Vårvandring  
     
 
Text & foto Björn Westin
 
     
 

För att visa att Gran Canaria är så mycket mer än sol och bad fortsätter vi på Rocky Adventure vår artikelserie om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare och vår förhoppning är att många fler ska kunna få uppleva den fantastiska naturen och det vi tycker är det riktiga Gran Canaria.

 



 
     
  På den södra delen av ön, där de flesta turister befinner sig, är det svårt att märka skillnad på årstiderna. Här är det sommar året om. När man däremot kommer upp i bergen är årstiderna tydliga och nu har våren kommit till Gran Canaria! Lavendel, Ginst och bland annat Snokört har börjat blomma och sprida sin prakt och fantastiska doft bland annat i områdena kring Santa Lucia och San Mateo, byar som ligger 5-600 meter över havet. Våren kommer först till de lägre belägna platserna och fortsätter sedan att breda ut sig uppåt och utåt över ön. Det mest spektakulära vårtecknet som alla väntar på är den stora mandelblommningen, då tusentals mandelträd slår ut i vit och rosa blom. Redan vid jul började de första träden blomstra på leden upp mot toppen. Men den stora blomningen brukar vara igång ordentligt i mitten av Januari  
     
 

 

Ett bra sätt att uppleva mandelblomsträdens prakt är genom att vandra med Rocky Adventure i områdena som blomstrar som mest!

En fin led är den som börjar i Ayacata och som i sin början slingrar sig upp mellan husen och de gamla terrasserna. Ayacata är en by som tidigare livnärt sig på mandelodling, idag tas bara cirka tio procent om hand och de flesta mandlar hänger kvar på träden från år till år.

Som i många utav byarna i bergen är det i Ayacata mest de äldre som bor kvar idag. De unga flyttar ofta ner till kusten för andra arbeten än mandelodling. Men även om mandelodlingarnas storhetstid är över kan vi alltså fortfarande njuta av de vackra träden som står kvar på sluttningarna.
Till vänster om byn ligger den branta nyckfullt formade klippformationen Risco de Ayacata som är en 200 meter lodrät klippvägg.

Den speciella formen på klippan som närmast kan liknas vid en lutande rad med böcker har skulpterats av långsamt stelnande lava och erosion. Dom många sprickorna i berget gör den här platsen till ett idealiskt tillhåll för öns alla bergsklättrare.

Vi lämnar klippformationen och byn och tar oss upp till Degollada de la Goleta, här brukar det stå en försäljare och sälja honungsrom och frukt, och det är även här man kan börja leden upp mot Roque Nublo.

Vi väljer att istället gå rakt fram över berget och vandra vidare ner mot den fina byn La Culata där vi finner ännu fler mandelträd. I denna vackra lilla byn kan man välja på ett flertal olika leder. Tyvärr är de flesta lederna på ön bristfälligt utmärkta och kan vara svåra att hitta, men om man väl har hittat en led så är de oftast fina och lätta att gå.

Den här lilla mandelträdsvandringen vi beskrivit nu är inte lång, kanske bara fem kilometer. På alla Rocky Adventures vandringar under vintern och våren kommer vi att passera genom vackra områden med blommande mandelträd och vi hoppas att så många som möjligt får chansen att uppleva Gran Canarias bästa årstid.

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, (gymnastikskor går utmärkt,) då väderförhållanden snabbt kan ändras.

Rocky adventure arrangerar vandringar varje mån, tis, ons och fredag på olika platser runt Gran Canaria. Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning.

 

     
 
  Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89


www.rockyadventure.com
 
     

.....MER ARTIKLER.....