Bodega Las Tirajanas
– hur du hittar själv
Varför inte besöka en kanarisk vingård, när man är på semester på ön - en vingårdssafari? En oförglömlig upplevelse med mersmak. I kontakt med den kanariska naturen och lugnet på landsbygden. Här får du ett tips om hur du enkelt tar dig själv till vingården och provsmakar ett kanariskt vin. Samtidigt passar du på att njuta av lugnet i kommunhuvudstaden San Bartolomé, el pueblo Tunte.
Tekst & Arne Beldau
[email protected]
Bodega Las Tirajanas
formerades 1999 av en krets av 16 vingårdsägare på ön som ett privat jordbrukskooperativ, S.A.T., Societé Agrícola en Transición. För drivkraften stod vinmästaren Uwe Heupel, som med entusiasm och övertalningsförmåga lyckades på kort tid samla de sexton familjerna och deras småjordbruk bakom satsningen.

- Det var många av den äldre generationen som kände sådan bundenhet och kärlek till vinodlingarna på ön. Det var förutsättningen för en snabb start av projektet Las Tirajanas, säger Uwe Heupel och fortsätter;

- Första produktionen var bara 2000 liter vitt vin. I dag producerar vi långt mer än 100.000 liter vin, både röda och vita viner.

Mycket arbete har under åren lagts ner på att vinfälten ska ha de vinstockar som passar bäst för jordarna och lägena.

Därmed har man lyckats med att skapa de viner man vill ha. Samtliga druvsorter är de kanariska endemiska sorterna.

Uwe Heupel berättar att han själv är uppvuxen på en vingård i Pfalz, ett av Tysklands viktigaste vinområden. Han har alltså vingårdskunnandet med sig från ”modersmjölken”.
.
Bogea Las Tirajjanas
De stora jästtankarna i rostfritt stål rymmer vardera 10.000 liter. I bakgrunden vinmästaren Uwe Heupel.
Ett sällskap studiekamrater strålar samman i en reunion och provar viner. De är ”doctores” från Malaga, Madrid, Barcelona och Las Palmas.
Ett sällskap studiekamrater strålar samman i en reunion och provar viner. De är ”doctores” från Malaga, Madrid, Barcelona och Las Palmas.
Efter examina i Tyskland kom han att arbeta på ett tyskt vinföretag som 1998 fick ett arbetsuppdrag för en vingård på Gran Canaria. Sedan dess är han kvar på ön.

I dag utgörs ägarkretsen fortfarande av 16 små familjejordbruk spridda runt om på ön. Några har sedan starten lämnat och andra har kommit till Druvorna till vinproduktionen skördas på de här vinodlingarna, vilket innebär mycket transportarbete. Allt plockningsarbete och sortering är manuellt. I genomsnitt har ägarna en jordlott som är runt en hektar.

Vinskörden körs sedan till bodegan i San Bartolomé, där vinframställningsprocessen börjar med att pressa fram druvsaften, som sedan ska jäsas. Jäsningen sker i stora ståltankar, depositos, under sträng kontroll av temperatur. Jäsningen varar normalt inte mer än några veckor, till dess att druvsockret har blivit alkohol. I torra viner är den slutliga restsockerhalten högst något gram per liter vin. I de halvsöta eller söta har man avbrutit jäsningsprocessen vid en lämplig nivå av restsocker, för att få den önskade sötman i produkterna. för att få den önskade sötman i produkterna.

Skördetiden sträcker sig normalt från mitten av juli till mitten av oktober beroende på hur växtsäsongens väder varit. Skörden påbörjas med de vita druvorna i Barranco de Tirajana, en ravin som sträcker sig hela vägen från San Bartolomé österut förbi Santa Lucía och hela vägen ner till kusten och Vecindario. De vita druvorna, vilka utgörs av de endemiska *) sorterna malvasía, marmajuelo, verdello, svarar för 80% av skördad volym vita druvor, mognar tidigt och skördas normalt i mitten av juli. Den tidiga mognaden beror på att klimatet är betydligt varmare i barrancon än uppe i bergen, beroende främst på höjden över havet. Längre upp på ön, i bergen och ofta över 1000 meters höjd är det kallare, och där mognar det senare. Det är främst de röda druvorna, listán negro, vijariego negro, castellana, som odlas på högre höjd. De skördas normalt fram till början av oktober. I år är skörden försenad, inte bara på Gran Canaria utan på alla öarna, på grund av den extremt kalla vintern, våren och försommaren.

De sista skördarna tas i bergen ovanför Vega de San Mateo, på hög höjd, över 1000 meter, och kommer att kunna vara bärgade i början på november.

Årets skörd. Man förväntas kunna bärga 130.000 kilo druvor i år, hälften röda och andra hälften vita. Till dags dato är ännu bara de vita skördade. Kvaliteten på skörden ser ut att vara genomgående bästa tänkbara. De vita druvornas arom, mognad, syra och sockerhalt är på topp. En gynnsam sommar är orsaken till detta. Ingen calima **) och en temperaturdifferens mellan dag och natt på inte mer än tio grader.

De vita druvorna skördas under natten för att dra nytta av nattkylan. Arbetet pågår under tjugo nätter med hjälp av i runda tal tio plockare. Arbetet påbörjar runt 21 på kvällen och pågår till runt åtta, då dagsljuset återkommer och innan temperaturen ökar. Under natten har man en temperatur på 15 – 17 grader. Dagstemperaturen tillåter inte plockning på dagtid. Verktygen i skördearbetet är sekatör och pannlampa. Skörden transporteras därefter skyndsamt till bodegan där de avstjälkas och druvmusten fylls på kylda ståltankar. Hanteringen är till för att druvorna inte ska börja vildjäsa.

