Vandring från Santa Lucia till Guayadequedalen

 
Text & foto Björn Westin
 
 
  Som ett blommande mandelträd är hon som jag har kär. Sjung du vind, sjung sakta för mig om hur ljuvlig hon är. Som ett blommande mandelträd, så späd, så ljus och skär. Bara du, ömmaste morgonvind, vet hur ljuvlig hon är. Som ett blommande mandelträd är hon som jag har kär. När det nu mörknar så tungt  omkring mig, kan hon väl leva här?


Pär Lagerkvist

Vandra Guayadeque Gran Canaria För att visa att Gran Canaria är så mycket mer än sol och bad fortsätter vi på Rocky Adventure vår artikelserie om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön.
Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare och vår förhoppning är att många fler ska kunna få uppleva den fantastiska naturen och det vi tycker är det riktiga Gran Canaria. Här finns mer än 400 km vandringsled.

   

Nu börjar den absolut bästa tiden för att vandra på Gran Canaria. Efter regnen som föll under julen så börjar nu våren komma igång på allvar. De första mandelträden blommade redan i början av januari, men det är först nu som den stora blomningen kommit igång ordentligt över hela ön.

Ett bra sätt att uppleva mandelblomsträdens prakt är genom att vandra med Rocky Adventure i områdena där blomningen har kommit igång som mest.

En fin vandringsled startar i Mundillo i den övre delen av byn Santa Lucia på ca 700 möh. Här får man leta sig fram mellan gamla bondgårdar. Leden är inte helt lätt att finna, men väl på stigen är det svårt att gå vilse. I dalen har ginsten och lavendeln redan slagit ut och på vår väg upp för bergsmassivet kan man skönja den gamla stenläggningen som en gång prytt denna led.

Efter en välbehövlig lunch på ca 1400 möh med fantastisk utsikt över de östra delarna av ön så börjar vår vandring att vända nedåt. I den vackra och frodiga Guayadequedalen, belägen ovanför byn Ingenio på den östra delen av Gran Canaria, rinner det klart och friskt vatten året runt. Det är det vattnet som gett dalen sitt namn, Guayadeque betyder nämligen "ställe där det rinner vatten." Detta gör att hela dalen grönskar och ofta ser man lokalbefolkningen fylla sina dricksvattendunkar här uppe. Här växer också många av öns endemiska växter.

På många platser på Gran Canaria bor man fortfarande i grottor. Det mest kända stället är Guayadequedalen. Här bor man i grottor belägna på de branta bergssluttningarna. Från början användes dessa som begravningsplatser. Här har man hittat flera välbevarade gravar med mumier, balsamerade och inlindade i djurhudar. Många av gravarna har blivit plundrade och fynden har sålts bl.a. till Museo Canario i Las Palmas. För ungefär 350 år sedan började man använda grottorna som bostäder. Ju längre in i Guaydequedalen vi kommer desto mer blomstrar mandelträden.

Den här vandringen vandrar vi varje fredag. Vandringen är ca 14 km lång och höjdskillnaden är ca 700 upp och ca 500 m ned. Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, (gymnastikskor går utmärkt) då väderförhållandena snabbt kan ändras.

Rocky Adventure arrangerar vandringar varje måndag, onsdag och fredag på olika platser runt på Gran Canaria. Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning.

Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89

www.rockyadventure.com

 

.....MER ARTIKLER.....