Mordet på søstrene Cruz

Omgitt av palmer, ligger boligen til Maria Cruz mishandlet og forlat i Teseguite

Mordet på søstrene Cruz


Marcus Concepción pratet gjerne om ugjerningen etter benådingen
Tre menn tok seg inn i huset til Maria Cruz i Teseguite og drepte henne. For dette mordet fengsles hennes søster Petra. Etter hennes død på et galehus blir hun erklært uskyldig.

Etter denne tragiske hendelsen har ingen turt å flytte inn i huset til Maria Cruz. Omgitt av palmer, ligger boligen mishandlet og forlatt, men ennå mer eller mindre oppreist. Huset er omgitt av et mysterium som skjuler den verste forbrytelsen som noen gang har funnet sted i denne lille byen Teseguite på Lanzarote.

Vinduet der Maria Cruz stakk fram sitt hode, for å prate med de tre mennene som knakket på døren, og som senere skulle ta livet av henne, er bommet igjen av noen skarve plankebiter. Men om selve handlingen var barbarisk og rå, var konsekvensene av den, om mulig, enda mer bestialske. Arrestasjonen, brutaliteten og tortureringen av det andre offeret i denne saken; Petra de los Dolores Cruz, den uskyldige søsteren som endte med å dø gal og forlatt på et sinnssykehus på Gran Canaria, fortjener å tilhøre en av de svarteste kapitlene i øyas historie.

Alle visste at Petra Cruz ikke hadde tatt livet av sin søster. Men ingen gjorde noen ting. Dommeren, som kom fra Madrid, og guvernøren på den tiden behøvde på kort tid å finne en skyldig. Denne kvinnen, som var enslig, fattig og med et visst temperament ble utpekt som den rette for å kunne avslutte saken kvikt. Flere år etterpå, da Petra hadde dødt på sinnsykhuset i Tafira, ble to av de tre gjerningsmennene arrestert. Den tredje hadde utvandret til Argentina. Da alle trodde at nå blir i alle fall to av de tre satt bak lås og slå, ble de isteden benådet. På den måten kunne Marcos Concepción og Tomás Valiente reise tilbake til Teseguite, som om ingenting hadde hendt, og har siden dengang holdt kjeft om hvem av de tre det var som halshogget Maria Cruz, den skjebnesvangre natten 8. mai 1919.

Luis Hernández, Marcos Concepción og Tomás Valiente hadde drukket og spilt kort i tre dager til ende. Nå var det slutt på pengene, likevel ville de ikke gi seg. I følge deres egen forklaring, bestemte de seg derfor å ta turen hjem til Maria Cruz i Teseguite. Hun hadde nemlig en liten landhandel i sitt hjem, dit lokalbefolkning brukte å handle til alle døgnets tider. I sin forklaring gikk det også fram at de hadde kunnskaper om at Maria ofte lånte ut penger til folk, og akkurat denne dagen var innkreving.

De lusket rundt huset en stund for å påkalle seg Marias oppmerksomhet, og for å få henne ut av huset. Til slutt fikk de forandre strategi. En av de tre, Luis Hernandez gikk bort til døren og banket på, mens han ropte at han ville kjøpe en fyrstikkeske. Maria svarer at han må vente litt, og åpner istedet et vindu der hun stikker hodet ut. Uten et ord tar den andre et tak i håret hennes og rykker til, mens den tredje hogger henne i nakken.
I alle papirer tilhørende saken, blir det beskrevet med gru den mengde blod som nå spruter utover og danner en bekk der livet til Maria renner ut, mens klærne til de tre morderne dynkes i blod. I følge deres egen forklaring dytter de så kroppen inn i huset, lukker vinduet og går inn i stua. De leter nå gjennom skuffer og skap i jakten på penger, uten hell. Trøtte etter alle anstrengelsene, og med Marias ennå varme kropp på gulvet, setter de seg ved bordet og fortærer en tallerken due med ris, som Maria hadde tilberedt til seg selv.

Tilbake i huset står tre tomme tallerkner på bordet med rester av ris, og et par duvehoder samt en karaffel vin som er sølt utover bordet og gulvet. Noen få meter fra kjøkkenet, over et rustikt terrac kotta gulv ligger Marias døde kropp, ille tilredt i en blodpøl. I nakken er det flere dype kutt. En rettsmedisiner skal senere skive i sin rapport at den stakkars kvinnen må ha hatt en svært smertefull død.

Dagen etter er nyheten om Marias død spredt over hele øya.

Den som kontakter Guardia Civil er Tomas Robayna Alpuin. Han er bosatt i Teseguite, og følger med politiet til åstedet for å vise hvordan man på best mulig måte kan ta seg inn i huset til Maria Cruz. Av den enkle grunn, blir han arrestert direkte og mistenkt for mordet. Samtidig arresteres også Flora Barreto og Petra Cruz, for tydeligvis hadde noen bevitnet en krangel naboen og søsteren hadde hatt med Maria. Basert på disse indisier ble disse tre ført inn for dommeren. Familien til Tomas Robayna Alpuin klarte å samle sammen penger, og på den måten fikk de ham fri. Videre, klarte Tomas a få sin kjæreste Flora satt fri etter en stund. Den eneste som ikke hadde verken foresatte eller annen familie, penger eller kontakter var Petra de los Dolores Cruz, og ble derfor det store offeret i dette drama.

Det sies at Petra døde fastspent og hylende i en celle på et dystert sinnssykehus på Gran Canaria. Hennes eneste forbrytelse var å være kvinne, fattig og uten familie. Selve arrestasjonen av henne var brutal. Hun ble slept etter grusveien fra Teseguite til Arrecife, sparket og slått. Oppskrubbet, blodig og uttørket ble hun slengt inn i hovedstadens fengsel. Her ble hun torturert for å framskaffe en erkjennelse, men Petra holdt på at hun var uskyldig. Hun nektet hardnakket for å ha drept sin søster. I fengselet ble hun regelmessig voldtatt, og til slutt ble hun sinnssyk. Enkelte kilder kan fortelle at hun ble gravid og fødte en gutt, som ble fjernet ved fødselsn.

Videre ble hun flyttet til Gran Canaria, til et sinnssykhus i Tafira, drevet av nonner. De holdt henne fastspent med remmer i redsel for at hun skulle begå selvmord. Likevel var det slik hun døde. Først en tid etter hennes død avgjør en annen dommer, Jose Pedro Juan Berenguer i mai 1924 å omprøve saken, der hun til slutt blir erklært uskyldig i mordet på sin søster Maria.