Vin i natten
”Noche de Vinos”
Tekst & Arne Beldau
[email protected]

Varför inte lära känna kanariska vingårdar och kanariska viner, när man är på semester på ön - en vingårdssafari? En oförglömlig upplevelse med mersmak. Upplev en folklig fest och prova kanariska viner på Noche de Vinos.


Vinmästaren Miguel Martel sprider glädje tillsammans med ”una amante de vinos”

Yauce Henríquez, Vinoteca San Juan. Vin- och ostexpert, kanariska ostar.

Lokala restauratörer erbjuder läckra tapas-specialiteter till vinprovning.
Institutionen Noche de Vinos

Sedan 2014 har mer än fyrtio Noche de Vinos arrangerats på Gran Canaria. Det handlar om en festlig vinmarknad, där öns vinbönder exponerar sina viner och samtidigt erbjuder provsmakning. Evenemanget pågår under en kväll med upp till tio deltagande vingårdar tillsammans med ett antal utställare som erbjuder kanariska tapas-specialiteter. Till detta anordnas musikframträdanden. På plats köper besökarna kuponger och ett vinglas och därefter vandrar de runt bland utställarna och provsmakar. Noche de Vinos organiseras av Gran Canarias vinmyndighet Consejo Regulador de la Denominación de Origen Gran Canaria*, som har sitt säte i vinmuseet i Santa Brígida.

Varje år har det anordnats upp till tio Noche de Vinos på olika platser runt om på Gran Canaria. Det innebär att man bygger upp utställartält på torgplatserna i städerna runt om hela ön. Vingårdarna inbjuds. Tapasentreprenörer inbjuds. Förra året fanns evenemanget ibland annat La Aldea de San Nicolas, Maspalomas, Tablero, Valsequillo, etc. Lokalbefolkningen strömmar till för en festlig kväll i vinets tecken. Även en och annan turist hittar också hit. Ett bra hjälpmedel för att kunna delta i festen och vinprovningarna kan vara att man tar sig dit med hjälp av Global, TGC (Transporte Gran Canaria)**, de gröna bussarna. Alternativet hotellövernattning behöver inte kosta mer än 50€ för ett dubbelrum.

San Juan, Teldes ”gamla stan”

Fredagen den 16 mars gick Noche de Vinos av stapeln i San Juan, på torget (la Plaza de San Juan) framför kyrkan, la Basílica de San Juan Bautista, en basilika med anor från sent 1400-tal. La Plaza de San Juan är hjärtat i Teldes gamla kvarter, en historisk skattkammare. För den som älskar att vandra i historiska kvarter, att njuta av gammal byggnadskonst, att ströva i smala gränder, att vila ögonen på mångfärgade fasader, att sitta ner och i den underbara romantiska trädgården Jardín de Santa Rosalía (även kallad Parque Lulú) och lyssna på fågelkvitter, så har du hittat rätt plats och utflyktsmål. Egentligen är gamla Telde två gamla stadsdelar med anor från 1400-talet, San Juan, den färgglada stadsdelen och San Francisco, den mer strikta vita stadsdelen. Här finns mycket att upptäcka.

För vinofilen kan jag rekommendera att samtidigt passa på att besöka Vinoteca San Juan, beläget mitt emot Plaza San Juan och basilikan. Här hittar du ett stort urval av Spaniens och Kanarieöarnas bästa viner. Till detta kan du även prova kanariska ostar. Vinoteket drivas av Yauce Henríquez, diplomerad sommelier. Under dagarna arbetar Yauce med kanariska ostar, hans andra expertområde.

Noche de Vinos en San Juan.

Sex vingårdar fanns på plats. Två stycken tapastält på plats med lokala restauratörer. Musik samt en mimgrupp. En folkfest från klockan åtta på kvällen fram till midnatt.

De sju vingårdarna var Bodega Higuera Mayor (Telde), Bodega Mogarén från Las Vegas de Valsequillo, Bodega Señorío de Cabrera (Telde), Bodega Ventura (Santa Brígida), Bodega Mayor Monzón (Valsequillo), Bodega Hinojo (Balcon de Telde) och Bodega El Castaño (Santa Brígida).

Folkfest på Plaza San Juan. Vingårdarnas utställartält och tapas lockar främst lokalbefolkning. En och annan turist hade tagit tillfället att fira Noche de vinos.

Några viner, som utmärkte sig:

Det vita från Bodega Hinojo, ett heltorrt vid namn Aya Blaco (12%). Tre druvor, där basen är Listán Blanco. Därutöver cirka 30% Malvasía och 5% Moscatel. Den lilla dosen av Moscatel ger vinet en ljuvlig doft. Passar bra ihop med fisk och skaldjur. Förrädisk lik en Verdejo från Rueda.

Från Bodega Higuera Mayor, ett djuprött fylligt rött vin, la Higuera Mayor cosecha 2014 (14%), åtta månader på franska ekfat, med bastant kropp och tydliga vaniljtoner, ämabla tanniner och frukttoner av körsbär och plommon. Higuera Mayor är en vingård som producerar viner i toppklass. Bara kanariska röda druvor, Listán Negro och Negra Moll, vilka utgör ca 70% samt Tintilla och Castellana Negra med resterande 30%. Ett perfekt vin till bastanta kötträtter. Poäng 89-90. Kan lagras i ytterligare 6-8 år.

(Vinåret 2017 förväntas bli i särklass bäst på mycket länge)

Gran Mogarén Tinto Barrica cosecha 2014 (13,5%). Två druvor, Listán Negro (80%) och Tintilla, som ger den djupröda färgen, syran och tanninerna. Ett mycket välbalanserat vin, med tydliga vaniljtoner efter sex månader på amerikanska ekfat.
Mjuk, behaglig syra, som lurar gommen att tro, att det skulle kunna finnas residualsocker*** i vinet, men ej! Poäng 88-90. Lagringsbart 6-8 år.

Inga av vingårdarna använder herbicider eller pesticider i sina odlingar.



*) Consejo Regulador de la Denominación de Origen Gran Canaria, DOGC.
Myndigheten som ansvarar för och kontrollerar att vinerna på ön framställs enligt reglementet. Reglementet föreskriver vilka druvor (bara kanariska endemiska = unika sorter som bara finns på de kanariska öarna) som får odlas och vilka odlingsmetoder som får användas. Skördearbetet kontrolleras, vinframställningsprocesserna kontrolleras samt att den färdiga produkten analyseras. Först därefter kan vinet få säljas med stämpeln DOGC.

Avsikten är att säkra att vinerna från Gran Canarias gårdar uppfyller kraven på kvalitetsvin.

**) Tidtabeller och resvägar finner du på nätet: www.guaguasglobal.com

***)
Residualsocker; I ett fullt utjäst vin, ska inget restsocker från druvorna finnas kvar annat än i knappt mätbara mängder och i vart fall med en koncentration som mänskliga organ inte kan registrera. Allt socker har blivit alkohol. Det som främst tillåter lagring av ett vin är hög alkoholhalt, tanniner och syran i vinet.

LÄS MER OM TELDE HÄR
 
 
Besök en Kanarisk Vinbodega
Följ med på en organiserad vingårdssafari tillsammans med Arne Baldu, artikel författaren. Exkursion i vinfälten och vinprovning med kanariska kulinariska Specialiteter. Därefter en full middag på en kanarisk rural bergsrestaurang på en höjd av minst 1.000 meter över havet. Läs mer om kanariska viner på bloggen: kanariskavingårdar.wordpress.com