VANDRING I GUAYADEQUEDALEN  
     
 
Text & foto Björn Westin
 
     
 

I samarbete med Dag & Natt fortsätter vi på Rocky Adventure vår artikelserie om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser ett vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare.

Efter en solig och torr vinter börjar nu våren komma igång på allvar, de första mandelträden blommade redan i början av december, men det är först nu som den stora blomningen kommit igång ordentligt över hela ön. I den vackra och frodiga Guayadequedalen, belägen ovanför Ingenio på den östra delen av Gran Canaria, rinner ett klart och friskt vatten året runt.
Det är det vattnet som givit dalen sitt namn, Guayadeque betyder nämligen ställe där det rinner vatten. Vilket i sin tur gör att hela dalen grönskar. Här växer också många av öns endemiska växter. Ofta ser man lokalbefolkningen fylla sina dricksvattendunkar här uppe.

På många platser på Gran Canaria bor man fortfarande i grottor. Det mest kända stället är Guayadequedalen. Här bor man i grottor belägna på de branta bergssluttningarna uppe i dalen. Från början användes de här grottorna som begravningsplatser. Man har hittat flera välbevarade mumier, balsamerade och inlindade i djurhudar, begravda i grottorna. Senare plundrades gravarna, fynden såldes bla till Museo Canario i Las Palmas och för ungefär 350 år sedan började man använda grottorna som bostäder.

De flesta resebolag har utflykter till den här dalen, men där deras dag slutar, där börjar våran! Vandringen startar vid det lilla kapellet som ligger intill de först grottbostäderna när man kommit upp i dalen. Man följer helt enkelt den tillrättalagda lilla vägen upp till grottorna. Om man kommit rätt har man grottorna på högersida.

 




 
     
 

  Vid en liten grottbondgård efter ca 5 minuters vandring startar stigen. Stigen går i sick sack upp för ett grönskande bergspass, här vinner vi många höjdmeter. Efter 30 minuter når vi bergskammen och får en fantastisk utsikt över öns östra kust. Vi följer bergskammen upp till ruinen av ett gammalt stenhus. Efter en kort paus får vi leta lite efter leden som blir svårare att finna i all den blomstrande ginsten. På flera ställen har leden nästan växt igen. Vi följer nu bergskammen och har en fin utsikt ner i Guayadequedalen på högersida. Vi siktar upp i mot en gammal grottbostad som vi ser högt upp ovanför oss.

Väl framme möter vi några Canarier som sitter och njuter av det vackra vädret utan för grottan. Vi fortsätter upp till ett stort gammalt torkat pinjeträd, som står som monument och påminner om att pinjeskogarna växte här innan spanjorerna kom ut hit och lyckades avverka 90% av all pinjeskog.

Hungern böjar göra sig påmind och vi letar upp en bra picknick plats. Vi hittar en vackert belägen grotta och slår oss ned utanför och njuter av en god matsäck.

Alla grottorna uppe på kammen är obebodda, men de har ägare. Det är fint runt grottorna och ofta har man planterat blommor i rabatter utanför. Efter lunch fortsätter vi uppåt, till det att stigen korsas av en annan stig. Stigen mot vänster går upp mot Pico de las nieves (den högsta toppen 1949möh). Fram till nu har vi vandrat uppåt hela dagen, vi har stigit över 900 meter och nu är det dags att vandra ner igen. Vi ta stigen till höger och följer stigen ner i dalen. Det är en lätt och fin stig med vackra vyer och mycket blommor. Nere dalen delar sig stigen igen, går man till vänster kommer man upp till kratern Marteles. Vi går till höger och kommer fram till en grusväg som vi följer ner till en grott-restaurang där vi också avslutar vandringen med en välförtjänt kall öl.

Den här leden är ca16 km och tog oss ca 6 timmar att vandra. Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, då väderförhållanden snabbt kan ändras.

Rocky adventure vandrar varje mån, tis, ons och fredag på olika platser
runt Gran Canaria.


Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89


www.rockyadventure.com
     
 
     
     
.....MER ARTIKLER.....