kaffe eller en färskpressad apelsinjuice för att ladda batterierna inför dagen. Efter en 30 minuters rask promenad ut ur Santa Lucia och upp mot bergstopparna som omger hjärtat av Gran Canaria, delar gruppen upp oss i två delar. Det finns möjlighet att välja mellan två olika leder att gå, de sträcker sig cirka sju eller fjorton kilometer åt olika håll men vägarna möts i Guayadequedalen där vandringen slutar.

Äventyret har nu börjat och vi har den fjorton kilometer långa vandringen framför oss. Även om det är vår första vandring i bergen någonsin har vi valt att utmana oss själva och gå den längsta leden. Det känns lite nervöst men absolut mycket spännande och vi känner oss redo att ge järnet.

Det är en mycket karg och brant uppförsbacke och en riktig utmaning för benen hela vägen upp till den öppna plats vi ska äta lunch. Solen högt på himmelen och ju högre upp vi kommer desto mer fantastisk utsikt över bergstoppar och dalar får vi, och desto mer krymper byn Santa Lucia bakom oss.

Under vandringen stöter vi hela tiden på många vackra växter. Vår trevliga guide Niklas stannar på många platser längs leden för att berätta om öns historia och vad vi ser runt omkring oss. Gran Canaria har fyra olika klimatzoner och även om ön inte är så stor, så varierar växtligheten och utseendet i naturen beroende på vilken klimatzon du befinner dig i.

Niklas berättar att floran är rikare än faunan här uppe i bergen och att det svala och fuktiga klimatet liknar det runt medelhavet, vilket skiljer sig något enormt från Gran Canarias kustklimat.

Olivträd, kaktusar, kanariska palmer, salvia och mandelträd är bara några av alla de växter som kantar vandringsleden i bergen. Vi har tur som får se de vackra mandelträden stå i blom då de endast smyckar träden en gång per år, under januari-februari månad. Efter att ha varit på Gran Canaria ett antal gånger och sett både kuststäder och stränder blev vi glatt överraskade när vi kom upp i bergen.
  Vandring Guayadeque Gran Canaria

Vandra Santa Lucia Gran Canaria
Pico El Montañ
Vi trodde aldrig att det kunde skilja så mycket i klimat och natur. Det är fantastiskt att få se en annan sida av ön. Dofterna, ljuset, luften och allt vi ser runt omkring oss är annorlunda. Det lilla djurliv som finns uppe i bergen kan liknas med en del av det skandinaviska djurlivet. Igelkottar, kaniner, ormvråk och falk är några av de djur som lever i Skandinavien såväl som på Gran Canaria. Men till skillnad från Skandinaviens djupa skogar så finns det inga farliga djur på denna ö. Uppe i bergen kan man även finna den kanariska klippfågeln Perdis och Geckoödlor.

Efter en välbehövd picknick på vår lunchplats 350 möh så beger vi oss upp mot vår högsta punkt för dagen, klippan Pico El Montañón belägen 1400 möh. Under största delen av dagen vandrar vi längs en stig och ser oss mest omkring i den läckra miljö som omsluter oss, men när vi når klimax på vandringen så får vi även möjligheten att klättra upp på klippan längst ut på berget. Det är svårt att sätta ord på känslan som uppstår när man befinner sig på så få kvadratmeter, så högt upp med sådana oändliga vyer och djupa dalar runt omkring sig.

Efter lunchen börjar vandringen ner för bergen, i riktning mot vår slutdestination Guayadequedalen. Det känns äntligen skönt att vandra neråt, vi hinner nu se oss mer omkring och känna in miljön och den vackra omgivningen när vi med lättare steg vandrar.

Efter ungefär fyra timmar når vi Guayadequedalen, som betyder grottdalen. Bergsväggarna längs vägen kantas av stora grotthål. När vi passerar grottorna, får vi veta att de för länge sedan skapades av urinvånarna och användes som gravar. När spanjorerna kom till ön så tömde de gravarna och inredde en del av dem som bostäder.

Längs vägen ner får vi även prova på den smakrika sötmandeln från de kända mandelträden, dofta på kanarisk salvia och upptäcka mycket annat nytt som är typiskt för denna ö. När vägen slutligen planar ut ser vi grottbaren, en restaurang som ligger belägen i en grotta längst ner i dalen. Gruppen som vandrat den korta leden har precis kommit fram när vi kliver in på uteserveringen för att pusta ut. När vi väl känner efter, märker vi hur tunga och trötta våra kroppar är, men på ett skönt sätt. All den friska luften har gjort oss behagligt trötta och alla nya intryck vi fått måste nu få smälta. Detta var den första men absolut inte den sista vandringen för oss med Rocky Adventure genom de vackra kanariska bergen.

Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89
www.rockyadventure.com
Björn Westin, Linda Bryhn, Rocky Adventure.