Camino de la Plata -Silverleden-  
     
 
Text & foto Björn Westin
 
     
 
I samarbete med Dag & Natt fortsätter vi på Rocky Adventure vår artikelserie om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder, den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser ett vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare.

Den här gången ska vi ta med er på en tur på Silverleden, eller som den egentligen heter, Camino de la Plata. Det här är en av Gran Canarias första vägar som från början bara var en upptrampad stig, men som stenlades någon gång på 1700-talet.
 
     
 
 
Camino de la Plata är en del av Caminos Reales (de kungliga lederna), vilka går som ett nätverk över Gran Canaria. Anläggandet av dessa leder var finansierade av det dåvarande spanska kungahuset för att frakta varor över ön. Efter att Spanjorerna i slutet av 1400 talet erövrat Gran Canaria så började man odla sockerrör och senare också vindruvor för vinframställning och lederna användes flitigt för att frakta varor runt ön och framförallt till hamnar i norr.

Leden vi ska vandra börjar i byn San Bartolome och går upp mot den lilla bydelen Tunte. Väl på den stenlagda delen av leden, som kallas Silverpasset, slås man av hur oerhört välgjord den är. Som en smal liten kullerstensgata som slingrar sig uppför berget med inte mindre än 14 krökar. Vägen är kallmurad vilket innebär att ingen cement har använts utan stenarna har staplats på varandra i sektioner. Detta gör att den är mycket hållbar. Denna lilla vackra vägen har även klarat väder och vind i över 300 år vilket säger en del om den gamla tidens ingenjörskonst.

Efter ca 300 meters stigning genom Silverpasset kommer man upp i pinjeskogarna. Pinjeträdens långa barr sörjer för fuktstabiliteten i omgivningen, och just pga. fuktigheten klarar träden även en skogsbrand. Detta ser vi tydligt här efter sommarens brandhärjningar på Gran Canaria, träden är brända men det börjar redan komma ut gröna barr på träden som ett hopp om en ny fin framtid.
 
     
 
  Silverleden följer framöver kammen av en vulkan vilket gör att man har en vidunderlig utsikt åt flera håll. Efter en stund viker vi av Silvervägen och vandrar mot toppen El Campanario, där vi har en fantastisk utsikt över öns centrum och inte minst över till Tenerife som ligger majestätisk i havet. Vi tar fram vår välförtjänta matsäck och sätter oss till rätta bara 2-3 km väster om Pico de las Nieves –snötoppen, som är Gran Canarias högsta punkt med sina 1949 meter över havet.

Bägge de här topparna tillhör vulkankedjan Pozo de las Nieves –snöbrunnen. Namnet kommer ifrån de brunnar man grävde på 1600-talet, som användes för att konservera snö. Man packade snön i trälådor som lades i brunnarna och täcktes över med jord och pinjebarr. Detta blev så småningom till is som på sommaren fraktades ner till hamnmagasin och kloster.
På den här tiden föll det oftare snö på topparna. Nu för tiden räknar man med att det snöar ungefär vart annat år.

Leden fortsätter upp mot Pico de las Nieves och därefter byter leden namn till Siete Fuentes –de 7 källorna, och går vidare ner till San Mateo. Vi väljer att istället vandra neråt igen och återkommer till fortsättningen på leden i ett annat reportage.

Den här leden är ca 13 km och vi gick upp ca 1000 höjdmeter, den tog oss ca 5 timmar att vandra.

     
 
  Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, då väderförhållanden snabbt kan ändras.

Om man vill vandra med Rocky Adventure på Silverleden så vandrar vi här varje onsdag. Man kan då välja på 13, 10 eller 6 km eftersom vi alltid är flera guider på turerna.

Text & foto
Linda Bryhn & Björn Westin

Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89
www.rockyadventure.com

 
     
.....MER ARTIKLER.....