Jubileumsturen til Pico de Suecia
10. november
Birger Løvland
Jubileumstur
Vel oppe på Pico de Suecia samlet vi oss foran varden med det det svenske flagget vaiende i vinden
Som et ledd i jubileumsmarkeringen av at det nå er gått 50 år siden de første svenskene etablerte seg i San Agustín og dermed innledet den eventyrlige turismen i området, ble det søndag 10. november arrangert guidet tur til det vi må kalle svenskenes svar på Norskeplassen ovenfor Arguineguín. Det utvalgte stedet ligger oppe i fjellområdene ovenfor San Agustín og bærer med rette navnet Pico de Suecia, med andre ord ”Svensktoppen”.

Den svenske ambassadøren til Spania, Cecilia Julin, imponerte med spreke turbein og var blant de første på toppen
På en kolle i vel 660 meters høyde vaier nemlig nå det svenske flagget på en varde - og fra dette ståstedet er utsikten over sørkysten både vid og vakker.

For undertegnede - som har vandret ganske mye på hele Gran Canaria og skrevet ”Turguide til Gran Canaria”, nå oversatt til svensk som ”Vandra på Gran Canaria” - var spenningen ekstra stor når dette nye turmålet skulle besøkes. For hva hadde nå svenskene stelt i stand oppe i det jeg trodde var et ganske øde og kjedelig stykke Gran Canaria?

Det var ganske god samling i den turglade gruppen som begav seg i vei fra San Agustín mot Pico de Suecia. Det ble etter hvert et visst frafall og spredning i feltet
 
  Grattis svenske venner - dette er blitt en virkelig ”höjdare” dere har all ære av. Det er ikke minst takket være Björn Westin i Rocky Adventure, som på denne værmessig fantastiske novembersøndagen guidet oss til Pico de Suecia sammen med hans fire andre guider Linda, Kristian, Lukas og Johanna.

La det være sagt med en gang: dette er en skikkelig tur som til sammen er 14-15 kilometer lang og som innebærer nesten 700 høydemeter både oppover og nedover. Turen til Norskeplassen er til sammenligning langt under halvparten i avstand og stigning. Det var derfor ikke uten grunn at av de omtrent 60 som startet, kom ikke alle opp til toppen. Etter 4-5 timer var imidlertid alle toppbestigerne trygt nede - med en rik turopplevelse med i sekken.

I neste nummer av Dag & Natt kommer en detaljert turbeskrivelse med kart og bilder, slik at turglade svensker og nordmenn (og andre) kan få oppleve det som rett og slett er et nytt og spennende turmål her nede på sørkysten: Pico de Suecia.