MÅNGA PERMITTERADE…

Kanarieöarna har ungefär 2 miljoner invånare. Av dessa beräknas idag ungefär 110.000 vara permitterade. Statistiken haltar lite grann, då det finns gråzoner i de nya permitteringsreglerna beträffande vilka som är med i statistiken eller ej.

Nytt läger

HOTELL BÖRJAR TÖMMAS…

Canarias-50 är namnet på det senaste centret som öppnar för att ta emot flyktingar som idag finns på en del hotell på den södra delen av ön. När centret öppnar idag, lördag, har det plats för 442 personer.

Parque Sur

LEKPARKER OCH MARKNADER STÄNGS…

Turistkommunen San Bartolome de Tirajana, dit bland annat Playa del Ingles och San Agustin hör, har beslutat att stänga alla allmänna parker i kommunen för att begränsa smittan. Likaså stängs lekparker som finns i kommunen.

Triana

MER RESTRIKTIONER PÅ GRAN CANARIA?…

Allt tyder på att Gran Canaria får hårdare restriktioner från och med måndag. Detta då smittan ökar relativt kraftigt på ön. Den kanariska regeringen har sedan en tid fyra olika nivåer på restriktioner, allt beroende på hur smittan ser ut.

ÖVERKLAGAR…

Loro Parque, som står bakom planerna på ett nytt ”Siam Park” på södra Gran Canaria har meddelat att de tänker överklaga det beslut som öarnas högsta domstol tog häromdagen. Beslutet från domstolen var att det tillstånd som givits av den kanariska regeringen annullerade.

Bentago Express

SNART KAN HAMNEN ÖPPNA IGEN…

Grundstötningen av Fred Olsens färja ”Bentago Express” är på väg att lösa sig. Sedan några dagar, när färjan drogs loss från grundet, har den stabiliserats i hamnen. Under gårdagen kunde äntligen de 27 bilarna och 9 långtradarna köras av färjan.

30.578 SMITTADE…

Så många har smittats av Coronaviruset sedan utbrottet för snart ett år sedan. Sviterna efter jul, nyår och trettondagshelgerna börjar bli tydliga i statistiken. För andra dagen i rad rapporterades under torsdagen över 350 smittade personer på ö-gruppen.

Stranden

28 MILJONER…

Minskningen av turismen på Kanarieöarna har vi skrivit mycket om. Kanske framför allt då öarna är så totalt beroende av turismen. Och trots att vi hade två och en halv månad med ”normal” turism under 2020 så är siffrorna hemska.

Riu hotell

KATASTROF…

Efter en minimal förbättring under jul och nyårshelgen, är nu situationen helt förtvivlad för hela hotell och lägenhetssektorn på Kanarieöarna. Detta har medfört en massiv stängning av både hotell och lägenheter.

Onelia Bueno

BRÅK…

Under gårdagen, onsdag, läste vi i pressen att borgmästaren i turistkommunen Mogan bad om att polisen – i detta fall Guardia Civil – skulle få en större bemanning på grund av de bråk och oroligheter som förekommer bland flyktingarna som fortfarande är inkvarterade på tio olika hotell och lägenhets alternativ i Puerto Rico.

Förhandlingsbordet

PERMITTERINGSSTÖD…

Allt verkar gå bra i de nya förhandlingarna om ett förlängt permitteringsstöd i Spanien. De inblandade parterna – regering, fack, och företagarföreningar – är i stort sett överens om att förlänga de tidigare reglerna för permitteringsstöd fram till den 31 maj i år.

Flygplan Brittish Airways

FÖRLÄNGT INRESEFÖRBUD…

Flyg och båtar från Storbritannien har inte tillåtelse att landa eller lägga till i spanska hamnar. Detta efter det att den brittiska varianten av Covid 19 upptäcktes. I ett försök att undvika spridningen av denna variant…

Parkerade brandbilar

INGEN ÖVERTID…

Brandmännen i turistkommunen San Bartolome de Tirajana (från Bahia Feliz till Meloneras) sätter nu ner foten i den långvariga konflikt som råder mellan dem och kommunen. Totalt 17 av de 26 brandmän som idag finns i kommunen har sagt stopp för övertid.

Vaccinering

VACCINERING…

Enligt hälsochefen på Kanarieöarna, Blas Trujillo, så går vaccineringen på öarna enligt tidtabell. I slutet av veckan räknar man med att ha givit det första dosen till samtliga inom äldrevården, såväl skötare som äldre. Under gårdagen påbörjade man vaccineringen av sjukhuspersonal.

Las Canteras i oväder

OVÄDRET ”FILOMENA” DROG FÖRBI…

…men lämnade kvar lite av regnet och kylan. Trots att man redan för två dagar sedan sa att Filomena lämnade öarna, så har kylan och regnet stannat kvar. Under tisdagen föll ett tätt regn över stora delar av Gran Canaria, framför allt i de nordöstra delarna av ön.