VI FORTSETTER
Pilegrimsleia på Gran Canaria

 
Text & foto Björn Westin
 
Pilgrimsvandring på Gran Canaria
 
I oktober nummret av Dag & Natt skrevs det  om Pilgrimsvandring på Gran Canaria. Här kommer en liten fortsättning på det temat.

Om man kan få syndaförlåtelse genom att vandra på pilgrimsleder, det vet jag inte. Men efter en dags vandring så mår man ju fruktansvärt bra. Så det ligger kanske någonting i det. Personligen tror jag att  känslan att vara ute i naturen, komma högt upp i bergen,  sitta ovan molnen och titta ut över fina landskap och tystnaden  gör att vi känner oss helade och fria från synder. Eller som det gamla ordspråket säger ”Den som vandrar, syndar inte”


Om  man nu blir förlåten för allt dumt man gjort genom att vandra den här leden, då måste  jag vara förlåten för länge sen. Hur som helst så kan ni bli med oss och vandra en del av en Pilgrimsled.

Leden fick sin status som pilgrimsled första gången 1965 och det blev sedan förnyat varje gång det var pilgrimsår.  1992 bestämde påven Johannes Paulus II att denna tradition skulle fortsätta för evigt. Långt innan leden fick sin status som pilgrimsled så var Camino de la Plata en del av de Caminos Reales (de kungliga lederna), vilka går som ett nätverk över hela Gran Canaria.

  Hellig år feires hver gang den 25. juli, dagen til apostelen og pilegrimenes skytshelgen

Santiago faller på en søndag. I et hellig år kan du som pilgrim motta sydeforlatelse - jubileo- som tilgivelse for dine synder, uansett om din anger er ekte eller ikke. Benytt sjansen i år, for neste hellige år finner ikke sted før i 2021.

I forrige utgave av Dag & Natt skrev vi om pilegrimsleia som går fra sørsiden på Gran Canaria over fjellet til byen Galdar. Siden 2010 er et hellig år har du fortsatt to måneder på deg å gå den fasinerende ruta i et ukjent landskap på Gran Canaria. Den kanariske forfatteren José L. González-Ruano har i år gitt ut en bok om veien til tilgivelsen. Bokomslaget er et vakkert bilde tatt av den norske fotografen Mette Brandt (omtalt i dette nr. på side18-19).

     
Det var det spanska kungahuset som finansierade byggandet av lederna, efter det att spanjorerna i slutet av 1400 talet erövrat Gran Canaria. Lederna användes flitigt för att ta sig mellan byarna, samt för att frakta varor runt ön och till hamnarna i norr.

Leden börjar i byn San Bartolome och går upp till den lilla byn Tunte och sedan norr ut. Väl på den stenlagda delen av leden, som kallas Silverpasset, slås man av hur oerhört välgjord den är. Som en smal liten kullerstensgata som slingrar sig uppför berget med inte mindre än 14 krökar. Leden är så pass bred att två åsnor med last kan mötas, vilket var kravet på de här lederna. Leden är kallmurad det betyder  att ingen cement har använts utan stenarna har staplats på varandra i olika sektioner, vilket gör att den är mycket hållbar. Denna vackra väg har klarat väder och vind i över 200 år vilket säger en del om den gamla tidens ingenjörskonst.

Efter ca 300 meters stigning genom Silverpasset ändras naturen rejält. Vi har kommit upp i pinjeskogen. Fukten i  luften kondenseras på pinjens långa barr och droppar sedan ner runt trädet. Genom den här sinnrika konstruktionen ser pinjen till att även andra växter som lever i symbios med trädet, får vatten.

Pilgrimsleden följer kammen av en vulkan vilket gör att man har en vidunderlig utsikt åt flera håll. Efter en stund viker vi av Silvervägen och vandrar mot toppen El Campanario, där vi har en fantastisk utsikt över öns centrum och inte minst över till Tenerife som ligger majestätisk i havet. Vi tar fram vår välförtjänta matsäck och sätter oss till rätta bara 2-3 km väster om Pico de las Nieves (snötoppen), som är Gran Canarias högsta punkt med sina 1949 meter över havet. Bägge de här topparna tillhör vulkankedjan Pozo de las Nieves (snöbrunnen). Namnet kommer ifrån de brunnar man grävde på 1600-talet, som användes för att konservera snö.

 

Vandra på Gran Canaria Som en pilgrim

Rocky Adventure Björne Westin
     

Man packade snön i trälådor som lades i brunnarna och täcktes över med jord och pinjebarr. Detta blev så småningom till is som på sommaren fraktades ner till hamnmagasin och kloster. På den här tiden föll det oftare snö på topparna. Nu för tiden räknar man med att det snöar ungefär vart annat år.

Följ med oss och vandra den här leden varje onsdag under vintersäsongen. På den här vandringen, kan man välja mellan 6, 10, 14 km.

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, (gymnastikskor går utmärkt,) då väderförhållanden snabbt kan ändras.  Rocky adventure arrangerar vandringar varje mån,  ons och fredag på olika platser runt Gran Canaria. Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning.



Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89

www.rockyadventure.com
 

.....MER ARTIKLER.....