Lars Starck Sundelius
-mannen som bygde Playa del Hombre
 
Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]
     
Lars Starck Sundelius

Mannen som byggde Playa Honda
”Jag har alltid haft segelbåt och älskar livet på havet”
  I år feirer vi 50 års jubileum for turismens opprinnelse på sørsiden av Gran Canaria. Det er ingen tvil om at svenskene var pionerer. Ikke bare som turister men fremfor alt som entrepenører og gründere. At de begynte i Las Palmas og senere var en av hovedrolleinnehaverne da turismen startet i San Agustin, er et stykke historie de fleste har fått med seg.

Det mange ikke er klar over er at svenskene også tok fatt på andre deler av Gran Canaria med stor apetitt. Det er derfor en stor del av historien og opprinnelsen til det grunnlag turismen har i dag, som må tilskrives nettopp svenskene.

I kommunen Telde, beliggende mellom flyplassen og Las Palmas, finner du boligområdet Playa de Hombre. Kjører man forbi på motorveien er det lett å ta for gitt at dette området må være urkanarisk.

Men midt i Playa del Hombre bor den svenske pioneren og legenden Lars Christian Starck Sundelius, også kalt Lasse. At den ruvende mannen med ansiktet dekket av hvitt skjegg og med glimt i øyet, umiddelbart minner om Ernest Hemmingway skal vi senere få bekreftet. Huset er fylt til randen av bøker og kunst, minner og bilder fra hans utallige reiser rundt i verden. Hodet er fylt av historier med ironiske innspill og en krystiallklar hukommelse som er få forundt. Lasse er en fantastisk personlighet som møter oss med en utømmelig snakkesalighet!

Jeg begynte som plass sjef
Lasse kom til Gran Canaria i 1964 som plass-sjef (ansvarlig ) for Resefrämjande Resebyrå . Han var i utgangspunktet teoretiker og student ved universitetet i Stockholm.

Dengang var det Harding Reisebyrå so var størst i Las Palmas, til den grad at det stod Bertil Hardings navn på solstolene på playa`n, forteller Lasse. Harding ble også først i Gambia, men ble deretter lurt av en av de største touroperatørene, ler han. Lasse kom tilbake i 1966, denne gang som ansvarlig for Gürsün resebyrå. En tyrker som arrangerte reiser fra Stockholm til Gran Canaria.

Folk kom ned med DC-6 fra flyselskapet Transair, som fikk mellomlande og overnatte i Marrakech minnes Lasse. Du vet vi hadde opp til 700 ankommende turister i uka, sier han, men konstanterer samtidig at de gikk konkurs allerede i 1969.

Felix Alvo Mens det vokste opp mange små og store reisearrangører i Las Palmas, og turisttilstrømmingen stadig vokste, gjorde Lasse et sjebnesvangert møte med en svensk herremann med artistnavnet Felix Alvo (Felix Alvaro Johansson). Felix var tidligere sirkusartist, karrikaturtegner fra Gröna Lund, filmprodusent, produksjonsleder, statistskuespiller og svajmastartist. Felix Alvo er fremfor alt kjent for sitt samarbeide med Povel Ramel i 1952. De drev underholdningsforetaget Knäppupp AB, og tok over Odeònteatern i Stockholm. Nå hadde han kjøpt opp et stort tomteareale på Gran Canaria kalt Playa del Hombre. Bare en del av Playa del Hombre tilhørte en annen mann, nemlig svensken Thorbjørn Bjørk. Felix Alvo kjøpte etterhvert opp Bjørks område også.

Felix Alvo startet ”Alvo y Panoramica s.l.”, der Lasse Starck Sundelius ble ansvarlig for intrastruktur og utbygging av Playa del Hombre. - Jeg hadde jo ingen aning om byggebransjen, humrer Lasse. Men konstanterer at han har fått lære seg underveis.

Mister sin lilla datter

Lasse hadde tatt med seg sin svenske forlovede Cecilia, og deres lille datter Ulrika til Gran Canaria. Den lille jenta ble syk under oppholdet. Det ble påvist en type blodkreft, og dessverre ble hun feilmedisinert og sorte flekker slo ut på den lille kroppen. Hun ble sendt hjem til Carolinska Sjukhuset i Stockholm men avled etter noen måneder. Forloveden flyttet aldri tilbake til Gran Canaria, forteller Lasse.

