NÅR DAG BLIR NATT på Gran Canaria  
     
 
Text & fotoBjörn Westin
 
     
 
I samarbete med Dag & Natt fortsätter vi på Rocky Adventure vår artikelserie om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare.

På den nordvästra sidan av Gran Canaria ligger naturparken och
bergsmassivet Tamadaba. Här i den enda kvarvarande gamla pinje-skogen, kan man välja mellan ett flertal olika vandrarleder som alla är speciella. Till Tamadaba tar man sig lättast genom att köra upp till byn Artenara som är Gran Canarias högst belägna by på ca 1400 möh och sen följa skyltarna ut mot Tamadaba.

Normalt brukar vi börja vandra tidigt om morgonen för att möta lugnet och tystnaden i bergen och vandra upp över morgondimmorna som brukar ligga som ett täcke i dalarna. Idag startar vi lite senare på dagen och vi ska vandra en led som tar oss ut till en bergstopp som kallas Alta Vista (hög utsikt), eftersom man här uppe kan man uppleva och njuta av helt fantastiska sol- nedgångar. En solnedgång är ju alltid vacker, jag har upplevt många solnedgångar runt om i värden, men inga så häftiga som de jag upplevt här på Tamadabas västra bergssida.
 

 
     
 


  När du står vid bergs- kanten med molnen under dig som ett stort täcke och tittar ner mellan havet och molnen och ser kustbyarna tändas, samtidigt som du njuter av dom sista solstrålarna på en sol som sakta dalar ner bakom Tenerifes högsta bergstopp Teide, det är magiskt.
Leden ut mot Alta Vista är lätt att finna och börjar vid ett gammalt
skogsvaktarhus som heter Casa de Tirma på vänster sida om vägen ut mot Tamadaba.

Med blicken rakt västerut och med huset på höger sida börjar vi vandra uppåt vänster på en fin och väl upptrampad led. Efter ca 10 minuters vandring kommer man upp på bergskammen som vi kommer att följa hela vandringen. Uppe på kammen delar sig leden, till vänster går leden mot Artenara men vi fortsätter leden åt höger. Eftersom vi går på en bergskam får vi en fantastisk utsikt åt alla håll. Efter ca 1 timmes lugn vandring delar sig leden igen.

Till höger kan man fortsätta vandringen ner till byn La Aldea, det är en mycket fin vandring som vi kommer att återvända till i ett annat reportage. Rakt fram går leden i zick zack brant uppför berget, det är egentligen bara här man får upp pulsen ordentligt. Leden slutar uppe på en liten platå och här dukar vi också upp vår picknick och njuter av den härliga solnedgången.

Eftersom vi ska gå samma led tillbaka och den tar ca 1,5 timmar att vandra, vänder vi hemåt när solen gått ner bakom Tenerife så vi kan utnyttja det sista ljuset. Väl framme vid Casa Tirma och bilen igen, så är det helt mörkt, och sista biten för vi använda ficklampor.

Ett tips, om man som vi kommer från den södra sidan av ön och inte orkar köra 2 timmar hem i mörkret, är att hyra en fullt inredd grotta i Artenara och övernatta där.

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, då väderförhållanden snabbt kan ändras.

Rocky Adventure vandrar varje måndag, onsdag och fredag på olika platser runt Gran Canaria.

Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89


www.rockyadventure.com
 
     
     

.....MER ARTIKLER.....