Den norska vandringsleden
Miljö Marsch på Gran Canaria
 
Den trevliga och mycket populära vandringsleden startar i Parque Puerto Rico, nedanför shoppingcentret, vid busshållplatsen. Den första biten går vi på asfalterad väg upp bland husen. När bebyggelsen avtar ändras vägen till en bred grusväg som leder upp i bergen och fram till Norska platsen.

Det är en led på ca 12 km som går förbi den fridfulla Norska platsen (Plaza Noruega) som är belägen uppe i bergen, på en höjd av 350möh och sträcker sig ända ner i Arguineguin på Gran Canarias södra del. Norska Platsen är ett fint ställe som tillägnats alla ”norska kanarier” här på ön, av Mogáns kommun. Den skänktes norrmännen år 1988, för att hylla turismen och även alla norska invånare här på Gran Canaria.

Det tar ungefär en timma att gå de fyra kilometerna i lätt uppförsbacke till Norska Platsen. Under tiden har man en charmig utsikt över Puerto Rico men även över havet och bergen runtomkring sig. Norska Platsen är prydd av bänkar, givetvis norska flaggor och en anslagstavla med nyttig information. Det är därför en mycket bra rastplats eller lunchplats för alla vandrare som förbigår.

Från Norska Platsen går man ytterligare lite uppför, för att nå en höjd av 400möh och en fantastisk utsikt. Efter att ha nått den högsta punkten är det en slingrig väg, nedför som ger ytterligare två timmars promenad. Vandringen avslutas sedan i Pino Seco, parken som ligger framför den katolska kyrkan i Arguineguin, med mat och dryck för de som betalat biljett till miljömarschen. Där avnjuter alla sin måltid medan benen får vila och brännan från dagens sol svider i nacken. Under tiden fick man även lyssna på kören Los Pescadores och Canaritråkken, det hölls även i en prisutdelning.

Varje år, första söndagen i mars, arrangerar Den Norska Klubben på Gran Canaria, en miljömarsch, som hålls för att hylla miljön. Miljömarschen är en marsch längs just denna trevliga vandringsled. Här kan alla delta, precis som vi gjorde i år, bland över 400 andra deltagare.

Den Norske klubben stiftades år 1988 och i år var det deras 23e miljömarsch med extremt stort deltagande, fanor, musik och mycket annan underhållning. Detta år var första gången Norska Skolan här på Gran Canaria deltog med ca 200 elever.

Norska Klubben promenerar även vandringsleden varje onsdag året om, då vem som helst kan gå med i större eller mindre grupper. Annars är det verkligen någonting man kan göra när som helst på egen hand, om man önskar lite omväxling från stranden. Går man vandringen på eget bevåg så bör man se till att ha med sig mycket vatten och matsäck över bergen.

Boka din vandring eller få mer information:

Tel: (+34) 615 93 25 89
www.rockyadventure.com

Björn Westin, Linda Bryhn, Rocky Adventure