Norske Friidrettstalenter på treningsleir på Gran Canaria
Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]
 
Nils Ove Roset
Nils Ove Roset er trener/manager for løperne i Gloppen. Denne gangen har han med seg 5 løpere på
På den kommunale friidrettsbanen I Vecindario finner vi Gloppen Friidrettslag- GFIL i ferd med å utøve sin siste treningsøkt på Gran Canaria for denne gangen.

De har tilbrakt 10 dager på treningsleir, kombinert med hyggelig samvær, sol og bad. Gruppen på 34 personer bor på anlegget Turbo Club i Maspalomas, men reiser 2 ganger daglig til nabokommunen Santa Lucia for å bruke deres fasiliteter der.

        - Maspalomas egen bane er rett og slett for dårlig for oss, sier Jørund Årdal. Den er nok bedre tilpasset fotballtrening og kamper. Jørund Årdal, er juniorlandslagstrener i kast. Her på Gran Canaria er han også reiseleder og foreldre. Han kan ikke få fullrost den kommunale stadioen i Vecindario som han påpeker at har et sjeldent stort og bra sleggebur, samt at banen ikke har kunstgress, og derfor egner seg til kastøvelser. Kombinasjonen med en god løpebane, en stor hoppmatte for høyde og stavhopp, et særdeles godt klima og et gjestfritt og meget fleksibelt vertskap.    

     -Jeg vil påstå at banen er unik i sitt slag i Europa, sier Årdal og uttrykker samtidig sin uro for at vedlikeholdet skal svikte, slik at banen etterhvert forfaller. Kun i Portugal har vi funnet tilfredstillende forhold, ellers må vi reise helt til Sørafrika om vi skal finne lignende fasiliteter. De fleste installasjoner bærer merkenavnet MONDO, som er kvalitetsstempelet nummer en, forteller han. Dessuten føler vi oss veldig velkomne her. All organisering går smertefritt og de er meget fleksible og samarbeidsvillige i denne kommunens idrettsorganisasjon.

Jørund Årdals datter, Marte Rygg Årdal, født 1992, er en av de mange “stjernene” i Gloppen Friidrettslag, og selvfølgelig med på treningsleiren til Gran Canaria.
 
Ørjan Rygg er 10 år  Åsmund Sælen  Fra venstre:
Åsmund Sælen er 17 år og løper mellomdistanse. Han har vært her 2 ganger allerede.

Andrine Sunde er 19 år og løper mellomdistanser. Hun er på treningsleir for første gang.



Ørjan Rygg er 10 år og kommer fra Hyen I Sogn og Fjordane. Det er andre gang han deltar på 10 dagers treningsleir på Gran Canaria Til höyre Marius Rygg er 16 år, og løper sprintdistanser som 100m, 200m og 400m, samt lengde og tresteg.  
 
I 2008 vant hun bronsjemedalje i sleggekast under senior-NM, bare 16 år gammel, og presterte ny personlig record med 53,88 meter i sitt siste kast den gang. I fjor deltok hun I Europamesterskapet for U20 (under 20 år) og satt ny norsk juniorrekord I slegge med 62,73. Samme år ble hun nummer 7 i slegge I junior-EM. I junior-NM 2011 tok hun gull i slegge og sølv i kule. I ungdoms-NM samme året tok hun to gullmedaljer og en sølmedalje. Marte fikk også bestemannspremien i kast. Hun ble også nordisk juniormester i slegge 2011.
 
 Per Hjelle

Marte Rygg Årdal og Trude Raad
Til venstre: De gamle er eldst! Per Hjelle sørger for at alt går rett for seg, og at pressen blir informert
Marte Rygg Årdal trener sammen med stortalentet Trude Raad fra samme friidrettsklubben. Trude Raad (født 27. april 1990 på Breim i Gloppen kommune) er en norsk friidrettsutøver innen kastøvelsene sleggekast, diskoskast og kulestøt. Hun er også norsk rekordholder i vektløfting. Trude er hørselshemmet, og ble i 2007 tildelt Bente Grønlis Minnestipend for sine bragder i kastringene. Trude har operert inn CI (Cochlea Implantat), men er fortsatt avhengig av døvespråket, noe Marte som god treningsvennine har lært seg. Raad holder en rekke bestenoteringer for aldersbestemte årsklasser i sleggekast, samt, per 15. juli 2011, norsk juniorrekordholder i for klassen under 23 år med 63,43 meter. I 2009 ble hun dobbeltvinner i Deaflympics, med seire i både diskos og slegge.

Etter et 2010 med småskalder og skuffende resultater kom nye idrettslige oppturer for Trude Raad i 2011. Den 14. juli sette Raad ny norsk rekord under kvalifiseringsrundene i U-23 EM i Ostrava, Tsjekkia. Hun slettet da Mona Holms 6 års gamle rekord. I finalen fulgte hun opp med 62,73 og fikk tiende plass i mesterskapet.

    -Sleggekast appelerer spesielt til jenter fordi det er en motorisk øvelse, sier trener Jørund Årdal til Dag & Natt.

Gloppen Friidrettslag
GFIL- Gloppen Friidrettslag ble startet I 1990 som en overbygging for friidretten I lagene STIL, Fjellhaug/Vereide, Breimbygda, Brodd og Hyen. Målet var å gi friidretten I kommunen bedre vilkår. Opprettelsen av GFIL var en suksess; På 1990-tallet tok utøverne fra GFIL I alt 89 medalger I norske junior- og seniormesterskap: 24 gull, 31 sølv og 34 bronse. Fra 1990 til 1999 stod GFIL som arrangør av de store friidrettsamlingene Norsk Idrettsuke på Byrkjelo.

Det er altså ikke bare langrennsløperen Odd-Bjørn Hjelmeset som har gjort Gloppen kjent over hele landet.

Nå har de altså avsluttet nok en treningsleir på Gran Canaria, og er i følge Per Hjelle, storfornøyde med oppholdet. De regner med å være på plass igjen til neste år. Totalt 22 utøvere og trenere har fått følge med denne gangen, men gruppen bestående av famile og venner har i alt inkludert 34 personer.

Stortalentene Marte Rygg Årdal og Trude Raad (til venstre) er gode treningsvenniner
Årdal og Trude Raad