Tajinaste  
     
 
Text & foto Björn Westin
 
     
 
För att visa att Gran Canaria är så mycket mer än sol och bad fortsätter vi på Rocky Adventure vår artikelserie om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa.

Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare och vår förhoppning är att många fler ska kunna få uppleva den fantastiska naturen och det vi tycker är det riktiga Gran Canaria.

 
     
 
 


Tajinaste Azul
En vacker örtblomma som dominerar mycket under vandringen heter Tajinaste Azul –blå snokört, och det är efter den blomman vi valt att döpa den här turen.

 

På den nordöstra delen av ön är det mer sällan vi lägger våra vandringar så här års. Förklaringen är att vintertid är det kallare och mer regnigt här, jämfört med andra delar av ön. När man ger sig ut på vandring är det bra att veta från vilket håll det blåser då Gran Canaria har sitt eget vädersystem. Normalt blåser en passadvind från nordöst. När vinden når bergssidorna och stiger uppåt, kyls luften av och moln bildas. Detta gör den här delen mycket grönare och med en helt fantastisk vacker natur. Nu på våren blommar allt, tex. ginst, lavendel och mandelträd, för att nämna några. När vinden blåser från syd, skyddar bergen från vinden och molnen och man får fina soliga dagar.

Den här soliga dagen väljer vi att börja vår vandring i byn Tenteniguada. De flesta lederna här i området börjar i grannbyn Rincon, som sitter ihop med Tenteniguada, så vi vandrar uppåt genom de gamla fina byarna, bland vitrappade hus, dignande apelsinträd, blomstrande mandelträd och med en känsla av att tiden har stått stilla ett par hundra år. Alla vi möter är vänliga och förklarar hur vi ska gå för att hitta leden vi söker. De är noga med att påpeka vilken som är den vackraste vägen dit och inte den kortaste.

Vi väljer en längre led idag, som startar vid begravningsplatsen i Den lilla bydelen La Montañeta. Den tar oss ca 6 timmar att vandra och är en rundtur. Väl på leden slås man återigen av blomsterprakten. En vacker örtblomma som dominerar mycket under vandringen heter Tajinaste Azul –blå snokört, och det är efter den blomman vi valt att döpa den här turen. Atlantöarna är kända för sina snokört arter och den här klarblåa småblommiga örten är en av hela 23 arter av snokört som finns på Kanarieöarna. På Madeira finns det ytterligare två arter.

Här i kommunen Valsequillo har man tagit fram nio olika leder som man kan sätta ihop efter behag. Allt ifrån två till sex timmars turer. Lederna är fortfarande rätt dåligt utmärkta, vid ledens början finns en karta uppsatt men sen finns inga mer märkningar. Lederna är dock fina och relativt lätta att följa ändå. Vissa kommuner här på ön har uppmärksammat intresset för vandring och gjort en ansträngning för att både restaurera och märka ut sina vandringsleder vilket har blivit ett lyft för vandringsentusiaster och naturälskare som vi. Dessvärre samarbetar inte kommunerna sinsemellan så på de utsatta vandringskartorna tar lederna slut där kommunen tar slut. I själva verket är hela Gran Canaria täckt av ett nätverk av leder som förr i tiden, när de en gång anlades, användes till att ta sig mellan olika byar och kustremsor på ön.

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, (gymnastikskor går utmärkt,) då väderförhållanden snabbt kan ändras.



Rocky adventure arrangerar vandringar varje måndag, tisdag, onsdag och fredag på olika platser runt Gran Canaria. Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning.


Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89


www.rockyadventure.com
     
 
     
     
.....MER ARTIKLER.....