Rolf Håkansson
Svensk grafiker bosatt på Gran Canaria

Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]
 

”Att vara grafiker är reserverat för välbeställda konstnärer, medan publiken ofta tillhör de mindre välbeställda”
Rolf Håkansson grafiker Gran Canaria
  Vi träffar svensken Rolf Håkansson (67) på en grafisk verkstad som drivs i Gran Canarias Cabildos regi (motsv. Länsstyrelsen). Verkstaden ligger mitt i universitetsområdet i Las Palmas och området är överfyllt av ungdomar som skyndar till sina föreläsningssalar. Ute öser regnet ner och temperaturen är endast 12 grader.

Inne i verkstaden möter vi Ana de la Puente, som är teknisk ansvarig på Cabildots vägnar, men hon själv också grafiker. Hon förklarar att Rolf Håkansson är den enda utlänningen som använder sig av verkstaden.

Rolf kom till Gran Canaria för 25 år sedan, med ett ettårs kontrakt i fickan. Han skulle jobba som dekoratör för IKEA. Han träffade seder            mera sin nuvarande hustru, - och blev inspärrad på livstid, säger han och skrattar hjärtligt. Även om hans hustru egentligen inte är speciellt involverad i hans arbete med konsten, erkänner han gärna att det är tack vare hennes fasta jobb och säkra inkomst som har givit honom frihet att utveckla sig som grafiker. Han har två döttrar på 16 respektive 22 år och som bägge studerar vid konstskolan i Las Palmas.

Nyligen arrangerade Cabildot en öppen tävling för grafiker, vilken Rolf vann med sin serie (4bilder) som han kallat ”Pigmentögats varselblivning”.  En annan av hans serier, ”Poetens Kamp” kom till finalen. Samtliga bilder från tävlingen blev utställda från 24 februari till 24 mars i år på ”Centro de Artes Plasticas” i Las Palmas.

Tekniskt sett jobbar Håkansson på ett traditionellt sätt genom att använda sig av aquatint, torrnål och mjukgrund etsning, även om uttrycket trots det är mycket direkt och aktuellt. Så beskriver juryn hans serie som vann grafiker tävlingen.

Även om Rolf Håkansson bor och verkar på Gran Canaria, har hans fasta kontakt med Sverige och
     
Helsingborg stor betydelse för  hans konstnärliga utveckling. Minst två gånger om året jobbar han på en av världens bästa ateljéer, nämligen – Ateljé Larsen. I 2001 hade han med sig sex kanarier, samt Ana de la Puente till Helsingborg för att lära elektrolytisk etsning, ett instrument, eller en teknik som kan användas för att forma själva bildtrycket. Därefter hade de en utställning på ”Lilla Galleriet” i Helsingborg, minns Ana.

        - Efter många år som arbetslös har jag äntligen fått pension från både Sverige och Spanien och kan på så sätt tillåta mig att jobba i Sverige ett par gånger om året, säger Rolf och berättar att det han håller på med är både dyrbart och tidskrävande. Att söka stipendium som pensionär kan man bara glömma. Ingen är intresserad av att satsa på gamla konstnärer eftersom även de har sitt ”bäst före datum” säger han.
 
När han nu i vår beger sig till Helsingborg igen måste han vara väl förberedd och strukturerad. Tiden är dyrbar och alla skisser måste vara gjorda i riktigt format. Den här gången skall han jobba i storbildsformat, med kopparplattor  upp till 70 x 70 cm. Det kommer att bli en milstolpe i mitt liv säger han och förklarar att han måste jobba dagligen i upp till två veckor med varje kopparplatta. Det handlar om många processer och ett gediget hantverk, menar Håkansson.

Håkansson är upptagen i det Grafiska Sällskapet i Sverige, vilket är både en stor heder och prestige, säger han till Dag & Natt. Det Grafiska Sällskapet firade i fjol sitt 100-års jubileum genom att samtidigt presentera tre stora utställningar på Konstakademin. Utställningarna invigdes av kungen i Sverige. Under 2011 går utställningen på turné runt i Sverige. Här är Rolf Håkansson också representerad. Hos Grafiska Sällskapet på Hornsgatan i Stockholm finns också några av Rolf Håkanssons arbeten till försäljning.

        - Men jag säljer ju inte så många bilder, säger han uppriktigt. Anledningen menar han är den att både motiven och motivationen ligger bakom bilderna. Varken hans grafiska tryck eller hans akrylmålningar är präglat av blommor och lustiga motiv. Dessutom är det begränsat med utställningsmöjligheter här  på Gran Canaria, säger han och byter tema.

Nu glädjer den 67 år gamla konstnären till springtime i dubbel mening. Samtidigt som han skall arbeta på Atelje Larsen i Helsingborg skall han också springa det 10 kilometer långa ”springtime”loppet i staden han växt upp.

Rolf Håkansson kan nås genom webbsidan: www.art4you.se

Vad är grafik?
Grafik är bestämda former för bildtryck som det kan lagas flera exemplar av. Varje avtryck räknas som ett originalt konstverk, även om det kan finnas flera, likadana exemplar av samma motiv. Ett grafiskt blad är ett avtryck på papper från en sten, en träplatta, en metallplatta eller annat material på vilket konstnären skapat sitt konstverk.

För att kunna få flera avtryck måste konstnären bearbeta tryckmediet så att färgläggning och tryckning kan upprepas på samma sätt flera gånger. Motivet kan utformas i plattan på flera olika sätt.

Grafik delas in i fyra huvudtyper: högtryck, djuptryck, plantryck och schablontryck. De vanligaste högtrycksteknikerna är träsnitt, trestikk (xylografi) och linoleumsnitt. Det finns många tekniker inom djuptrycket. De vanligaste är kopparstick, kallnålsradering, mezzoting, etsning och akvatint. Litografi är den viktigaste plantrycktekniken. Silketryck (serigrafi) är ett schablontryck. Med undantag från sjablontrycket blir avtrycket alltid spegelvänt sett i förhållande till tryckplattana.