Arne Beladu
Tekst & Arne Beldau
[email protected]

El Guachinche Viña Cantera
Varför inte besöka en kanarisk vingård, när man är på semester på ön - en vingårdssafari? En oförglömlig upplevelse med mersmak. I kontakt med den kanariska naturen och lugnet på landsbygden. Det kan vara svårt eller i vart fall tidskrävande att hitta vägen till en vingård och dessutom att få besöka vingården. Ett första steg kan vara att skaffa sig information om det kanariska vinlandskapet genom ett besök på Casa del Vino i Santa Brígida. Här ska du få lite tips om hur du hittar dit och där få provsmaka ett urval av viner från några av de 71 vingårdarna med certifikatet D.O. Gran Canaria.
Guachinche la Cantera. Vingården, som erbjuder en rik upplevelse för trädgårdsälskaren och för vin- och matälskaren. Allt i ett. Hit kan man komma med bil eller med Canarias bussbolag Global och göra sig en heldag på vingården och i området runt Valsequillo.
Paco poserar med gårdens viner och olivolja
Paco poserar med gårdens viner och olivolja
Färsk frukt till salu. Plockad tidigare på morgonen.
Paco förklarar
Paco förklarar skillnaden mellan guayaba blanco, guayaba rojo och guayaba fresa för vetgirig trädgårdsentusiast och vinälskare.
Paco Alfonso Ortega är sedan nära 10 år ägare av vingården och guachinchen. Paco är född i Cantera, en liten ort i Valsequillo. Hans familj har bott och verkat på orten som jordbrukare, sedan familjen immigrerat från de portugisiska områdena på den spanska halvön. Paco kom tidigt att driva och äga järnhandeln (la ferretería) i Valsequillo. I egenskap av järnhandlare skulle man kunna anta, att hans expertis inom verktyg och byggmaterial, aldrig skulle föra honom till vinodling.

Men han hade andra planer och för nära tio år sedan köpte dryga 5 hektar mark, bevuxet med ogräs av alla sorter, och började anlägga både vingård och trädgård.

-Jag hade mina rötter i den kanariska jorden precis som mina förfäder. Därför ville jag starta ett litet jordbruk.

Resultatet ser vi i dag. 3 hektar vinfält och dryga 2 hektar trädgård för odling av frukt och grönsaker, som försörjer restaurangköket.

La Cantera är en guachinche.
Termen guachinche har sitt ursprung på Tenerife. Guachinche blev tidigt en reglerad form av gårdsförsäljning. Det medgav ett sätt att låta en liten gård sälja egenodlade och egenproducerade produkter utan mellanhänder. Tillståndet inkluderade också att få servera från ett enklare kök, där förbiresande och ortsbefolkning kunde få sig en enkel kanarisk måltid (tapas, sopa,..), samt försäljning och utskänkning av vin från egna fält och egen bodega. Institutionen guachinche avsåg mindre familjejordbruk, där kvinna i hushållet svarade för köket och restaurationen. En spansk uttydning:

”Detrás de cada Guachinche subyace toda una familia trabajadora de la tierra”
Många har frågat sig varifrån namnet guachinche kommer. Flera lärda förslag har givits. En härledning leder till vakt, bevakning, kontroll (guachimán), en annan till ordstammen buche (mun). Den första förklaringen kan möjligen leda oss rätt, nämligen att innan försäljningen av gårdsprodukterna fick börja, gjordes förr en kontroll av att varorna och tapas var i god ordning och med rätt ursprung. I dag lyder den här verksamheten under en gemensam förordning för öarna. På Gran Canaria heter det buachinche, men är precis samma sak.

Gårdens viner. Produktionen består av både röda och vita viner. De röda vinerna är av typen joven (ungt och ingen tid i ekfat), och ett vin med tre månader i ekfat, samt ett rödvin ”dulce”. Röda söta viner är en gammal tradition på ön och är fortfarande populärt. Det söta rödvinet brukar ges till kvinnor och till efterrätter. Efter att med en högst misstänksam inställning prövat detta, så blev jag positivt överraskad. Sötman är endast subtil och, hör och häpna, kan väl kombineras med ett antal tapasrätter.

Bland druvorna är Listán negro med litet tillskott av Tintilla och Castellana. Den vita druvan Malvasía volcánica utgör basen i de vita vinerna tillsammans med en toppning av Gual och Moscatel. De vita druvorna skördas nattetid, vendimia nocturno, för att skydda de skördade druvorna för höga temperaturer.

Paco laborerar inte själv med vinframställningen utan använder sig av en högt välrenommerad önolog, nämligen Luis Delfin Molina
(länk: http://www.dagnatt.com/manadensvin).

En restaurang med kanariska specialiteter.
Ett besök, som ingen kommer att ångra. Köket har ett antal specialiteter, som jag kan rekommendera. Den traditionella potaje berros, soppa med vattenkrasse, är en ypperlig rätt eller förrätt. Vattenkrassen odlas i små bassänger i den barranco som börjar i Valsequillo och ändar i Telde. Bassängerna får sitt vatten från de friska källorna i bergen. Restaurangen erbjuder endast en efterrätt, en specialitet, un postre casero. Egenproducerad glass med tre smaker, mora (björnbär), higo (fikon) och fresa ( jordgubb). Fruktsmakerna kommer av de egenproducerade fruktmarmeladerna, utan tillsatser. Råvaran till glassen är inget annat än grädde. Men köket har mer än så. Grillade rätter som revben (costillas) och andra köttstycken tillagas i en riktig vedkolsgrill.

