Hopper fra øy til øy

Av Bente Storsveen Åkervall

Ivar Fredriksen må se havet
- pendler mellom   Gran Canaria og Senja

Da jeg i sommer besøkte Senja, Vesterålen og Lofoten for første gang ,hadde jeg booket overnattingssteder ut fra det jeg fant fristende på internett. Det viste seg å bli 100% vellykket! Etter at vi kom i land fra Hurtigruta  i Tromsø, var Hamn på Senja et av våre utvalgte reisemål.

Det viste seg å være et ei lun vik med moderne begyggelse som innbød til ro og komfort. Hele vika lå og badet i solskinn da vi ankom, tross ei  småkjølig juli luft . Hamn stod helt enkelt  for oss som en vakker åpenbarelse. Nå skal det i sannhetens navn sies at hele turen var preget av åpenbarelser, det lå noe vakkert for øyet rundt nesten hver eneste sving.

Hamn i Senja gav oss dessuten vår første midtnattsol-opplevelse.  I sene nattetimer  ble vi plutselig revet ut av sammenhengen i boka vi leste, da lyset på himmelen utenfor forandret seg oppsiktvekkende. Vi ruste ut hovedinngangen bak, og der flommet det sterke, fargerike lyset som en vei inn fra havet. Sola selv stod som en ildkule rett ovenfor havflaten. Det føltes nesten som en relgiøs opplevelse!!


Videre skulle opplevelsene stå i  kø! Dagen etter ble vi servert frokost av en blid fyr med gjenkjennelig aksent. Da han hørte vi snakket spansk fikk vi straks mer oppmerksomhet. Mannen som het Tomio fortalte at han jobbet og bodde i Arguineguin på Gran Canaria, der han i vintersesongen hadde sitt virke på Hotel Green Beach! Kanskje  var det ikke det vi hadde forventet å møte på disse breddegrader!

Tomio fortalte at Hamn i Senja eies av en mann ved navn Ivar Fredriksen, og som tilbringer store deler av året på Gran Canaria. Det var gjennom mange års bekjentskap med Fredriksen som han de siste årene hadde fått ”sommerjobb” i Senja.

Vi ble selvfølgelig nyskjerrige på denne Ivar Fredriksen og bestemte oss for å kontakte ham ved anledning på Gran Canaria. Det ordnet Fredriksen før oss. Det kom et mail fra engasjerte nordmenn i Arguineguin som samlet inn midler til trengende kanariere, og ville ha hjelp til publisering i Dag & Natt. Undertegnede var Ivar Fredriksen, - den Ivar Fredriksen…!!!


Ivar Fredriksen
Ivar Fredriksen er født på Skaland i Senja, men er siden mer enn 50 år bosatt på Finnsnes. Han har vært en etablerer og bedriftsleder med engasjemang i næringsliv og næringslivsorgansiasjoner både nasjonalt og internasjonalt i 50 år.  I 1991 kjøpte han det nesten nedslitte fiskebruket i Hamn.

Etter en tids oppbygging og vedlikehold ble dørene åpnet  for turisme i 1993. Da var det ikke så mange på den kanten som trodde at turisme var en næringsgren man kunne leve av. Men Fredriksen beviste det motsatte, og i 1995 mottok de prisen for beste reiselivsprosjekt fra Notra (tidl. Innovasjon Norge).

Mens Hamn i Senja var i full drift oppstod det en stor brann høsten 2005, der begge de gamle, ærverdige hovedbyggningene gikk tapt. Da hadde stedet vært 10-12 år i drift og de var akkurat ferdig med en reorganisering som skulle tas i burk bare 14 dager senere.

 

Fra Senja hamn

Solnedgång Senja

     
Ivar Fredriksen
Ivar Fredriksen

Senja Hamn

Senja Hamn


 

Som om det ikke skulle være nok, fikk Fredriksen samme beskjed den 21. Januar 2007, da han satt ved middagsbordet på Gran Canaria med gode venner fra Tromsø.  Det brant for annen gang, denne gangen rammet det den store brygga.  – Da var det bare å slenge seg på flyet, komme seg hjem og brette opp armene, forteller den sympatiske mannen.

På denne måten fremstår Hamn i Senja i dag som helt nytt, selv om hovedbyggningene er konstruert  identiske med de forhenværende husene på fiskeværet.

I dag er det et reiselivsanlegg med stor I dag er det et reiselivsanlegg med stor vekt på kurs-og konferanser. Restaurangen på storbrygga har plass til 120 gjester inne og uteplass til 100. Hovedbyggningen rommer 5 kurs- og møterom. Det finns 33 leiligheter med 150 sengeplasser på det som kalles Lutnesbrygga. Når sommeren kommer byttes konferansegjestene ut med vanlige turister fra inn- og utland som søker naturopplevelser og en aktiv ferie i vakre omgivelser.  Bare noen uker etter at undertegnede besøkte det gamle fiskeværet, hadde Fredriksen gleden av å få Dronning Sonja på besøk. Hun var sporty nok til å følge med Ivar ut på fisketur.

