Vandra på Gran Canaria

 
 

Nu börjar äntligen en ny vandrarsäsong med Rocky Adventure! Efter tre månaders vandringsabstinens i Sverige har vi nu med förväntansfulla
steg för första gången på länge klivit runt i våra underbara berg igen. Det är som vanligt otroligt vackert! Frukterna hänger på träden och bara väntar på att ätas av energibehövande bergs- vandrare med smak för det söta i livet. Lövträdens glada höstfärger är klara mot de gröna pinje- träden och den blåa himlen. För alla som är nya på ön och för alla
som glömt Gran Canarias guldkorn vill vi passa på att presentera
vandring i vårt dramatiska bergslandskap.

Att vandring på Gran Canaria är så pass okänt är lite förvånande med
tanke på att det finns mer än 300 km leder och stigar upptrampade av urinvånarna. Att lederna saknat märkning och att myndigheterna bara har marknadsfört öns södra sida med sol och bad, är naturligtvis en stor orsak.. När man väl hittat lederna så brukar de vara lätta att följa och de tar oss genom ett spännande och dramatiskt vulkanlandskap
med djupa dalar och höga berg med storslagna vyer och en ständigt varierande natur.

 


 



Tack vare öns läge och höjd över havet (högsta punkten Pico de las
Nieves 1949 m.ö h) finns 4 olika klimatzoner. Från den torra
Nordafrikanska zonen på södra delen av ön, upp genom pinje skogarna till inlandsklimatet mitt på ön, ner till terrassodlingarna där medelhavsklimat råder, för att avslutas i den fuktiga subtropiska zonen på den norra delen av ön. Detta innebär att vi har en oerhörd art-rikedom, inom floran mer än 2000 olika arter , varav 500 endemiska (egenutvecklade) och det upptäcks fortfarande nya arter.
En orsak till att vandringen på Gran Canaria är så spännande är att landskapet och naturen förändras så fort och att man under en dags vandring går igenom flera av klimatzonerna och till skillnad mot Skandinaviens trädgräns så växer skogarna upp mot 2000 m.ö.h.

Eftersom vandringarna i regel sker på hög höjd så är det viktigt att man ger sig ut väl förberedd. Vädret kan skifta snabbt. Ofta drar moln in mitt på dagen över topparna och det kan då vara svårt att följa leden. Vintertid kan temperaturen sjunka till ett par plusgrader och till och med minusgrader på nätterna.
Att vandra mellan bergsbyarna och möta bönder som fortfarande plöjer
terrasserna med hjälp av oxar och trä plogar, och som alltid är vänliga
och vill prata eller hjälpa att visa på nya leder gör att man alltid känner
sig välkommen.

I samarbete med Dag & Natt kommer vi på Rocky adventure att fortsätta vår artikelserie om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser ett vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare.


Flera fina leder finns i området runt Barranco de la Mina (gruvdalen) som ligger nästan mitt på ön och sluttar ner mot öster, med utsikt över små byar och Las Palmas längst ner vid kusten. Just hösten är en fin tid att vandra i det här området då man finner de flesta frukterna mogna och det är en skön temperatur att vandra i. De gamla frukt-träden vid de övergivna gårdarna skvallrar om gamla tider när man levde av vad jorden gav och det var full aktivitet på åkrarna i dalen. Efter leden kan man fylla ryggsäcken med äpplen, päron, mandlar, plommon, valnötter, vindruvor, fikon mm.

Vintertid blåser ofta en nordost vind som här uppe för med sig fuktigt
och kallt väder. Ofta vandrar man mitt i molnen vilket naturligtvis förstör den fina utsikten.


Vi bidrar gärna med mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89
www.rockyadventure.com

 
 

.....MER ARTIKLER.....