Vandra på Gran Canaria

 
Text & foto Björn Westin
Naturreservatet Inagua, Ojeda och Pajonales
 

 

För att visa att Gran Canaria är så mycket mer än sol och bad fortsätter vi på Rocky Adventure att skriva om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa.

Här finns mer än 800 km vandringsleder som passar både ovana och erfarna vandrare. Vår förhoppning är att många fler ska kunna få uppleva den fantastiska naturen och det vi tycker är det riktiga Gran Canaria.
Tittar man på en satelitbild av Gran Canaria ser man att turistområdena upptar en väldigt liten del av den södra delen av ön. Resten är för oss som älskar natur och vandring, och eftersom vandring är så okänt  träffar vi sällan eller aldrig på andra människor ute på lederna.

Naturreservatet Inagua, Ojeda och Pajonales ligger på den västra delen av Gran Canaria och upptar 3.920,3 hektar. På grund av sin abrupta orografi klarade området sig länge ganska bra från avverkning. Rester av gamla kolmilor tyder på att avverkningen ändå nådde hit  när man började utvinna kol och tjära från pinjeträden. Pinjeskogen som växer här är relativt ung, de riktigt gamla pinjeträd som finns kvar  växer efter bergssidorna upp mot topparna, dit inga skogshuggare vågade sig.

Här uppe finns ett rikt fågel liv och den största populationen av den ovanliga Blåfinken (Fringilla teydea) som bara lever på Gran Canaria och Tenerife. Tornfalken är annars en  vanlig syn där den seglar på uppvindarna. För att ta sig hit kör man igenom Pueblo de Mogan och fortsätter mot Aldea de San Nicolas. Stanna och parkera på höjden där man första gången ser ner till San Nicolas. Till vänster svänger vägen ner till Tasartico. Redan här har man en fin utsikt som naturligtvis bara blir bättre och bättre.

     

Leden börjar på bergskammen på den högra sidan av vägen om står vänd åt norr. Följ bara bergkammen upp mot de branta klippväggarna som man ser framför sig. Medan man följer bergssidan klättrar leden hela tiden uppåt efter  klipphyllor som ser ut att vara helt omöjliga att gå på, när man står nedaför.

Efter väl en timmes vandring kommer man upp på en platå,  här delar sig leden. Tar man åt vänster kommer man efter ca 20 min till en utkiksplats som heter Viso 998 möh. Åt höger vandrar man mot den 1426 meter höga toppen Inagua. Efter ytterligare 40 min delar sig leden igen.

Härifrån blir det nu en rundtur, vi kommer tillbaka till samma ställe. Ta vänster och vandra österut. Dalarna här inne på ön grönskar nu för fullt och de första vårblommorna har redan slagit ut. Fortsätt runt och få en fin utsikt över den södra delen av ön. Jag har sparat den bästa delen till sist...

När man rundar berget och kommer ut till den västra delen så kommar man vandra en led som utan tvekan är en av de vackraste leder som finns här på ön. Overkligt fin utsikt men nog inget för höjdrädda. Jag tror att jag nu böjar förstå falkarna, det här är nog så nära man kan komma att flyga utan vingar. Snön som föll efter ovädret som kom in över öarna i början av december glittrar vackert på spaniens högsta topp Teide, belägen på grannön Tenerife Tänker på alla som kommer ner till Gran Canaria och ligger som sillar nere på stranden eller vid poolen och missar allt det här. Tycker synd om dem. Men de kanske å andra sidan tycker synd om mig som sitter här, högt uppe på berget, ensam ute i naturen och bara lyssnar till vindens sus.

Den här leden är 16 km och tar ca 6-7 timmar att vandra. Start höjd 642, högsta höjd 1426 om man går hela vägen upp till toppen.

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, då väderförhållanden snabbt kan ändras.



Rocky adventure arrangerar vandringar varje måndag, onsdag och fredag  på olika platser runt Gran Canaria. Vi är alltid minst två skandinavisktalande guider med, som berättar om öns natur och historia. Det finns alltid flera längder och hårdhets allternativ på alla våra vandringar. 

Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning. .


Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89

www.rockyadventure.com

 

.....MER ARTIKLER.....