Alvo y Panorámica
Den 1. mai 1970 begynte Lasse på sitt nye jobb. Alvo y Panoramica hadde 80 ansatte og Lasse fikk kontraktere byggningsfirma Martin Durán, som hadde 5-600 ansatte. Infrastrukturen skulle på plass og hele området urbaniserers. Det ble også åpnet salgskontor på Calle Luis Morote i Las Palmas, (mellom Canteras og Santa Catalina Parken) der man solgte prosjekter, tomter eller tegnet ferdige hus. Til å begynne med var det nok 350-360 svenske familier som investerte i Playa del Hombre, minnes Lasse. Det var stort sett godt voksne mennesker som ønsket en investering for framtiden og alderdommen. Mange av dem har i dag gått bort, og husene har blitt solgt til spanjoler og andre nasjonaliteter.
Playa del Hombre på 60Talet
 
Mens vi kjører gjennom Playa del Hombre og passerer på gaten som er oppkalt etter Felix Alvo forteller Lasse at det var mange amerikanere på Gran Canaria den gangen. De hadde fått jobb på oljerigger i Nigeria, mens Gran Canaria var det nærmeste siviliserte sted de kunne plassere sine familier. Nigeria var for farlig. Derfor ble også Den Amerikanske Skolen (som eksisterer i dag) bygget i Marzagan, bare 10 minutters kjøretur herfra. Og mange amerikanerer kjøpte også hus i Playa del Hombre. Etterhvert ble også den franske og den tyske skolen bygget, for å tilfredsstille Gran Canarias nye kolonier.

Lasse forteller at det var viktig at husene hadde en viss standard. Det fanns ikke så mye å kjøpe på den tiden, så lokale snekkere laget dører og hyller. Det ble bygget i Holstein blokker og Lasse importerte ”Ballingsløv” garderober fra Sverige.

Storhetstider i Las Palmas
Selv bodde Lars Starck Sundelius på Finca Lomo Chico i Atalaya ovenfor Las Palmas by, der han boltret seg på 980 kvadratmeter, tilsvarende 22 rom og kjøkken. Tomten var på en halv million kvadratmeter, litt mindre enn Playa del Ingles!!! Han var nabo med Marquesa de Muni (grevinne), datteren til Fernando Leon y Castillo som ver jurist, diplomat og politiker i spanske regjeringen. Han bygde bl.a. havnen i Las Palmas og så til at Fyrtårnet i Maspalomas (El Faro) ble bygget. Han hviler i dag i mausoleumet i katedralen Santa Ana i Las Palmas.

Litt lenger unna bodde Alejandro de Castillo y Bravo de Laguna (IX Conde de la Vega Grande de Guadalupe)som eide all landområde på sørsiden, og som skulle bli et av de viktigste leddene i utbyggningen av San Agustin og Playa del Ingles. Han skaffet seg etterhvert et helikopter som daglig transporterte ham fram to tilbake til sørsiden, der han hadde opprettet kontor. Grevens landområder på sørsiden hadde fram til begynnelsen av 60-tallet vært okkupert av enorme tomatodlinger som nå skulle konverteres i en gyllen turistdestinasjon. Selv hadde Alejandro de Castillo giftet seg med datteren til Marquesa de Arucas (grevinne) og Marques de la Florida (greve) på nordsiden, som eide store markområder med bananplantasjer der.

- På den måten giftet bananene seg med tomatene, eller sørsiden med nordsiden, ler Lasse.

Turismen 50 år på Gran Canaria En av grundarna
«Jag har levt ganska kraftigt, om man säger så» Lars Starck Sundelius
Giftet sig i Marokko
Da hadde Lasse møt Gertrud fra Østersund. Dengang hadde ikke den svenske presten på Gran Canaria vigselsrett, så de forlovede måtte reise til den svenske ambassaden i Marokko. Ambassadør Hansson Zellzing som akkurat hadde unngått statskuppet i Grekenland viet dem, med Titti Wachtmeister som bryllupsvitne. Hun jobbet på ambassaden dengang, men var kjent som svenskkongens festmø. Med Gertrud var Lasse gift frem til 1984 og sammen har de barna Jessica (42) og Magnus(38), som har gitt dem 4 barnebarn. Lasse forteller også at han selv har viet par ombord på sin seilebåt, da den befant seg utenfor 3-mils grensen. Tiltrekkningen til havet og seilebåter har alltid vært en stor del av Lasses liv.

