Text & foto
Björn Westin& Linda Bryhn
 
     
 

  På julvandring upp på toppen av Gran Canaria med hjälp av den gamla stenlagda Silvervägen. I bakgrunden kan man skåda Spaniens högsta berg, Teide på Teneriffa.

För att visa att Gran Canaria är så mycket mer än sol och bad fortsätter vi på Rocky Adventure vår artikelserie om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare och vår förhoppning är att många fler ska kunna få uppleva den fantastiska naturen och det vi tycker är det riktiga Gran Canaria.

Ja, jag vet att jag skrivit om den här leden förut, med den är värd att nämna igen. Det var nog den här leden som fångade mitt intresse för fjällvandring, när jag en dag för ca 17 år sedan upptäckte den. Fast jag vandrat leden 100-tals gånger så njuter jag lika mycket varje gång som befinner mig här.

Enligt mig så borde det vara lag på att varje besökare, på något sätt (helst till fots) tar sig runt i bergen och dess natur. Bara då kan man förstå vad Gran Canaria egentligen är.

Lasse Åberg satte ”Sällskapsresan” stämpel på ön. Vi är här för att ta bort den!

Så följ med oss upp på toppen av Gran Canaria med hjälp av den gamla stenlagda leden Camino de la Plata (Silvervägen) från 1700-talet Camino de la Plata är en del av Caminos Reales (de kungliga lederna), vilka går som ett nätverk över hela Gran Canaria. Det var det spanska kungahuset som finansierade byggandet av lederna, efter det att Spanjorerna i slutet av 1400 talet erövrat Gran Canaria. Lederna användes flitigt för att sig mellan byarna, samt frakta varor runt ön och till hamnarna i norr.

Leden börjar i byn San Bartolome och går upp till den lilla byn Tunte och sedan norr ut. Väl på den stenlagda delen av leden, som kallas Silverpasset, slås man av hur oerhört välgjord den är.
 
 

Som en smal liten kullerstensgata som slingrar sig uppför berget med inte mindre än 14 krökar. Leden är så pass bred att två åsnor med last kan mötas, vilket var kravet på de här lederna. Leden är kallmurad det betyder att ingen cement har använts utan stenarna har staplats på varandra i olika sektioner, vilket gör att den är mycket hållbar. Denna vackra väg har klarat väder och vind i över 200 år vilket säger en del om den gamla tidens ingenjörskonst.

Efter ca 300 meters stigning genom Silverpasset ändras naturen rejält. Vi har kommit upp i pinjeskogen. Fukten i luften kondenseras på pinjens långa barr och droppar sedan ner runt trädet. Genom den här sinnrika konstruktionen ser pinjen till att även andra växter som lever i symbios med trädet, får vatten.

Silverleden följer framöver kammen av en vulkan vilket gör att man har en vidunderlig utsikt åt flera håll. Efter en stund viker vi av Silvervägen och vandrar mot toppen El Campanario, där vi har en fantastisk utsikt över öns centrum och inte minst över till Tenerife som ligger majestätisk i havet. Vi tar fram vår välförtjänta matsäck och sätter oss till rätta bara 2-3 km väster om Pico de las Nieves (snötoppen), som är Gran Canarias högsta punkt med sina 1949 meter över havet.

Bägge de här topparna tillhör vulkankedjan Pozo de las Nieves (snöbrunnen). Namnet kommer ifrån de brunnar man grävde på 1600-talet, som användes för att konservera snö. Man packade snön i trälådor som lades i brunnarna och täcktes över med jord och pinjebarr. Detta blev så småningom till is som på sommaren fraktades ner till hamnmagasin och kloster.
På den här tiden föll det oftare snö på topparna. Nu för tiden räknar man med att det snöar ungefär vart annat år.

På den här vandringen, kan man välja mellan 6, 10, 14 km.
Vi vandrar här uppe varje onsdag.

Efter som Jul & Nyårsafton i år infaller på onsdagar så har ni självklart chansen att fly allt julstök tillsammans med Rocky Adventure och vandra här uppe och njuta av tystnaden.

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, (gymnastikskor går utmärkt,) då väderförhållanden snabbt kan ändras.

Rocky adventure arrangerar vandringar varje mån, tis, ons och fredag på olika platser runt Gran Canaria. Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning.



Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89

www.rockyadventure.com

 
     
     
.....MER ARTIKLER.....