FAS 3…

Då är det klart att Kanarieöarna går vidare mot mer normala tider genom att klassificera sig för FAS 3 från och med måndag 8 juni. Tre av de kanariska öarna, La Graciosa, La Gomera och El Hierro befinner sig i Fas 3 sedan måndagen den 1 juni. Hälsovårdsmyndigheten på öarna rapporterade att det per idag ….

RABATT…

Personer som är bosatta på Kanarieöarna har en rabatt på sina resor, såväl mellan öarna som till det spanska fastlandet. Denna subvention har under de senaste åren stigit från 30% via 50% till nuvarande 75%. Det är den spanska staten som subventionerar dessa resor. Samma sak gäller för de som ….

VARMT OCH TORRT…

Maj månad var både varmare och torrare än normalt. Inte sedan 1965 har man uppmätt en maj månad med så lite nederbörd som i år. Temperaturen under månaden var nästan 2 grader varmare än normalt. Genomsnittstemperaturen under månaden var 19,1 grader. Sådan värme har man bara uppmätt….

TOMMA LÄKTARE…

Presidenten i Las Palmas fotbollslag gick häromdagen ut med nyheten att nästa hemmamatch, den 13 juni skulle spelas inför publik. Detta då man ansåg att genom begränsningar av antalet åskådare kunder uppfylla de krav som ställs från myndigheterna. Enligt de lokala tidningarna angavs det också att det ….

DALGÅNG BLIR GRÖNOMRÅDE…

Det gäller ”Barranco de Pino Seco” i Arguineguin som nu genomgår en stor förändring. På bägge sidor om den vanligtvis tomma flodfåran byggs och anläggs dels grönområden för att kunna promenera och strosa runt. Dels cykelbanor och en del sportsområden där man skall kunna genomföra träning på….

FRITT FRAM FÖR RESOR…

Mellan de kanariska öarna. Så blir det från och med måndag i nästa vecka. Fram till nu har man varit tvungen att ange ett giltigt skäl (läkarbesök, resa till hemmet, arbetsresa etc) för att få åka mellan öarna, men detta tvång försvinner. På samma sätt har flygen mellan öarna bara gått att boka till 50%, något …

VATTENPIPOR…

Ja, tydligen är detta något som flera lokaler valt att satsa på. Dessa dekorativa föremålen som delas mellan flera rökare genom att skicka runt ”slangen” där röken, som då passerat en vattenbehållare, sugs in. Polisen, Guardia Civil, gjorde nyligen 10 inspektioner i denna typ av installationer och fann ett flerta….

GÅNGVÄG SNART KLAR…

Det gäller gångvägen mellan Patalavaca och Anfi del Mar som håller på att rustas upp och beräknas stå klar nu till sommaren. Arbeten påbörjades i februari, och man fick snart en del problem i och med virusperioden då leveranserna av byggmaterial försenades, men trots det har man i stort sett hållit sig ….

SISTA ALARMPERIODEN GODKÄND…

Då sägs det att det inte skall bli fler…. Denna gång! Vi talar då om förlängningar av de ”alarmperioder” som Spanien använt sig av sedan starten den 14 mars. Den sista förlängningen, den sjätte i raden, godkändes under onsdagen i den spanska kongressen. Landet införde dessa ”alarmperioder”, då de ger…

MINDRE SEMESTER…

En mycket stor mängd människor har permitterats från sina jobb i Spanien. Framför allt gäller det människor som jobbat inom turistnäringen, en näring som står som den viktigaste för hela landet – och givetvis för Kanarieöarna. Men även personer i andra branscher har drabbats hårt….

…OCH VAD HETER DU…?

De mest populära namnen på alla nyfödda i Spanien var under 2019 Hugo och Lucia. I Lucias fall är det inget nytt. Hon har faktiskt varit populärast i landet sedan 2004! Hugo repeterar sin popularitet från i fjol då han också var mest vald. Faktum är att inget namn bland de tio populäraste har ändrats sedan…

RENGÖRING MED ULTRAVIOLETTA STRÅLAR…

Den kanariska regeringen har tagit beslutet om att installera en ”intelligent” rengöringsmetod i totalt 36 hissar i offentliga installationer på Gran Canaria och Tenerife. Systemet, som är detsamma som används på många av sjukhusens operationsavdelningar, består av ultravioletta….

KAMEROR TAR TEMPERATUREN…

Det spanska luftfartsverket AENA (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea) har beslutat att installera kameror som tar temeperaturen på passagerarna. Beslutet gäller samtliga flygplatser som drivs av AENA, vilket är alla större flygplatser i Spanien. Beslutet att kontrollera febertemperaturen på de resande…

FLYKTINGPROBLEMET ÖKAR…

Vi har precis börjat juni månad. Och Kanarieöarna är nära att räkna in samma antal flyktingar från Afrika som under hela fjolåret, då ökningen i sin tur var kraftig jämfört med året innan. Under 2019 ankom 2.698 personer som illegala flyktningar från Afrikas kust. Detta var dubbelt så många som under 2018…

MOT FAS 3…

Om allt går som det skall så hamnar Kanarieöarna – och många andra spanska stater – i Fas 3 från och med måndagen den 8 juni. Mer om detta vet vi på fredag-lördag. Från Madrids håll har man ändå redan givit vissa indikationer om hur denna förändring skall gå till och hur den skall göras….