Felix Alvo døde i 1974, men Lasse Starck Sundelius fortsatte å jobbe for familien/arvingene. Han forteller at sørsiden ikke var spesielt attraktiv dengang, slik at svenskene som ville ut fra Las Palmas søkte seg til området La Garita og ikke minst Playa del Hombre. Også i området ved flyplassen, i Ojos de Garza var Lasse med og bygde hus til svenskene.

I Las Palmas var det stor aktivitet, og turistene fortsatte å komme i hopetall fra kalde Sverige. Svenske Ingemar Pallin hadde startet radio på mellombølge som kunne høres helt til Marokko, Gambia og Madeira. Her ble det formidlet nyheter på både svensk, norsk, tysk og engelsk.

«Jag har sålt över 1000 hus, och byggt 400 själv»

Den svenske sositeten

Den svenske generalkonsulen Lindgren samlet iblant de svenske entrepenørene og gründerne til et felles måltid. Ofte falt valget på den engelske klubben Churchill i Las Palmas. Men også svenskenes egne restauranger ble flittig besøkt. Det var Kajsa Strandbergs Colon Playa og Tres Coronas. Det var Hans Larssons Bellmann, det var Jörgen Hellqvist Baldakin og det var ikke minst Grete Jørgensens Costa Bella som ble kalt ”apeburet” fordi et galler gjorde at man kunne stå utenfor og titte inn på gjestene.

De svenske pionerenes fruer som bodde i Las Palmas på den tiden skapte sine egne sosiale foreninger. I forbindelse med Nobelpris utdelingen i Sverige arrangerte de egne Nobel middager i Las Palmas, humrer Lasse


I midten ser vi Povel Ramel, sammen med Felix Alvo helt til høyre

Engelskmennene

I tillegg til svenskene, var det mange engelskmenn på Gran Canaria i den perioden. De kom med skip som la til i havnen i Las Palmas på sin vei til de engelske koloniene i Syd-Afrika, India og Australia. Spanias eldste golfklubb som ligger over Las Palmas hadde ofte celebert besøk. Hele hotellet i Bandama (som i dag er omgjort til Hotellskole) var til tider fulle av engelske generaler som skålte i rom og hadde høy sigarføring.

I den gamle Trædgårdstaden finner du den engelske kirken beliggende midt i strøket av gamle herskapshus. Engelskmennene hadde også sin egen kirkegård der tittlene på gravene i dag kan fortelle en del om den gamle historien.

Det var også i Trädgårdstaden (Ciudad Jardin), vis a vis den engelske kirken som den svenske skolen lå dengang. Primus motor for skolen var svensken Sven Kviborg, som selv hadde 4 døtre og skaffet til verk bøker og annet skolemateriell. Den samme Kviborg flyttet senere til sørsiden, og var en av de første som kjøpte tomt av greven Alejandro de Castillo y Bravo de Laguna og bygde bl.a. området ”Nueva Suecia” (nye sverige) i San Agustin, forteller Lasse.

Lasses äventyr
Lasse er som en levende historiebok og dokumenterer gjerne det han forteller i form av bilder. Nå lever han et rolig liv i Playa del Hombre, der eventyret engang startet. Han er særbo med spanske Carmen siden 25 år tilbake, og har solgt unna mange av sine private boliger. Han har også hjulpet til å selge boliger for de svensker han engang solgte dem til. Nå nyter han livet med sine husdyr og gleder seg over besøk fra barn og barnebarn. Men reiselysten har han ikke lagt på hylla. Flittig bruker han nettet og pakker sine egne reiser. Han har besøkt 164 land, og oppsøker gjerne land og steder som ikke er tilgjengenlig for masseturismen. Reisen til Butan var en av hans seneste erobringer. Der ble han ikke mindre enn foreviget på landets frimerker, en utrolig historie som dokumenteres og ikke kan betviles. Neste ønskemål er Sør-Korea. Men tross alle opplevelser og reiser, kvinnehistorier, personbeskrivelser og livserfaring, er ikke Lars Starck Sundelius i tvil; han har ennå ikke funnet et sted som er bedre enn Gran Canaria!