Grotta Gran Canaria

För att visa att Gran Canaria är så mycket mer än sol och bad fortsätter vi på Rocky Adventure vår artikelserie om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare och vår förhoppning är att många fler ska kunna få uppleva den fantastiska naturen och det vi tycker är det riktiga Gran Canaria.

Äntligen lördag, veckans enda lediga dag. Då passar det ju perfekt att sticka iväg på en egen vandring. Vi brukar göra det, samla ihop lite kompisar och ge oss iväg på egna äventyr.
 
Vandring Barrancos  
   
Michael Jensen, ansvarlig for TUI Nordic, sammen med tyske Claudia Penzel og spanske Josè Lopez Falcon åker gärna och ofta ut i den kanariske naturen for att njuta av frihetskänslan......  
I dag tar vi inte bilen upp i bergen utan vandringen startar i Bahia Feliz, här ifrån vandrar vi upp mot bergen, under motorvägen och efter ca 20-25 min är vi borta från allt stök och bök.

Även om jag själv tycker att de finaste vandringslederna ligger mitt på ön och norr över, så är vandringar här bakom Bahia Feliz förvånansvärt vackra och variationsrika. Bergsmassivet ligger som en tårtbit med det östra hörnet i El Doctoral, det södra ovanför Playa del Ingles och det norra hörnet ända uppe i San Bartolome. Den högsta toppen (Amurga) mäter hela 1131 möh. (Högsta toppen på ön är Pico de las Nieves med sin 1949 möh.)

Bergsmassivet är delat av ett 10 tal Barrancos (dalar), som bildats genom att regnvatten under miljontals år har skurit sig ner igenom berget på sin väg ner mot havet.

Förvånade blev de, vännerna, när jag pekade på en tunnel som går rakt igenom ett berg mellan två dalar. Ska vi verkligen gå igenom där? Nämligen!

Det finns många tunnlar som grävts mellan dalar så här. De används för att leda regnvatten fram till olika vattenreservoarer. Dessa tunnlar är för det mesta ofarliga att vandra i, ofta ser man igenom till andra sidan. Men de här tunnlarna får inte förväxlas med så kallade ”galerias” också en sorts tunnel men med bara en öppning.


Galerias är som gruvgångar som grävs in i berget, i gångarna droppar det ner vatten, vatten som samlas och leds ut till magasin. Det här är fint dricksvatten som filtrerats genom berggrunden. Att vandra i de här gångarna är förenat med livsfara, vulkaniska gaser och syrebrist är några av de faror som lurar. På Tenerife hade man för två år sedan en tragisk olycka där åtta personer miste livet, då de tog fel på en tunnel och en galeria.

Vi samlar mod och tar oss igenom den ca 300 meter långa tunneln. Tunneln blir lägre och lägre ju längre in vi kommer pga grus och sten som dragits med av vattnet. Sista biten får vi huka oss rejält.  När vi kommer ut på andra sidan möts vi av en grönskande dal med orörd natur.
   
 
Bortsett från den tidvis ojämna stigen känns det som om ingen människa någonsin satt sin fot här och man njuter av tystnaden och naturens mystik. Ju längre in i dalen vi kommer blir bergssidorna högre och högre, brantare och vildare. I slutet av dalen rinner ett stilla vattenfall och i dess pool svalkar vi fötterna i det klara vattnet medan vi äter vår härliga lunch.
Den här dalen erbjuder relativt enkel vandring, i flodfåran och på stig, med enstaka klippblock i vägen. En del av dalarna bjuder på mycket hårdare terräng där man inte klarar sig utan klätterutrustning.

Vi är på ett sätt väldigt glada att naturen och vandring på Gran Canaria fortfarande är så pass okänt så att vi kan få vara ensamma och njuta av tystnaden fantastiska dagar som denna. Samtidigt är det synd att fler människor inte tar tillfället i akt och upptäcker hur underbar den här ön faktiskt är. Slit er från solstolen en dag, och kom med och upplev en fantastisk dag med oss uppe i bergen.

Ni kan följa med oss på olika vandringar måndagar, onsdagar och fredagar. Vi har utrustning som stavar, vindjackor och ryggsäckar till utlåning och vandringskängor till uthyrning. Att vandra med vanliga gymnastikskor eller rejäla sandaler går också bra.

Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89


www.rockyadventure.com

 

.....MER ARTIKLER.....