Vi har de siste 15 årene benyttet noen uker hvert år til å reise omkring på alle de sju Kanariøyene for å lage turguider, med fokus på fotturer. Det resulterte i vår første ”Turguide til Kanariøyene” i 2001 og senere i reviderte utgaver en ”Turguide til Gran Canaria” i 2010 og en ”Turguide til Tenerife” i 2013. Nå foreligger en ”Turguide til La Gomera”, med 35 opplevelsesrike fotturer på ville og vakre La Gomera.

Nesten alle som har vært på La Gomera, har opplevd øya på en dagstur med båt fra Tenerife og noen timer i buss på smale og svingete veier. For alle dere med et kortere eller ikke minst et lengre opphold på Gran Canaria, er også La Gomera et aktuelt og anbefalt turmål. Da må selvsagt oppholdet strekke seg over noen dager - og hvorfor ikke ha dette i tankene som en mulighet? Særlig dersom man er glad i gå på tur.

Man kan selvfølgelig reise med buss og båt via Tenerife, men øyhopping mellom Gran Canaria og La Gomera skjer langt enklere med Binter Canarias. De har to daglige flyavganger i hver retning, via Tenerife Norte. Flyplassen åpnet så sent som i 2000 og ligger på sørsiden av øya, ved Playa de Santiago. Den må være den roligste av samtlige spanske flyplasser, med bare 9000 passasjerer årlig. Det er i snitt bare 25 om dagen. Til sammenligning kommer 600.000 med båten til San Sebastián ...

Fakta om La Gomera
369 km2 store La Gomera ligger vel 30 km vest for ”storebror” Tenerife og kalles den runde øya, Isla Redondo, på grunn av utseendet (redondo betyr rund). Den høyeste toppen er Alto de Garajonay med 1487 meter. Den befinner seg nesten midt på øya, som har en diameter på 20-25 km.

La Gomera har en 98 km lang kystlinje, men bare noen hundre meter av til sammen 15 km strandsone er sandstrand med bademuligheter. Dermot er det mange rullesteinstrender. Turistene drar av den grunn ikke til øya, om strandlivet er det viktigste formålet for Sydenturen. Resten av kysten består for det meste av bratte klipper. 22 prosent av øya er dekket av skogområder. Nasjonalparken Garajonay på 39,8 km2 dekker vel 10 prosent og ble opprettet i i 1981, først og fremst fordi den eviggrønne laurbærskogen Bosque del Cedro er den best bevarte laurisilva i verden. UNESCO satte den i 1986 på sin verdensarvliste.

La Gomera har ikke hatt vulkanutbrudd på minst et par millioner år, i kontrast til naboøya Tenerife i øst, med siste utbrudd i 1909. Naboøyene i vest har hatt utbrudd i langt nyere tid, på La Palma i 1971 og ved El Hierro med utbrudd på havbunnen rett sør for øya så sent som i 2012. Erosjonen har dermed kunnet forme landskapet ved å grave ut de dype dalene som særpreger øya. Fra det sentrale toppområdet Garajonay fører nemlig en mengde daler ned mot kysten i alle retninger, omtrent som eikene på et hjul.


Et karakteristisk trekk i landskapet er også noen markante oppstikkende ”sukkertopper”, som er motstandsdyktige rester etter eldgamle vulkanrør av bergarten basalt. Særlig kjente er Los Roques omtrent midt på øya (toppene Roque de Agando, Carmona, La Zarcita og Ojila på mellom 1148 og 1250 meter) og Roque El Cano ved Vallehermoso i nordvest. Ryggen La Fortaleza er også et karakteristisk landemerke.

Som på Gran Canaria og Tenerife, er den sørlige delen av La Gomera ganske tørr med mange soltimer, mens det på nordsiden og ikke minst omkring det sentrale toppområdet driver tåkeskyer. Dette kan gi store temperaturforskjeller og gjøre det surt å gå på tur, særlig om det blåser. Det kan være 6-7 vindkalde grader i høyden, mens det er 20-22 grader i hovedstaden San Sebastián og turiststedene Playa de Santiago og Valle Gran Rey på sørsiden.;
Fuktigheten er grunnlaget for vegetasjonen. Den vakre og eviggrønne Laurisilva-skogen strekker seg som et bølgende teppe nordover fra de høyeste områdene ned mot 600-700 meters høyde. Både den frodige og tette skogen og det bratte, kuperte landskapet gjør at denne delen av øya kan minne om Madeira. Nedbøren er også grunnlaget for det rike landbruket i nord, som blant annet produserer nesten 10 millioner kilo bananer.

Det bor omtrent 22.000 innbyggere på La Gomera, med drøye 7000 i hovedstaden San Sebastián midt på østkysten. På nordkysten ligger de sjarmerende byene Vallehermoso, Agulo og Hermigua, og oppe i høyden ovenfor Valle Gran Rey er Chipude og El Cercado de mest kjente. Som fra de andre Kanariøyene, var det en meget stor emigrasjon til Sør-Amerika fra øya, særlig til Cuba og Venezuela.

