Upplev Gran Canarias vingårdar
Varför inte besöka en kanarisk vingård när man är på semester på ön. En vingårdssafari. En oförglömlig upplevelse med mersmak. I kontakt med den kanariska naturen och lugnet på landsbyggden.

Tekst & Arne Beldau

[email protected]
Vingården sedd från vinfälten
För de allra flesta är Gran Canaria ett helt okänt vindistrikt. Ändå produceras det riktigt fina kvalitetsviner på öns vingårdar. Kanarierna har också en förkärlek för giftfri odling. Gran Canaria kan bjuda på cirka 70 vingårdar med kvalitetsmärkningen DOGC, Denominación Origen de Gran Canaria. De ligger företrädesvis på den norra delen av ön, och i ett underbart vackert landskap. Ofta har vingården också prunkande trädgårdsodlingar i anslutning till vinfälten. Gårdarna är i jämförelse med vingårdar på spanska fastlandet mycket små. I bästa fall ett par hektar och beläget i brant terräng. Det innebär samtidigt att en vinbonde måste ha ett riktigt starkt intresse för vin, god kunskap och bra hand med vinmakning och dessutom ett arbete vid sidan om för att försörja sig. Om dagarna är vingården alltså tom på folk.



Vinmästaren Luis López och Arne Beldau under en ”degustación de vinos” med en besöksgrupp
Kanariska vingårdar undviker gifter

Kanariska viner plockas för hand. Vinframställningen är också ett hantverk. Autentiska terroirviner. Vinet kan alltid härledas till druvans växtplats. Hela kedjan av arbete från druva till vin kännetecknas av äktehet och kärlek.

De kanariska vinbönderna sätter en ära i att inte bespruta sina vinfält med gifter, alltså olika biocider. Det innebär att kanariska viner är ett utmärkt alternativ för den som vill undvika giftiga tillsatser i sitt vin. Ett undantag i EU:s lagstiftning, gör att det i dag finns 63 tillåtna tillsatser och processhjälpmedel vid vintillverkning, som inte behöver deklareras. Dessutom finns inga gränsvärden för pesticider i vin. Särskilt amerikanska viner har allt mer ökade koncentrationer av glyfosat, dvs Round-Up.

Vingården La Higuera Mayor

Vårt första nerslag gör vi på vingården La Higuera Mayor, beläget söder om konen till Caldera Bandama. Vingården har lite dryga tre hektar vinfält på en höjd av 400 till 450 meter över havsnivån. Lämpligt vägval till gården är från Telde via La Higuera Canaria. Från gården har man mot öster en fantastisk utblick över landskapet ner mot Telde och ut över havet. Åt motsatta hållet blickar man upp mot de höga bergen. Gårdens byggnader har en arkitektur som visar på en sydamerikansk eller mexikansk influens.
För länge sedan är gårdens kor utflyttade. Djurstallet inrymmer nu i stället bodegan, där druvan pressas och senare jäses för att tappas på fat och senare fyllas på flaska. Det är vinmästaren, Luis López, som övervakar och styr processerna in i minsta detalj. Årets skörd av druvor har redan bärgats under helgen den 9 och 10 september.

Gården framtställer bara ett par röda kvalitetsviner.

Terroir

Vinstockarna växer i ett vulkaniskt material som på spanska heter ”picón”. Det har bildats i samband med utbrott i vulkanen Bandama, genom att gashaltig lava blåsts högt upp i luften och bildat små och mycket lätta kulor, som sedan fallit ner på marken i tjocka lager. Materialet är minerlarikt, särskilt på järn och magnesium. Ovanpå picónen ligger endast ett decimetertunnt lager av vittrat vulkaniskt material. Jordmånen och jordarterna är relativt sällsynta för vinodlingar. Det går att återfinna på olika lokaler i sydamerikanska vinodlingar. Det förhållandet tillsammans med det faktum att vinstockarna är endemiska (förekommer bara på Kanarieöarna), gör att det kanariska vinet har en unik terroir.