Ivar Fredriksen forteller  videre  at Hamn i Senja nå har inngått et samarbeide med Målselv Fjellandsby og Polar Zoo i Tromsø for ytterligere å kunne  forbedre totalproduktet, samt tilføre betydelig ny turisttrafikk og kunder fra bedriftsmarkedet inn til Midt-Troms regionen.  Det planlegges også videre utbygging av moderne rorbuer på Hamn i Senja, da mange ønsker å bli ”væreiere”.  Vi selger leiligheter og leier tilbake. Dette er et kyst-tilbud du knapt finner noe annet sted i verden, sier han entusiastisk.

Men den Ivar Fredriksen vi møter i Puerto Rico virker tilsynelatende avslappet og i feriemodus. Fra hans panoramaleilighet i toppetasjen har han full utsikt over havnen og stranden  i Puerto Rico.  –Jeg må se havet, sier Fredriksen enkelt.  Havet er så dynamisk. Det skjer alltid noe på havet, om det er godvær eller uvær .  Her i Puerto Rico på Gran Canaria har Ivar Fredriksen, hans nå avdøde kone ”overvintret” siden  1996. Det vil si at til stor del har pendlet i vinterhalvåret. Han mener det ikke er noe problem i dag å drive forretningsdrift uten å være fysisk tilstede. Det er så mye som kan gjøres på avstand, sier han. Dessuten er en av de store fordelene med Kanarieøyene, at man kan forflytte seg på dagen.

Odd Fellow

Ivar Fredriksen har alltid vært engasjert i velgjørenhet. I 1973 ble han medlem av Odd Fellow, og har hatt alle embeter innen den ordenen.  Det handler om å skape gode relasjoner og kunne hjelpe andre i en organisert form, forklarer han enkelt til Dag & Natt.

I 1996 var han med på å utvikle Odd Fellow på Gran Canaria, som fikk navnet ”Tres Encadenados”  (tre kjedledd) og som han til å begynne med også ledet, samt Rebecca som er den kvinnelige ordenen.  I fjor ble han utnevnt som æresmeldem for fortjenestefullt virke her på Gran Canaria. Odd Fellow har sitt eget kontor på Terrassa Mar, der man møtes hver onsdag fra november til utgangen av mars. Fredriksen anslår at oppmøtet ligger i gjennomsnitt på 40-50 personer fordelt på 50% medlemmer og 50% turister.  Årlig gjøres det donasjoner, via Sjømannskirken eller andre instistusjoner, som  for eksempel i 2002-2004 da et betydlig beløp ble donert til klosteret i Santa Brigida på nordsiden av Gran Canaria.

I f ølge Ivar Fredriksen ble Odd Fellow medlemmene kjent med den lokale nøden og store arbeidsledigheten her på Gran Canaria gjennom blant annet Dag & Natt. Nå har de iverksatt innsamlingsaksjoner og lotterier som har fått en utrolig stor oppsluttning.
     
Gjennom den katolske veledighetsorganisasjonen Caritas har de lært at nøden er ganske omfattende etter at arbeidsledigheten har økt til nærmere 30% etter svikten i turistnæringen, og har derfor nedsatt en organisasjonskomitee som skal jobbe innenfor det formål å hjelpe den kanariske lokalbefolkningen.

-Folk har sluttet opp om v årt initiativ med et engasjemang vi ikke hadde tordes håpe på, sier Fredriksen. Etter at det stod omtalt i Dag & Natt fikk vi henvendelser fra både Norge, Sverige og Finland.Bare i talende stund har vi to bil-lass med klær som skal selges på markedet for å få penger til matkuponger.

For de som ønsker å hjelpeOddFellow i sitt arbeide for de mest trengende kan kontakte:

Ranghild og Asbjørn Olsen på mobil: +34 893 743 971.  

Andre spørsmål, forslag eller hva som helst som er til beste for aksjonen og de trengende kan tas opp med Ivar Fredriksen på tel.
693 712 760 
e-post: if@hamnisenja.no
 
Senja
 

Senja er Norges største øymed et areal på 1586,3 kvadratkilometer, og ligger i Tromsfylke.

Senja er kjent for sitt varierte landskap og har blitt kalt et Norge i miniatyr. Yttersiden er preget av dramatiske fjel lsom stuper rett ned i havet, men også av idyllisk skjærgård og flotte sandstrender.

 


Visa större karta 

På innsiden finner man fruktbar jord og et vennlig landskap med bølgende åser og bjørkeskog. Inne i dalene ligger trivelige bygder og småbruk.




 



Formerinformasjon, gå inn på:
www.hamnisenja.no



Senja
 
.....MER ARTIKLER....