Vandring i Tejeda dalen

 
Text & foto Björn Westin
 

För att visa att Gran Canaria är så mycket mer än sol och bad fortsätter vi på Rocky Adventure vår artikelserie om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön.

Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare och vår förhoppning är att många fler ska kunna få uppleva den fantastiska naturen och det vi tycker är det riktiga Gran Canaria. Här finns mer än 400 km vandringsled.

  Vandra i Tejeda Dalen Gran Canaria
     

Februari 2010 blev den regnigaste på många år. Tre stora regnväder med kraftiga vindar och hög nederbörd drog in över öarna med översvämningar, strömavbrott och raserade vägar som följd.  Det positiva är att ön formligen exploderat i grönska och bergen blomstrar nu för fullt. Vattenreservoarerna är också fyllda och ön har säkrat vattenbeståndet för 3 år framåt. Det gör ju inte vandrarturerna mindre intressanta direkt.

Tar man sig upp till Cruz de Tejeda kan man välja mellan flera olika leder som startar där. Mot öster går en fin led ner till den religiösa byn Teror. Följer man bara bergskammen norr ut så hamnar man så småningom i Artenara. Vi ska vandra åt väster ner i den vackra och grönskande Tejedadalen.

Vi startar dagen med en cortado (espresso med lite mjölk) på öns enda Parador (Statligt hotell), 1500 meter över havet. Byggt på 1930-talet och efter att ha varit stängt för renovering i mer än 20 år, nyöppnade det i april 2009. I Spanien finns 92 Paradorer. Var enda en är unik, ofta inrymd i en speciell byggnad eller plats.

I Crus de Tejeda ligger Paradoren på kanten till den största calderan på ön. Caldera är det spanska ordet för kittel och är en kraterliknande formation som skapas då en vulkan kollapsar. När magmakammaren under en vulkan töms kan taket sjunka in och skapa en stor rund struktur som liknar en kittel. Till skillnad från kratrar, som oftast bildas av explosioner och vulkanrör, är en caldera ofta riktigt stora, mer än en kilometer i diameter.

Efter kaffet vandrar vi västerut ner i den grönskande Tejedadalen. Vi vandrar en fin led ner mot byn Tejeda.  Här har vi utsikt över hela den västra delen av Gran Canaria, de mytomspunna monolitklipporna Roque Nublo och Roque Bentaiyga. På grannön Tenerife sticker Spaniens högsta bergstopp Teide högt upp över molnen. Så här års är den helt snötäckt och fantastiskt mäktig att se härifrån.



Vi stannar till i byns bageri som specialiserat sig på att göra traditionella bakverk med mandel som huvudingrediens. Vi bjuder oss själva på en välförtjänt mandelkaka som smakar ljuvligt efter en stunds vandring.

Alla byar på Gran Canaria har förutom nationella och kanariska helgdagar också rätt till två egna helgdagar. I Tejeda firar man mandelblomningen med stora festligheter varje år i februari. I år regnade tyvärr festligheterna nästan bort. 

Från Tejeda följer vi sedan en vacker dalgång upp till byn La Culata. Vi får ta av oss skorna och vada över flera vattendrag på vår väg förbi de pittoreska vitrappade gårdarna. Här får man en känsla av att tiden sedan länge stannat upp. Från La Culata slingrar sig stigen upp mot pinjeskogen.  Vi når upp till bergsryggen och hittar en fin platå där dagens matsäck avnjuts.  Vi fortsätter slutligen vandringen upp på bergskammen och följer den tillbaka till Cruz de Tejeda. 

Den här vandringen gör vi varje måndag. Den är ca 12 km lång och tar ca 3-4 tim att vandra. Höjdskillnad ca 600m.

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, (gymnastikskor går utmärkt) då väderförhållandena snabbt kan ändras.

Rocky Adventure arrangerar vandringar varje måndag, onsdag och fredag på olika platser runt på Gran Canaria. Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning.

Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89

www.rockyadventure.com

 

Vattnet forsa i bergen på Gran Canaria

Utsiktpunkt över Tejeda Gran Canaria

Teror dalen Gran Canaria

Utsiktpunkt över Tejeda Gran Canaria

     
 

.....MER ARTIKLER.....