Björn Westin Gran Canaria


För att visa att Gran Canaria är så mycket mer än sol och bad fortsätter vi på Rocky Adventure att skriva om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa.

Här finns mer än 800 km vandringsleder som passar både ovana och erfarna vandrare. Vår förhoppning är att många fler ska kunna få uppleva den fantastiska naturen och det vi tycker är det riktiga Gran Canaria.

 

 

 

 

I väntan på "Vandringsresan"
 
Text & foto Björn Westin
Även om jag  åker på föredrag och talar om hur vackert det är på Gran Canaria, visar bilder och filmer från ön när den är som vackrast, så är det tydligen svårt att tro på. Trots fotobevis  på  gröna dalar, blomstrande mandelträd, bönder som plöjer sina terasser  och solnedgångar uppe från pinjeskogarna.

Damen på flyget väljer istället hellre att lyssna och tro på en GT- berusad Gran Canaria resenär som har varit på Gran Canaria minst 30 gånger. Som på planet, förvånat tittar på damen som just berättat att hon ska ner till Gran Canaria för att delta i en vandringsresa. Mannen tittar slött upp från drinken och förklarar att det inte finns något annat en än stenöken på Gran Canaria(!)

Fast hon varit på mitt föredrag, sett mina bilder och filmer härifrån så väljer hon alltså ändå att tro på den beresta rödnäsan. Och blir fårvånad igen när vi kör upp i bergen där grönskan överväldigar och täcker bergsidorna runt vägen.

Hur kommer det sig att rödnäsans ord väger så tungt?
Är det Lasse Åberg och Jon Skolmens kultfilm ”Sällskapsresan” som gjort att det är så svårt att ändra attityden till Gran Canaria? Eller är det bara en ursäkt för att kunna hänga kvar i poolbaren? För det finns ju ändå inget annat att göra. Om det är Sällskapsresan fel, snälla Lasse och Jon kom hit och spela in ”VANDRINGRESAN”!

Även om jag arbetat som vandringsguide i 15 år så hittar jag fortfarande nya ingångar och delar av leder som vi sätter ihop. En ny led som vi kommer att börja använda oss av startar vid kratern Martel. Kör man upp genom Telde och byn Casadores så hittar man kratern. Leden går ner i genom Guayadequedalen, förbi gamla terassodlingar och mer eller mindre övergivna gårdar.
 
Nu i februari blommar 1000-tals mandel träd här nere och det är antagligen det vackraste stället på jorden. Istället för att gå ner till grottbyn längst nere i dalen fortsätter vi upp på den västra bergsidan. Leden är lätt att gå, man kommer snabbt högt upp och utsikten ner i dalen är sjuuukt fin.

Uppe på platån ser man lämningarna efter gamla jordbruk och på och i bergskammen ligger det många gamla grottor som alla ser välskötta ut. Här uppe har man bott. Alla grottor är privata och har en ägare. Jag har varit här uppe förut men aldrig mött människor.

Nu när vi passerar en av grottorna hör vi röster. Jag ropar in i grottan och ut kommer Fefa och hennes bror Juan. De bjuder in oss på rundvisning i grottan. Fefa berättar att hon föddes här för 43 år sedan och att hennes far vandrade 4 timmar dagen efter ner till läkaren i byn Carrizal med henne i ett knyte på magen.Grottan där familjens ko bodde är nu ett skönt uterum med grillplats.

Efter en trevlig pratstund fortsätter vandringen ner mot vårt mål, byn Temisas ligger ett par timmars härlig vandring framför oss.  Efter en iskall Tropical på baren i byn, börjar manuset på ”Vandringsresan” ta ta form. Kom igen,  Lasse och Jon!  Hjälp till att vända Gran Canarias skamfilade rykte och gör den känd för hur fantastiskt vacker och cool den är. Jag bjuder på första vandringsdagen!  I väntan på filmen ”Vandringsresan” fortsätter jag att reka nya leder.

Rocky adventure arrangerar vandringar varje måndag, onsdag och fredag  på olika platser runt Gran Canaria. Vi är alltid minst två skandinavisktalande guider med, som berättar om öns natur och historia. Det finns alltid flera längder och hårdhets allternativ på alla våra vandringar.  Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning. .

 


I denna grottan föddes Fifa för 43 år sedan. Nu bor hon här med sin bror Juan


Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89

www.rockyadventure.com

 
 

.....MER ARTIKLER.....