Vandring i tre klimatzoner  
 
Text & foto
Björn Westin& Linda Bryhn
 
     
 
  I samarbete med Dag & Natt fortsätter vi på Rocky Adventure vår artikelserie om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare.

När man befinner sig på den södra delen av Gran Canaria så är det kanske svårt att förstå att man kommit till en unik plats. Om man vågar lämna hotellområdet och tar sig norr ut så kommer naturen och landskapen att ändra på sig ganska snart. Det blir snabbt mycket grönare och bergsformationerna vildare. Runt ön finns 33 naturskyddade platser som upptar hela 43 % av Gran Canarias yta. Jämför med att bara 5,2 % av Jordens yta är skyddad.

Bara bussturen upp till Roque Nublo (Klippan i Molnen) är en upplevelse för sig. Vi lämnar Playa del Ingles och kör upp mot byn Fataga, belägen i den vackra Fatagadalen som även kallas de tusen palmernas dal.
     
 
  Vi fortsätter upp mot San Bartolome som ligger fint nedanför de högsta topparna och vidare in i mandeldistrikten runt byn Ayacata. Efter att ha stannat till i Fataga och besökt den lokala baren för dagens första cortado (espresso med mjölk) så kommer vi upp till vår vandringsstart för dagen.

I Roque Nublos naturområde finns flera leder att välja mellan. Vi startar vår vandring uppe vid ett bergspass som heter Degollada de las Sierras på ca 1300 möh i slutet av den nordafrikanska klimatzonen. Vi följer bergsryggen Lomo del Aserredor upp mot den kontinentala klimatzonen, tills vi genom pinjeskogen ser den mytomspunna klippan Roque Nublo.

Det är lätt att förstå att platsen hade ett stort värde för urinvånarna, klippan står som en enorm fallossymbol högt uppe på en stor platå. Placeringen gjorde klippan till en naturlig mötesplats för rådslag och ceremonier. Klippan syns från stora delar av ön och vi använder den nästan alltid som referens på våra vandringar. I dag når den högsta toppen 1803 möh, men hela det här bergsmassivet har varit närmare 2500 möh.

Den ständiga erosionen från vind och vatten har mejslat fram de fantastiska bergsfomationerna som vi idag ser. Monoliter som formationerna heter, är resterna av innanmätet från gamla vulkaner. Från foten av klippan högt ovan molnen, ser vi ut mot Tenerife i väster, Las Palmas åt öster och ner till Maspalomas och Arguineguin i syd. Med den utsikten sätter vi oss för att äta vår matsäck.

Efter lunch fortsätter vandringen. Ju längre ner vi kommer på leden som slingrar sig ner för bergssidan så märker man hur växtligheten förändras. Vi vandrar genom Ginst, Margaritas, Snokört och alla möjliga växtarter. Nu i januari är det den stora mandelblommningstiden och i dalarna får man känslan av att kliva in i Astrid Lindgrens Mio min Mio. Det är otroligt vackert med de rosa låga mandelträden som breder ut sig över bergssidorna och ger ifrån sig en svag ljuvlig doft. Lagom till eftermiddagskaffet kommer vi ner till den lilla byn La Culata som nu vid middagstid skuggas av Roque Nublo. I dalarna nedanför de höga bergsmassiven bildas olika mikroklimat. La Culata ligger inklämt mellan höga berg och dalen täcks ofta med moln vilket för med sig fukt till de många terrassodlingarna som ligger här. Den här klimatzonen brukar man kalla medelhavsklimat. Här uppe kan man fortfarande se bönderna gå och plöja terrasserna med gamla träplogar spända bakom oxar. Det är lätt att få kontakt med lokalbefolkningen, de berättar gärna om gammal historia eller visar på nya vandringsleder. Men här uppe, långt från turistområderna och alla trötta säljare som har lärt sig några fraser på dom flesta språken, är det spanska som gäller, eller rättare sagt Bergskanariska. Det är en vansklig dialekt som talas fort med avhuggna ord. Efter dagens andra cortado i byns enda bar, som inte konstigt nog har döpts till.... Roque Nublo, fortsätter vi vandringen ut mot en annan stor monolitklippa, Roque Bentaiga. Här blir vi också upphämtade av bussen igen.

På den här vandringen, som faktiskt tar oss genom tre av Gran Canarias fyra klimatzoner, kan man välja mellan 6, 10, 12 km.
Vi vandrar här uppe varje måndag.

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, (gymnastikskor går utmärkt,) då väderförhållanden snabbt kan ändras.

Rocky Adventure arrangerar vandringar varje mån, tis, ons och fredag på olika platser runt Gran Canaria. Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning.

Tel: (+34) 615 93 25 89
www.rockyadventure.com
 
     
     
.....MER ARTIKLER.....