Det unika klimatet, en del av terroirbegreppet, gör också vinet unikt. Klimatet kännetecknas av relativt svala vintrar, som tillåter vinrankan att vila. Under säsongen brukar det komma upp emot 650 mm regn, men i år inte mer än 350 mm. Optimala dagtemperatureren under växtsäsongen ligger mellan 25 och 29 grader. Under natten gör svalkan från fallande kyligare luft från kring liggande höjder att frukten kyls av och mognadsprocessen tar paus till nästa dag. Då blir druvorna som bäst

Vingård med anor

-Vingården har varit i familjen sedan 1940 berättar Luis. Min far köpte gården. Familjen kom från spanska fastlandet i slutet av 1800-talet. Redan från början planterades vinfälten med kanariska druvsorter. Vin odlades förr på alla gårdar i området, men i huvudsak till husbehov.

-På den tiden odlades det mest frukt och grönsaker för avsalu på marknaden i Telde. Men med stigande vattenpriser var det strategist klokt att satsa på en gröda som är mindre törstig än grönsaker. Vin har djupa rötter och klarar sig med mindre vatten. Gården har även en stor trädgård med apelsinträd, citron, avocado och oliver. Här fanns en gång i tiden även kor, getter och höns.

Endemiska druvor och inga bekämpningsmedel

-Det är viktigt för oss att framställa ett kvalitetsvin säger Luis. Druvorna är endemiska sorter, alltså finns bara på kanerieöarna. Det är de endemiska druvorna som ger ett unikt vin med en specifik karaktär.

Det är fyra sorter som odlas på gården. Listán Negro, Negra Moll, Tintilla och Castellana Negra. De två senare ger vinet ordentligt med färg och struktur. Listán Negro är den viktigaste röda druvan på kanarieöarna. Den har en specifik karaktär med mineralitet och toner av rökighet.

-Vi använder inga insektsbekämpningsmedel eller andra biocider. Om vi ska få druvor av god kvalitet så måste vi sköta vingården och visa respekt för vinrankan, betonar Luis.
Arbetet på vingården

-Arbetet går i årscykler. Många olika arbetsmoment. Efter skörd får vinstockarna vila och man belönar vinrankan med en ordentlig bevattning. Runt årskiftet börjar beskärning av rankorna. Ogräs behandlas med harvning, vilket innebär att man fräser ner ogräset till kompost mellan raderna av rankor

-Det går i ett kör. Men det är skörden som är mest intensiv. Plockningen måste ske i rätt ögonblick för att vinet ska nå sin kvalitet. Det kräver mycket folk på gården vid det tillfället.

Årets skörd och vinmakningen


-Det här året har inte givit någon stor skörd räknat i volym. Men kvaliteten ligger på premiumnivå. Det kommer att ge oss ett excellent vin, garanterar Luis .

När druvorna kommit till bodegan, börjar det verkligt tunga arbetet med macerationen under själva fermenteringen, alltså alkoholjäsningen. Omrörningen sker för hand med en ”träslev” och måste göras så om man ska få ett premiumvin.

-Vi gör två viner. La Higuera Mayor DOGC som har lagrats i franska ekfat under åtta månader och sedan på flaska och La Higuera Mayor Vendimia DOGC.

La Higuera Mayor DOGC, bodegans toppvin, har en intensiv granatröd färg med aromer av mogna frukter som hallon, svarta vinbär, torkade fikon och en mineralitet från den basaltiska vulkanjorden. Elegant entré i gommen med god struktur, kropp, och lämnar en angenäm eftersmak. Mycket låg residualsockerhalt. Akoholhalt 14,5%. Lagringsbart minst 10 år.

Besöka Higuera Mayor

Antingen så följer man med på en organiserad vingårdsexkursion kombinerat med vinprovning och kanarisk mat ([email protected]) eller så prövar man att bo på en vingård. Det går att hyra på vingården och att få njuta av den lantliga stillheten i en underbar fruktträdgård med fågelsång. Leta upp La Higuera Mayor, Telde på Booking.com

Läs också mer om kanariska viner på bloggen:

kanariska vingårdar wordpress



Vinmästaren Luis López visar besökare hur man behandlar vinrankor
Skalrester efter pressningen. Cirka 70% av druvan blir druvsaft resten är skal, kärnor och stamdelar.