Spanias beste cava

Ikke alle kan gjøre som Aune Sand og drikke champagne hver dag.
Men et glass god cava kan vi gjerne unne oss nå og da

Mange mener Juvé y Camps lager Spanias beste cava. Cava er Spanias svar på champagne. Produksjonsmetoden er den samme for begge de to musserende drikkene. Forskjellen er at cava gjerne lages på andre druer enn champagne, helst spanske, nasjonale druer.
Juve & Camps

Jordsmonn og klima er naturligvis også annerledes. Dessuten er prisene veldig ulike! Slik sett er det ikke helt naturlig å sammenligne Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva 2006, som nå er lansert i Norge til 165 kroner, med en god champagne, for da må du jo doble prisen, minst?

Spansk i Frankrike

Spansk cava har – om ikke like lange – nesten like gode tradisjoner som champagne. I mange år ble den dessuten markedsført som nettopp det – champagne. På plakater i Paris for 150 år siden markedsførte bl.a. Codorniu seg heftig som champagneprodusent, uten å nevne at vinen var laget i nabolandet¿
Juvé y Camps kan skrive sin vinhistorie tilbake til 1796 og druedyrkeren Joan Juvé Mir, som hadde tilhold i Sant Sadurni d'Anoia, selveste cavabyen i Spania.

Familiefirmaet slik vi kjenner det i dag ble etablert i 1921, da ekteparet Joan Juvé Baques og Teresa Camps Farré lanserte sin første cava under eget navn, Juvé Reserva.

Bygget for fremtiden
Deres to sønner Joseph og Joan Juvé i Camps tok det hele et skritt videre, og ble foregangsmenn for cavaproduksjonen ved å installere temperaturkontroll og pneumatiske presser. I tillegg investerte de store penger i utvidelser ved produksjonsanlegget. Juvé y Camps ble gjort klart for en ny, mer moderne tid.

Denne oppbyggingen ble fullført i 2000 da Juvé y Camps åpnet sitt nye slottslignende hovedkvarter, et av de mest moderne og spektakulære i hele Spania, tegnet av familiearkitekten Joseph Juvé Raventós.

Dagens Juvé y Camps er et stort vinfirma, med vinmarker flere steder i Penedés. Noen av dem ligger så høyt som 650–750 meter over havet. Porteføljen består av et dusin viner, hvorav halvparten av cavaer. Den røde Iohannes Reserva på druene cabernet sauvignon og merlot har fått hele 94 poeng i spanske vinguider.

Uten dosage
Noe av forskjellen mellom fransk og spansk musserende, er det som på fagspråket kalles «dosage». For å skape bobler er man avhengig av en annengangsgjæring på flaske av det som i utgangspunktet er vanlig hvitvin. Ofte er det nødvendig å tilsette noe ekstra sukker. I cavaland skjer dette gjerne uten. Heller ikke til slutt tilsettes så ofte sukker.

ULF DALHEIM

ULF DALHEIM
Økonomijounalist og vinskribent for Adresseavisen

De spanske druene macabeu, xarel-lo og parrelada er utgangspunktet for spansk cava. I nyere tid er det mange som også har beplantet vinmarkene sine med de to hoveddruene i fransk champagne, chardonnay og pinot noir.

Reserva de la Familia Gran Reserva har i dag en liten andel chardonnay, i tillegg til de tre spanske druene. Vinen ble opprinnelig laget som familiens egen lille «hemmelighet», og kommer på markedet med en tradisjonell, litt «gammeldags» etikett som i tillegg er nummerert. Den er en årgangscava som er lagret minst 36 måneder før den slippes på markedet.


Får mye ros
Internasjonale vineksperter er meget begeistrert for Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva. Over 90 poeng i smakstester er vanlig, både i vinmagasiner som Decanter og Wine Enthusiast, samt på store messer som Wine & Spirit Competition og International Wine Challenge.

Da det spanske fotballandslaget feiret VM-gull i fjor sommer var det naturligvis med en Juvé y Camps cava! Og under den store konkurransen Nariz de Oro (gullnesen) i 2010 ble nettopp Reserva de la Familia, i årgang 2005, kåret til Spanias beste musserende. Nummer to ble for øvrig Reserva Cinta Púrpura, laget av Juvé y Camps den også!