Gran Canaria är mer...
Semester med vandring, lyxiga hotell och SPA på Gran Canaria. Det blev verklighet för en grupp Kristianstadsbor då Ving och äventyrsföretaget Rocky Adventure visade dem, en för många okänd, sida av semesterparadiset.

     
 
 
     
  Text & foto Pia Lundberg
Foto: Björn Westin
 
 
Las Tirajanas  
   
Key account Ving  
   
   
Hotel Las Tirajanas Vandra  
–Naturen är så otrolig att har man bara resurserna och kunskapen är det omöjligt att misslyckas, säger Björn Westin på Rocky Adventure.

Gran Canaria är mycket mer än vad researrangörerna säljer i sina kataloger. Många tänker bara Grisfest, sol och bad när de hör Gran Canaria. Landskapet man åker igenom när man kör från flygplatsen till södra delen av ön ger dessutom en rätt trist och orättfrdig bild av Gran Canaria. Under de sista åren har det rustats och putsats en hel del men man har inte riktigt lyckats få bort den lite tråkiga stämpeln.

Stene Boldt, Key Account Manager på Ving, Grupp och Konferens vet vilka outnyttjade kvaliteter ön har och vill gärna att fler ska få uppleva dem. I höstas träffade han Björn Westin som driver Rocky Adventure. Björn har vandrat i bergen på Gran Canaria med sol&bad turister i över 13 år och har en gedigen erfarenhet av Gran Canaria och vandring. När de träffades frågade Björn varför ingen sålde vandringar och boende i bergen på Gran Canaria och idén var född.
Stenes vision var en kvalitetsresa med vandring, fint boende, avkoppling och SPA.
– Det finns en ökad efterfrågan efter den här typen av resor, säger han. Man vill inte längre bara sola och bada. Man vill göra något mer på sin semester.

Resan annonserades under tre veckor i ristianstadbladet som en läsarresa. Ulla Eng, 69, och Jan Eng, 75, från Kristianstad läste annonsen och tyckte att det lät intressant. De har vandrat på bland annat Borneo och Nya Zeeland och gillar att röra på sig, som Jan uttrycker det. Ulla berättar att hon var på Gran Canaria för 51 år sedan.

– Det var en upplevelse kan jag lova, säger hon, 22 timmar tog det att flyga hit på den tiden, med propellerplan och övernattning i Madrid. Jag kan se i hennes ögon att det säkert finns en massa intressanta saker hon skulle kunna berätta för oss om hur det var då.

   
Ulla och Jan är nöjda med resan. De tre första nätterna bodde de på Hotel Las Tirajanas, ett fyrstjärnigt hotell som ligger 900 m ö h på kanten av en gigantisk kittel i San Bartolome de Tirajana. Frukost och middag och tillgång SPA-anläggningen var inkluderat i priset. Det var en blandad grupp med kvinnor och män mellan 44 -75 år, vana vandrare och motionärer som bokat in sig på läsarresan. Varje dag gick de olika vandringsleder.

– Det gick alltid att välja om man ville gå en längre eller en kortare led och Björn var väldigt flexibel och mån om att tillmötesgå gruppens önskemål, säger Ulla.

– Det mest imponerande var klimatzonerna, säger Jan. Att vandra och se hur klimatet förändrar sig allteftersom. De är bägge överens om att vandringen från Santa Lucia till Guayadeque var den absoluta höjdpunkten. En ganska tuff vandring uppför berget som skiljer de två dalgångar ifrån varandra. Vandringen börjar på 600 m ö h i en klimatzon som är en blandning av nordafrikanskt- och medelhavsklimat. Klimatet förändras sakta ju högre upp på berget man kommer. Högst upp ligger gamla terrassodlingar och stigen ringlar sig igenom ett ängsliknande landskap med lila, gula och vita blommor överallt.

Den här delen av Gran Canaria är skyddad av UNESCO och utsedd till en biosfärisk reserv. Detta tack vare sin biologiska mångfald. Här finns 95 växter som är endemiska för Gran Canaria och 32 som är endemiska för Makaronesien. När man kommer över bergskammen slår fuktigheten emot en. Klimatet förändras markant och övergår till en blandning av medelhavs- och subtropiskt klimat.

Från krönet på 1300 m ö h är Guayadequedalen är en mäktigt syn. När man står här går luften ur en och man känner en enorm närvaro. Här lämnar man solen, som har värmt en på ryggen hela vägen upp på toppen, bakom sig och går ner i skuggan av bergskammen.

Det är nästan så att man måste ta fram macheten för att ta sig fram. En unik blandning av tropik och branta klippor á la Rocky Mountain. På bergsväggarna växer mossa och fukten rinner på stenarna. Stigen hänger på bergskanten och börjar sakta gå neråt. Solen lyser på bergstopparna runt omkring och förstärker de redan så imponerande kontrasterna. Längst ner i dalen hägrar målet för vandringen. Restaurang Tagoror som ligger i en grotta på 900 m ö h.

-– Att gå nerför var jobbigare än att gå uppför, säger Ulla och skrattar, jag har fortfarande ont i tårna från det.

–Björn var kunnig och det var roligt att höra honom berätta om Gran Canarias kultur och historia, säger Jan.

– Vi kommer att rekommendera detta till vänner och bekanta. Vi vet ett par som skulle ha älskat detta, säger de och ler mot varandra.

Jan och Ullas bekanta och alla andra som vill uppleva en annan sida av Gran Canaria kommer att få möjligheten till detta.

– Vi kommer att arrangera fler resor på det här temat till hösten, säger Stene Boldt. Så om du är intresserad; håll utkik i din lokala tidning efter annonsen.

Är du redan här och vill uppleva detta kan du kontakta Rocky Adventure. De arrangerar vandringar på måndagar, tisdagar, onsdagar och fredagar och tar dig med till de mest fantastiska platser du kan tänka dig på Gran Canaria. Hos dem kan du låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor.
Vandrarskor har de till uthyrning. Vandringarna leds alltid av minst 2 skandinaviska guider.

 

Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89

www.rockyadventure.com