Historisk vandring i Artenara  
     
 
Text & foto Björn Westin& Linda Bryhn
 
     
 
 
 
     
 
     
 


  För att visa att Gran Canaria är så mycket mer än sol och bad fortsätter vi på Rocky Adventure vår artikelserie om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare och vår förhoppning är att många fler ska kunna få uppleva den fantastiska naturen och det vi tycker är det riktiga Gran Canaria.

Med sina 1270 möh är Artenara den högst belägna byn på Gran Canaria. När jag stänger av motorn och kliver ur bilen, så känns det som jag har bomull i öronen. Det är samma känsla som jag får uppe i den skandinaviska fjällvärden, när man kommer ut i den höga bergsluften och möter tystnaden och lugnet.

Här uppe på de lummiga bergssidorna levde flera grupper av Gran Canarias urinvånare. De största bosättningarna hittade man runt Acusa, Tirma och Artenara. Här finns många naturliga grottor som man använde som bostäder, men det vanligaste var ändå att man byggde sina grottor genom att urholka det porösa berget.

Efter erövringen av Gran Canaria 1483, kom de nya kolonisatörerna bestående av familjer från Kastilien och Portugal. Gradvis började de bosätta på ön och även i områdena runt Artenara. De flesta urinvånarna dog i krigen, av sjukdomar eller blev bortskickade som slavar. Den lilla spillran av urinvånare som var kvar levde faktiskt under nästan ett halvt sekel sida vid sida med de nya bosättarna. Dessa två grupper blandade sig efter hand så idag finns inga urinvånare kvar i rakt nedstigande. Marken delas så småningom upp lika mellan de nya bosättarna och dessa ägnar sig precis som urinvånarna åt lantbruk på terrasserna på sluttningarna.

Det är här, bland gamla bondgårdar och grönskande terrasser som vi börjar vår vandring idag. Leden vi vandrar följer dalgången Barranco de Lugarejo och leder oss ner till de två vattenreservoarerna Presa de Lugarejos och presa de los Perez och byn Lugarejo. Leden ner mot reservoarerna är inte helt enkel att finna men ortsbefolkningen är ofta hjälpsam och visar en tillrätta.
På andra sidan reservoarerna börjar en fin led som är betydligt lättare att finna och den tar oss upp i pinjeskogarna högt upp på Tamadabas bergsmassiv. Ovan molnen har vi fin utsikt mot Tenerife i väst och Gran Canarias inland och toppar i öst.
Här uppe finns det ett flertal leder att välja mellan. Vi fortsätter upp till en liten asfaltsväg som vi följer åt öster i ca 2,5 km tills en ny led börjar som tar oss tillbaka till Artenara.

På den här rundturen som tog ca 7 timmar så får man uppleva flera olika naturtyper samt att se det gamla bondesamhället som fortfarande lever kvar. Man passerar mängder av grottor, både obebodda och bebodda. Här på den norra sidan av ön är det grönt året runt, men nu på våren är det speciellt vackert när allt blommar.

Eftersom det finns så mycket fin vandring och saker att upptäcka så kan man lätt stanna ett par tre dagar. Här uppe så bor man naturligtvis bäst i någon av alla grottor som man kan hyra. Grottorna är fint inredda och saknar inga faciliteter. Fråga i grottbaren El Diez, efter Jose Antonio, så får ni säkert få hjälp.

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, (gymnastikskor går utmärkt,) då väderförhållanden snabbt kan ändras.
 
  Rocky adventure arrangerar vandringar varje mån, tis, ons och fredag på olika platser runt Gran Canaria. Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning.

www.rockyadventure.com