Restaurangen är öppen tisdagar – söndagar under september till maj från klockan 12:00 till 19:00.

Trädgård med exotiska fruktträd,
kryddor och medicinalväxter och giftfritt. Restaurangen får sina grönsaker och frukter från de giftfria odlingarna på gården.
Det odlas allt från potatis till salladsblad, som finner sina vägar till köket. Odlingssäsongen medger tre skördar, vilket möjliggörs genom att man växlar grödor. Ogräsbekämpning sköts mekaniskt och därför återgår ogräset som kompost i jorden. Paco har tre fastanställda män i trädgården, vilka arbetar året runt med ogräsbekämpning, fruktträdsbeskärning, skörd, sådd, etc.

Bekämpning av ohyra, löss, trips och insekter, sker med hjälp av kalisåpa. Infekterade blad och grenar eldas för att eliminera spridningsrisk. För att hindra jordförstöring, erosion, så har man sått in hjälpande ogräs mellan alla träd och buskar, för att binda ytjorden. Vatten, som generellt är en bristvara på ön, kommer från källor längre upp i bergen. Kvaliteten är dricksvatten och kostar 90 cent per kubikmeter
.
Ett sällskap glada Holländare och Tyskar
Ett sällskap glada Holländare och Tyskar avnjuter en måltid från grillen
Viña Cantera sedd från Valsequillos utsiktspunkt.
Viña Cantera sedd från Valsequillos utsiktspunkt.
Guidning i trädgården. Mellan september till maj har trädgården öppet för visningar från tisdagar tom fredagar mellan 12 och 16. Måndagar stängt. (Restaurangen är öppen även lördag och söndag) Trädgården innehåller ett stort antal exotiska fruktträd. En spännande trädgård. De normala kanariska frukterna, platanas (den speciella kanariska bananen), piña tropical (en sorts ananas), olika sorters guayaba (blanco, rojo, fresa) vilka är ypperliga till marmelad, apelsiner, citroner, pomelo, avokado (frukt eller grönsak?), mandel, aprikoser, liche, märkliga citrusfrukter, fikon, japansk mispel, etc hittar vi här. Paco visar och berättar med stor glöd.
Dessutom hittar vi ett antal märkliga och sällsynta träd och buskar. Moringa är ett av dessa, även kallad livets träd (arbol de vida) är omspunnet av många myter, sanna eller falska. Bladen anses mycket nyttiga och kan ätas direkt som färska, eller torkas och malas till ett pulver. Moringa påstås kunna bota högt blodtryck, stärka immunförsvar, hjälpa mot magsår. Paco ger ett kort svar om användning och fördelar: -para todo!

En märklig invånare i trädgården är Achiote colorante, ett träd som bär frukter som ser ut som håriga kastanjefrukter, fast lite mindre. Öppnar man frukten så hittar man ett antal frön som vid beröring ger en skarp röd färg. Växten används för just färgegenskaperna. Till bland annat livsmedel. Olivlunden ingår som en obligatorisk del i beståndet av fruktträd. Man skördar årligen 7000 kilo oliver, som skickas till en press på Fuerteventura. Tillbaka kommer jungfruoljan i etiketterade flaskor. Sorten av oliver är den gamla ursprungliga Verdial, som ger en välsmakande och något pepprig olja. Bland frukterna finns mango och manga. Skillnaderna dem emellan är att mangon är en mindre frukt och mycket mer fiberrik, medan mangan är större med ett smöraktigt, söt och aromatiskt fruktkött. Kumquat, citrus japonica eller dvärgapelsin är en liten apelsinliknande söt-besk-sur frisk frukt som också hittas i trädgården. Lämplig till marmelad. Ett litet träd som ger oxalsyrarika frukter, carambol eller stjärnfrukt, som vanligtvis används som dekoration till drinkar, tillhör också innevånarna i trädgården. Listan på exotiska plantor slutar inte där.
Grönsakerna odlas under skyddande duk
Grönsakerna odlas under skyddande duk, högt över huvudet. Tomater till höger, rakt fram callebas och sallad till vänster. Sammanlagt har La Cantera 750 kvadratmeter ”duk-växthus”.
Viña Cantera
Avsluta med en måltid och passa på att köpa några frukter att ta med hem.

Vägen till Viña Cantera. Med bil tar du dig till Telde och vidare upp till Valsequillo. Strax innan centrum tar du höger direkt innan bensinstationen. Kör ner för backen och håll nu bara utsikt efter den välskyltade vägen. Gula tavlor med texten GUACHINCHE och en distinkt röd pil som visar riktningen.

Med Globals bussar blir resan lite annorlunda. Från södra delen av ön tar man buss 90 till Telde, hållplats Arnao. Stig av vid första hållplatsen på huvudgatan. Bussen dit kostar från Playa del Inglés runt 3€. Därifrån inväntas buss 13 till Valsequillo. När du ser bensinstationen, efter en transport på raksträckan Avenida Carlos I, tryck på stoppknappen. Därefter en fotpromenad på 1150 meter. Bussen från Las Palmas till Telde, hållplats Arnao, linje 80, kostar 2,30€. Sedan samma procedur från Telde till Valsequillo.


Tidtabell busslinje 90 Maspalomas- Telde

Tidtabell busslinje 90 Las Palmas - Telde

Tidtabell busslinje 90 Telde - Valsequillo

Läs mer om kanariska viner och vingårdar:


månadens vin Dag & Natt