EL PINO DE PILANCONES  
 
Text & foto
Björn Westin& Linda Bryhn
 
     
  - GRAN CANARIAS MEST KJENTE FURUTRE FÅR EGEN
MINNESLUND ETTER SIN DØD
 
 
 

Gran Canarias mest kjente furutre “ El Pino de Pilancones” får i dag, etter sin død assistert befruktning.



Hele 16 mann fra fylkestingets
miljøvernavdeling jobber intensivt med å rydde opp i restene av det 400 år gamle furutreet som måtte gi vike etter den siste skogbrannen som herjet på Gran Canaria i fjor sommer. Nå skal treet leve videre i form av sine avkom som ved hjelp av “assistert befruktning” nyplanteres i området rundt stammen til “El Pino de
Pilancones”.



Teknikerne fra miljøvernavdelingen injekterer frø fra modertreet og planter avkommene i en liten minneslund der det også vil bli satt opp hvilekrakker for de som ønsker å besøke stedet. Selv om furuskogen Pilancones alltid har vært en yndet utfluktsted, har besøkantallet i sommer slått alle rekorder.

Det er befolkningen i landsbyen Ayagaures som har tatt initiativet til opprettelsen av denne minnselunden,

     
 
  da de i flere år har ytret ønske om å konvertere den gamle furua til et såkalt “grønt emblem” - et eksempel for miljøvern og friluftsliv.

I minneslunden vil det også bli reist et bord, laget av en skive fra stammen til den gamle furua. Ved siden av bordet vil det bli plassert et vitrineskap med bøker der den besøkende kan skrive noen ord. Tidligere har det også ligget minnesbøker ved El Pino de Pilancones selv om en ble slukt av skogsbrannen i 2007. Ved hjelp av helikopter frakter man nå rester av El Pino de Pilancones til labratorier i Madrid, der treets historie vil bli mer nøyaktig stadfestet. Mer om treets opprinnelse, dimensjoner og alder vil man senere kunne lese om i en egen bok som det kanariske fylkestinget har planer om å gi ut
 
 
Camino de los Muertos    
  Om man bara vågar ta sig mod att lämna hotelområdet behöver man inte köra så långt från den södra sidan av ön för att naturen ska ändra sig markant. Byn Ayagaures ligger i en vacker dalgång ca 200 möh, 15 min bilfärd från Playa del Ingles.

Från byn kan man välja att gå två olika leder till byn San Bartolome, som ligger på andra sidan bergen i Tirajanadalen. Den ena leden startar uppe i den övre delen av Ayagaures (Casas de Ayagaures) Leden startar vid det sista huset i byn. Det är en fin stig som tar oss upp genom dalen, höga berg runt omkring, i ett vilda western liknande landskap. Uppe på ett stort vitt bergsmassiv får man en fantastisk utsikt över hela dalen. Vi befinner oss mitt i Pilancones naturpark. Det var här den stora skogsbranden startade för lite mer än ett år sedan och eldhärjade stora delar av ön.

Bara de svartbrända stammarna vittnar om branden, pinjeträden står otroligt nog lika gröna och fina som innan branden. På andra sidan, långt upp i dalen ligger den bortglömda byn Las Tederas. De gamla fruktodlingarna som ligger mellan de hårt åtgångna stenhusen, med sina raserade balkonger påminner om svunna tider, då befolkningen fortfarande levde som bönder. Byn är, även om den ligger i ruiner och eldhärjades svårt, fortfarande väldigt vacker.
 
 

Vintertid rinner ett vattendrag genom byn och apelsinträden är fulla av saftiga frukter. Följer man grusvägen som börjar nere i Ayagaures och håller sig på den vänstra sidan av de två vattenreservoarerna tar det ca 1,5 timme att vandra upp till byn. Den gamla delen av leden som byborna använde för att ha kontakt med resten av ön startar högt upp i byn. Med hjälp av denna led kunde byborna frakta varor som senare såldes eller byttes.

Las Tederas saknade begravningsplats, så de som dog i byn var tvungna att transporteras i kista till begravningsplatsen uppe San Bartolome. Mitt på leden finns ett minnesmonument på platsen där man la ner kistan för att vila. Leden kallas idag Camino de los Muertos (de dödas väg). På den här leden passerade man förut det största och äldsta pinjeträdet i hela den kanariska arkipelagen. För att nå runt stammen med utsträckta armar krävdes fyra fullvuxna män, och det var en imponerande syn där det bredde ut sin krona högt ovanför resten av träden.

Trädet föll tyvärr offer för den stora skogsbranden förra året. De båda lederna möts lite innan i bergspasset Degollada de la Manzanilla ca 1200 möh, och fortsätter sen ner till San Bartolome ca 900 möh. Lederna tar ca 5-6 timmar att vandra. Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor (gymnastikskor går utmärkt) då väderförhållanden snabbt kan ändras. Rocky Adventure arrangerar vandringar varje mån, tis, ons och fredagar på olika platser runt Gran Canaria.

Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning. Vandringarna leds alltid av minst 2 skandinaviska guider.
Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89


www.rockyadventure.com

 
     
.....MER ARTIKLER.....