Den totala skörden förra året, 2017, gav 150.000 kilo. Hyggligt normalt skördeår. Däremot var 2016 ett svårt år för vingårdarna i allmänhet och på alla öarna. Orsaken var kyla. Det ser ut att finnas en tendens till kallare klimat. Skörden för Las Tirajanas blev då bara 70.000 kilo druvor det året.


Terroir och vulkaniska viner. Begreppet terroir avser inte bara jorden utan sammanfattar alla naturliga faktorer som påverkar vinrankan och vingården. Det innefattar bl.a. de specifika vulkaniska jordmånerna, mirkroklimat, vattenföring, betingelser för mikroorganismer (t.ex jästsvampar, men även mögel, mjöldagg, etc) och skadedjur.
Ciranza Las Tirajanas

Här jäses ett rött vin i ekfat. Ligninet i träet mikrooxideras spontant under lagringstiden, vilket ger vinet dess vaniljtoner.
De vulkaniska materialet, som utgör jordmånen på vinodlingarna i kombination med det kanariska klimatförhållandena, skapar de unika vulkaniska kanariska vinerna. Öarna är ständigt utsatta för vindar, vilka under dagen torkar upp den dagg som faller ut under natten. Därmed blir miljön för torr för att svamp- och mögelangrepp ska få riktigt fotfäste och bli en plåga.

Giftfria odlingar ger giftfria kanariska viner. De specifika klimatförhållandena gör att angrepp av mjöldagg och insekter är sällsynta på Kanarieöarna. Därför förekommer inte heller användning av gifter, som herbicider eller fungicider, vilket annars är flitigt använt i den globala vinindustrin, att användas av de kanariska vingårdarna.

Las Tirajanas sortiment består av nio viner, fyra vita, tre röda och en rosé samt en crianza i toppsortimentet. Crianzan har legat på ekfat i ett år och sedan lagrats på flaska i ytterligare ett år. Det är bara under gynnsamma år som man gör en crianza och då i begränsade mängder.


Egen utflykt med buss till bodegan
Las Tirajanas. Planera din egen utflykt till bodega Las Tirajanas. Om du inte har egen bil så finns det två enkla och säkra sätt att komma dit.

Om vi börjar med taxi. Det kostar bara 34€ (en väg) för 7 personer i en stortaxi. Priset är marginellt högre från San Agustin eller Faro de Mas Palomas. Alternativet med mersmak är med öns busstrafik, Global (Guagua Global), och linje 18. Den utgår från Faro de Maspalomas med tre turer **) på förmiddagen till San Bartolomé. Passerar Plaza Hiero och San Fernando (rondellen till Avenida de Gáldar). Enkel resa per person bara 2,75€.

Bussturen tar inte mycket mer än dryga halvtimmen. Den bjuder på en fantastisk upplevelse av den storslagna naturen under hela vägen upp till San Bartolomé. På halva vägen passeras den lilla staden Fataga, värd ett eget b


Las Tirajans erbjuder en rundtur i bodegan, bland ekfat och ståltankar och vintillverkningens hemligheter förklaras. Sist men inte minst provas ett antal av bodegans viner. Öppettiderna är 10:00 alla dagar och stänger vardagar 16:00, lördagar och söndagar kl 14:00. Passa på och ät en kanarisk måltid på La Cueva längs huvudgatan.

San Bartolomé är huvudstaden i den stora kommunen San Bartolomé, dit Playa del Inglés, San Agustin och Maspalomas hör. Den ligger skönt inbäddad med höga berg på ena sidan och fri utsikt längs barranco de Tirajana, ner över Santa Lucía och ut över havet. Sevärdheterna i staden finns det ingen brist på. Pittoresk arkitektur, typisk gammal kanarisk stil. Både längs huvudgatan, la Tamarán, och bland de trånga gränderna. En stadsvandring utan kamera är meningslös.

Vilka sevärdheter kan rekommenderas? Ett besök på stadens museum (Museo etnográfico, alldeles bakom kyrkan) erbjuder en skönhetsupplevelse. Muséet är inrymt i en gammal byggnad, som senast beboddes av stadens läkare, som också hade sin mottagning där för många år sedan. Atriumträdgården är typisk kanarisk, med ett stort apelsinträd. (Tips: börjar blomma och dofta vid årsskiftet).

En ytterligare rekommendation är ett besök hos stadens barberare. En institution sedan början 1950-talet Det torde inte finnas många barberías där man får både rakning och hårklippning med den typiska barberarkniven. Som sig bör har Manuel López Pérez, nu 84 år, salongen fullt utrustad med de typiska fågelburarna med kanariefåglar.
* Med endemisk avses här att vinrankorna på de kanariska öarna är genetiskt speciella och finns bara här och ingen annan stans. Större delen av dåde växter och djur på ön är endemiska.

** Calima är ett väderfenomen som uppträder på öarna, och som emanerar från Sahara. Het luft med ett högt innehåll av mineraldamm transporteras med vindarna över öarna och ända bort mot Sydamerika.

*** www.guaguasglobal.com/pdflineas/linea18.pdf