Åsnemage och sommar på Gran Canaria

 
Text & foto Pia Lundberg
Foto: Björn Westin
 

Från havsnivå kan Gran Canaria se väldigt torr ut, speciellt på sommaren. Men tack vare passadvindarna kan man även under de varmaste månaderna hitta prunkande växtlighet på ön. Den nordöstra delen är full av smultronställen. En blandning av svala dalgångar med vattendrag och höga berg med gröna pinjeskogar.

Att göra en bergsvandring är ett billigt och snabbt sätt att ta sig till en avskild plats för att uppleva något exotiskt.

 
   

Under sommarmånaderna formar passadvindarna ett molntäcke över den norra delen av Gran Canaria som i folkmun kallas la panza del burro (åsnemagen). Ett molntäcke, mindre populärt bland soltörstande kanarier i huvudstaden men fundamentalt för klimatet på ön.

Björn Westin på Rocky Adventure har arrangerat vandringar på Gran Canaria i 13 år och är lika bekant med lederna, klimatet och vädret här som om det vore hans egen bakficka. Han förklarar att det är två passadvindar som samarbetar för att forma detta molntäcke. Den lägre passadvinden kommer från nordost och blåser upp till 1500 m ö h. En frisk, fuktig vind som färdas över Atlanten där den samlar upp fukt och kyla. Ovanför 1500 m ö h kommer den övre passadvinden från nordväst.



Den är torr och varm och bidrar bland annat till att man inte alltid får kallare och fuktigare luft ju högre upp man kommer. På sommaren flyttar sig det högtryck som påverkar den lägre passadvinden längre bort från Kanarieöarna. Vinden måste färdas längre och samlar därför upp mer fuktighet och kyla. När den stöter mot Gran Canarias kust stiger den längs bergväggar och sluttningar och avdunstar mer vatten som bildar ett större molntäcke än på vintern.

 

Tack vare la panza del burro är det stor skillnad i klimat och temperatur på de olika delarna av ön. Något att ha i åtanke när det blir för varmt på terrassgolvet, för trångt på stranden och man längtar efter en lugn stund och lite svalka.

– På sommaren vandrar jag främst på de nordöstra delarna ovanför byn Cazadores, i El barranco de la mina och runt Cruz Tejeda där det ofta är för kallt för att vandra vintertid, säger Björn.

Här är sommaren grön, en praktfull växtlighet med blommor, fjärilar och fågelkvitter. Eukalyptusträd, pinjeskog och vattendrag. Temperaturen är härligt frisk även de dagar då det i de södra delarna är alldeles för varmt för att vistas ute.

 
 

Men även i området runt Santa Lucia är det värt att vandra på sommaren. Vandringslederna här ringlar genom oändliga ängar med flyghavre, gröna blommande kaktusar och färgstarka vulkaniska bergsformationer. Mot en kornblå himmel cirklar Enfärgade Seglare, Ormvråk och Tornfalk och i den stora tystnaden luktar det av malört och salvia.

Rocky Adventure arrangerar sommartid vandringar på måndagar. De tar dig med till de mest fantastiska plaster du kan tänka dig på Gran Canaria.

Hos dem kan du låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor.
Vandrarskor har de till uthyrning.
Vandringarna leds alltid av skandinaviska guider.

Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89

www.rockyadventure.com

 

.....MER ARTIKLER.....