I San Sebastián er også det store og moderne havneområdet for fergeforbindelsen over til Los Cristianos på Tenerife. Norske Fred.Olsen startet opp på denne strekningen i 1974, men familien kom med Thomas Olsen til La Gomera allerede i 1904. Olsen-familien la grunnlaget for utvidelse av bananproduksjonen ved å lage vanningssystemer til de nedbørfattige områdene i sør. Senere har også selskapet Naviera Armas kommet inn med daglige avganger mellom Tenerife og La Gomera. Det er således god forbindelse med båt mellom de to øyene
.

Nesten alle besøkende skandinaver kommer, som nevnt, fra Tenerife. Rammen er at de da opplever en liten smakebit av La Gomera på en forhåndsbestilt, arrangert dagstur i buss. Som et alternativ, leier noen en drosje i San Sebastiàn. Prisen skal være mellom 60 euro for to timer og 130 euro for seks timer, med drosjesjåføren som guide.

La Gomera er særlig kjent for plystrespråket El Silbo, som baserer seg på å plystre stavelser. Det ble brukt for å kommunisere over store avstander på den ulendte øya. I løpet av kort tid kunne på denne måten beskjeder sendes til hele La Gomera. For å bevare denne særegne kulturarven får alle elever i grunnskolen opplæring i teknikken.


La Gomera er først og fremst - sammen med La Palma - kjent som turvandrernes øy og absolutt ikke preget av masseturisme. For turgåere er det et spennende nett av skiltede og merkede stier, som for en stor del følger eldgamle ferdselsveier og stier. Det er disse turmulighetene som vår ”Turguide til La Gomera” har hovedfokus på, med 35 turer over hele øya. Det kan være greit i denne sammenheng å nevne at det på La Gomera - som det heller ikke er, på de andre seks Kanariøyene - noen giftige slanger eller dyr.

På La Gomera finnes det tre store hoteller, som vi kan anbefale, for dem som vil ha noe ekstra: Hotel Gran Rey i Valle Gran Rey på sørvestkysten, Jardín Tecina i Playa de Santiago på sørkysten og Parador Nacional på en høyde i San Sebastián, med panoramautsikt mot Tenerife. Dessuten er det mange andre små og mellomstore hoteller og leilighetsanlegg (apartementos) på de tre nevnte turiststedene, som er de desidert mest benyttede på øya. Det satses også mye på rural turisme, med casa rurales, hus som kan leies i tettsteder eller ute på landsbygda.

Veinettet på La Gomera består av tre hovedveier, med to som starter i San Sebastián. Veiene er for det meste ganske svingete, men i motsetning til forholdene på de andre seks Kanariøyene er det omtrent ingen veistrekning som følger kysten. Det er enkelt å leie bil på La Gomera og farte rundt på egen hånd. Drosje finnes i de største byene. Bussnettet er også bra utbygd.

Så da er det vel bare å dra og si GOD TUR til opplevelsesrike dager på La Gomera ...? Glem ikke å ta med turutstyret og dagstursekken!

Hvorfor gå på tur – har man ikke ferie?

Men også når man er på ferie i Syden er det sunt og viktig å bevege seg, og godt for kropp og sjel!

Anita og Birger Løvland tar deg med mange og unike opplevelser gjennom sine mange bøker om turforslag på Kanariøyene.Fotturer på Kanariøyene byr på tre ulike opplevelser: Det første er eksotisk og spennende natur og landskaper. Det andre er de mange interessante kulturminnene langs stier og gamle ferdselsveier. Sist men ikke minst opplever man mennesker og lokalsamfunn på en annen måte enn om aksjonsradiusen bare er hotellet, badestranden, supermarkedet og restaurantene.

Nå har de skrevet en bok om øya La Gomera som ligger bare 45 minutters ferjetur fra Los Cristianos på Tenerife. Ville og vakre La Gomera er bare en sjettedel i størrelse av storebror Tenerife, men tilbyr en ro som står i kontrast til det mer hektiske Tenerife. Boken byr på hele 35 fantastiske turer på La Gomera.

Her i Dag&Natt gir de oss en liten smakebit…. GOD TUR!
Fakta boks om Binter Canarias til La Gomera:

Flyplassen på La Gomera ble åpnet i 2000. De siste årene har Binter Canarias hatt to daglige flyvninger mellom Gran Canaria og La Gomera, via en kort mellomlanding på Tenerife Norte (som også heter Los Rodeos). Det er derimot ingen flyforbindelser mellom utlandet og La Gomera.

Binter har dessuten en del daglige avganger mellom Tenerife Norte og naboøyene La Palma og El Hierro. Binters omfattende rutenett representerer den langt enkleste og raskeste måten å reise mellom de tre ytterste øyene (og selvsagt også de andre øyene). Det gir spennende muligheter for øyhopping mellom alle de sju Kanariøyene. Binter kan sammenlignes med Widerøe i Norge, og benytter samme type Dash-maskiner. Vær klar over at ved eventuelle kanselleringer på grunn av vær eller andre årsaker, dekkes bare billetter, som er kjøpt direkte gjennom Binter.

Billetter kan kjøpes: www.bintercanarias.com på flyplassen og i lokale reisebyråer