Vandring på Gran Canaria  
 
Text & foto
Björn Westin& Linda Bryhn
 
     
  Nu har äntligen en ny vandrarsäsong börjat med Rocky Adventure.  
 
Efter tre månaders vandringsabstinens i Sverige har vi nu för första gången på länge klivit runt i våra fantastiska berg igen. Det är som vanligt otroligt vackert! Frukterna hänger på träden och bara väntar på att ätas av energibehövande bergsvandrare. Lövträdens glada höstfärger är klara mot de gröna pinjeträden och den blåa himlen. För alla som är nya på ön och för alla som glömt Gran Canarias guldkorn vill vi passa på att presentera vandring i vårt dramatiska bergslandskap.

Att vandring på Gran Canaria är så pass okänt är lite förvånande med tanke på att det finns mer än 300 km leder och stigar upptrampade av urinvånarna. Att lederna saknat märkning och att myndigheterna bara har marknadsfört öns södra sida med sol och bad, är naturligtvis en viktig orsak. På 70-talet när turisterna började upptäcka Kanarieöarna låg fokus på att slappna av genom sol och bad efter en ofta hård arbetsbörda hemma i Skandinavien.

Genom åren har dock förhållandena på arbetsmarknaden ändrats en del och den ”vanliga turisten” är en annan än på 70-talet. Arbeten är nu ofta kontorsinriktade och stillasittande och många tunga jobb har blivit alltmer monotona och sliter därför mer på kroppen. Att vila genom att enbart ligga på en handduk och steka i solen hjälper föga för återhämtningen av kropp och själ. Människan är skapt för att röra på sig på ett dynamiskt vis.
 

     
 
  Att vandra på ojämnt underlag dvs. i naturen är något av det bästa och mest skonsamma man kan göra med sin kropp och för människor med fysiska besvär är ofta detta den bästa rehabiliteringen. Även i förebyggande syfte är det naturligtvis suveränt eftersom alla kroppens och ledernas småmuskler tränas upp och på så sätt förhindrar felbelastningar, överansträngning mm. I bergen på Gran Canaria är det helt tyst sånär som på fågelkvitter och surrande bin vilket gör att stressen släpper, man slappnar av mentalt och kan tillåta sig att bara njuta. Det är på grund av de här faktorerna som vandring är något som passar nästan alla och som säkerligen påverkat dess popularitet till att bli vad den är idag. Idag vill fler och fler uppleva något unikt på sin semester, man vill njuta själsligt men också fysiskt genom att röra på sig.  
 
 
     
 

Gran Canarias natur är helt unik och vandringen är i världsklass. Bergen bjuder på ett spännande och dramatiskt vulkanlandskap med djupa dalar och höga berg med storslagna vyer och en ständigt varierande natur. Hela 43 % av Gran Canarias yta är naturskyddade platser, jämför det med att bara 5,2 % av Jordens yta är skyddad.

Tack vare öns läge och höjd över havet (högsta punkten pico de las nieves 1949 m.ö h) finns 4 olika klimatzoner. Från den torra Nordafrikanska zonen på södra delen av ön, upp genom pinjeskogarna till inlandsklimatet mitt på ön, ner till terrassodlingarna där medelhavsklimat råder, för att avslutas i den fuktiga subtropiska zonen på den norra delen av ön. Detta innebär att vi har en oerhörd artrikedom, inom floran mer än 2000 olika arter , varav 500 endemiska (egenutvecklade) och det upptäcks fortfarande ny arter.

En orsak till att vandringen på Gran Canaria blir mer och mer populär är att landskapet och naturen förändras så fort och att man under bara en dags vandring går igenom flera av klimatzonerna och därigenom får en mycket spännande och varierande naturupplevelse. Att vandra mellan bergsbyarna och möta bönder som fortfarande plöjer terrasserna med hjälp av oxar och träplogar, och som alltid är vänliga och vill prata eller hjälpa att visa på nya leder gör dessutom att man alltid känner sig välkommen.

Eftersom vandringarna i ofta sker på hög höjd så är det viktigt att man ger sig ut väl förberedd. Vädret kan skifta snabbt. Moln kan dra in över topparna och det kan då vara svårt att följa leden om man går utan guide. Vintertid kan temperaturen sjunka till ett par plusgrader och till och med minusgrader på nätterna.

Vi på Rocky Adventure ser naturligtvis det som positivt att man har bra skor och utrustning när man kommer ner till Gran Canaria, men eftersom de flesta inte har tänkt på detta i förväg har vi alltid stavar, vindjackor och ryggsäckar till utlåning när man vandrar med oss. Vi har ett stort utbud av vandringsleder och försöker välja ut de bästa och vackraste beroende på årstid och väder. Vi vandrar: måndagar, tisdagar, onsdagar och fredagar. För detaljerad information tveka inte att kontakta oss eller gå in på vår hemsida.

Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89

www.rockyadventure.com

 
     
     
.....MER ARTIKLER.....