Vandra på Gran Canaria!
Vandring på Gran Canaria
Vandringen på Gran Canaria är helt fantastisk och borde vara världskänd. Men det positiva med att den inte är det, är att vi får ha bergen i princip för oss själva och det är sällan man stöter ihop med andra vandrare
 


Nu börjar äntligen en ny vandrarsäsong med Rocky Adventure! Det är som vanligt otroligt vackert! Frukterna hänger på träden och bara väntar på att ätas av energibehövande bergsvandrare med smak för det söta i livet. Lövträdens glada höstfärger är klara mot de gröna pinjeträden och den blåa himlen. För alla som är nya på ön och för alla som glömt Gran Canarias guldkorn vill vi passa på att presentera vandring i vårt dramatiska bergslandskap.

Att vandring på Gran Canaria är så pass okänt är mycket förvånande med tanke på att det finns mer än 800 km leder och stigar som från början trampats upp av urinvånarna. Att lederna saknat märkning och att myndigheterna bara har marknadsfört öns södra sida med sol och bad, är naturligtvis en stor orsak..

När man väl hittat lederna så brukar de vara lätta att följa och de tar oss genom ett spännande och dramatiskt vulkanlandskap med djupa dalar och höga berg med storslagna vyer och en ständigt varierande natur. Vandringen på Gran Canaria är helt fantastisk och borde vara världskänd. Men det positiva med att den inte är det, är att vi får ha bergen i princip för oss själva och det är sällan man stöter ihop med andra vandrare. Lugnet och friden är beroendeframkallande!

Alla leder sitter ihop som ett nätverk över ön och de kallas förCaminos Reales (kungliga leder). Förklaringen till det är att när

spanjorerna erövrade ön på 1400-talet befolkades den mer. Spanska kungahuset bekostade detta vägnät över ön för att man lättare skulle kunna ta sig mellan byarna och ner till hamnarna vid kusten. De älsta lederna trampades upp av de första mäniskorna som kom hit ut. Man har daterat de första bosättningarna till ca 2800-3000 år gamla.

Tack vare öns läge och höjd över havet (högsta punkten Pico de las Nieves 1949 möh) finns flera olika klimatzoner. Från den torra Nordafrikanska zonen på södra delen av ön, upp genom pinje skogarna till inlandsklimatet mitt på ön, ner till terrassodlingarna där medelhavsklimat råder, för att avslutas i den fuktiga subtropiska zonen på den norra delen av ön.

Detta innebär att vi har en oerhörd artrikedom, inom floran mer än 2000 olika arter , varav 500 endemiska (egenutvecklade) och det upptäcks fortfarande ny arter.

Ytterligare en orsak till att vandringen på Gran Canaria är så spännande, är att landskapet och naturen förändras fort och mycket. Under en dagsetapp så passerar man igenom flera av klimatzonerna och till skillnad mot Skandinaviens trädgräns så växer skogarna upp mot 2000 möh.

Eftersom vandringarna i ofta sker på hög höjd så är det viktigt att man ger sig ut väl förberedd. Vädret kan skifta snabbt. Moln kan dra in över topparna och det kan då vara svårt att följa leden. Vintertid kan temperaturen sjunka till ett par plusgrader och till och med minusgrader på nätterna.

Att vandra mellan bergsbyarna och möta bönder som fortfarande plöjer terrasserna med hjälp av oxar och trä plogar, och som alltid är vänliga och vill prata eller hjälpa att visa på nya leder gör att man känner sig välkommen.

I samarbete med Dag & Natt kommer vi på Rocky adventure att fortsätta vår artikelserie om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser ett vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare.

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med proviant, varma kläder och bra skor, då väderförhållanden snabbt kan ändras.

Rocky adventure arrangerar vandringar varje måndag, onsdag och fredag på olika platser runt Gran Canaria. Vi är alltid minst två skandinavisktalande guider med, som berättar om öns natur och historia. Det finns alltid flera längder och hårdhets allternativ på våra vandringar.

Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning.


Boka din vandring eller få mer information:

Tel: (+34) 615 93 25 89
www.rockyadventure.com
Björn Westin, Linda Bryhn, Rocky Adventure.