Chrsitian Radich
 
Av Bente Storsveen Åkervall
 

Snublende nær shoppingsenteret El Muelle og Santa Catalina parken i Las Palmas, dukker det opp noen høye master bak en havnebyggning. Samtidig leke vinden kjærlig med et norsk flagg.

Det viser seg å være ingen ringere enn det ærverdige skoleksipet Christian Radich som ligger til havn i hovedstaden.

Ombord på skipet finner vi en fast besettning på 13 mann, med kaptein Halvor S. Hanssen ved roret. Han tar vel imot oss og  forteller at skipet kom til Las Palmas allerede den 9. desember 2009. Kaptein Hanssen smiler mens han forklarer at gamle båter på samme måte som gamle kropper, lengter etter bedre klima. Værforholdene her gir Christian Radich hvile etter en hektisk sommersesong. Samtidig gir det skipet ro tid  for vedlikehold og ettersyn.

 
kaptein Halvor S. Hanssen

Besättnings man

Lunch ombord Christian Radich

 

Det er ikke første gang Christian Radich trekker sydover til Gran Canaria. Også i 2006, 2007 og 2008 tilbrakte skipet de kaldeste vintermåneden på kanariøyene.

Da vi besøkte Christian Radich var skipet fylt med 45 nylig ankommende befalskoleelever fra Sjøforsvaret. To ganger i året, om høsten og våren får seilskuten pryde seg med å være KNM Christian Radich. Da heises militær kommando på fartøyet og den stolte fullriggeren fylles med befalskoleelever. Da avholder det norske Sjøforsvaret kurs for sine elever ombord i det gamle skoleskipet.

Elevene skal skoleres underveis mens skipet om noen dager forlater havnen i Las Palmas, og vender hjemover til Oslo der man beregnes ankomme til Påske.

Etter at Christian Radich la ned sin tradisjonelle skoleskipsvirksomhet, er den et yndet mål for mange eventyrlystne ferierende. I februar i år var skuta på tokt rundt Kanariøyene med betalende gjester. Et vellykket seilas med rundt 50 gjester, hvor de fleste kombinerte solferie med aktiv seilferie. For er man med Christian Radich til sjøs må man delta ombord. Det betyr å klatre i riggen, stå til rors, stå på utkikk og dra i tau, sier Hanssen og flirer lurt. Med andre ord er det ingenting for landkrabber og solslikkere som tror de skal ligge på dekk og nyte sjøbrisen, med en cocktail i handen.

Kaptein Hanssen forteller at mange husker fortsatt filmen Windjammer, og har kanskje i mange år etterpå båret på en drøm om å få være en del av mannskapet ombord. Samtidig ligger det i tiden å dra på opplevelsesferier der man selv aktivt deltar og læring og mestring er sentrale begreper. - Du får prøvd deg selv på en skikkelig måte, likevel er du innenfor trygge rammer. Skipet kan ta hele 80 medseilere mellom 15- og 80 år. Stemningen ombord under slike tokt er imidlertid alltid vellykket, sier han til Dag&Natt.

Kaptein Halvor Hanssen kommer fra Senja i Troms fylke. Han er født på en øy i havgapet og tilbringer store deler av sitt liv til sjøs. Derimot påstår han at han klarer seg fint en dag uten sjøen! Og har han fri er det gjerne fjellene som lokker, så uten tvil er han preget av miljøet der han vokste opp.

Å være kaptein ombord på Christian Radich er en heltidsjobb, sier han nøkternt. Karrieren begynte som 16 åring, da han selv var førstrereisgutt ombord på skoleskipet han i dag har kommandoen på. Dengang hadde skipet et rykte på seg om å konvertere utstyrlige ungdommer til trauste mannfolk under sine reiser. Hanssen ler av påstanden, men uten å avkrefte legger han til at man nok måtte ha orden på lekser og karakterer også. For å reise ut med Christian Radich var meget populært og det var mange om beinet.

Når Christian Radich kommer tilbake til Norge starter vår/sommer seilaser med Oslo som utgangspunkt. Det handler om kortere eller lengre turer, chartrede seilaser eller bare kos med reker og hvitvin, helt frem til St. Hans.

Etter midtsommer starter nemlig  regattaer i Europa og Tall Ships Race. Da handler det om festivaler og arrangemanger der man er innom 3-5 forskjellige havner. -Det er mye festligheter og moro forbundet med det, i alle fall så lenge man ligger i havn, sier Hanssen.

Christian Radich skal i sommer bl.a. ut fra Stord til Trondheim. Videre til Antwerpen i Belgia og Ålborg i Danmark. Kristiansand skal besøkes, og likeså Hartlepool , før den ender opp i Oslo igjen. Stolt fortelles det at Christian Radich vant begge regattaetappene i Tall Ship`s Race i 2009.

Ja, absolutt, sier Halvor Hanssen når vi spør om det 70 år gamle skipet har en framtid? - Bare vi har samarbeid som sikrer drift, så skal det gå bra sier han. Samtidig er det åpenbart at et gammel skip kan by på mange utfordringer. Men Christian Radich er allti d i utvikling, slår Hanssen optimistisk fast. 

Historikk
Den 17. juni 1937 la Christian Radich ut på sin jomfrutur. Rittmester og grosserer Christian Radich hadde allerede i 1884 testamentert 90 000 kroner til et nytt skoleskip, med den betingelse at skipet skulle bære hans navn. Ansvaret med å tegne skipet ble gitt til kommandørkaptein Christian Blom, og bygget ved Framnæs Mekaniske Verksted i Sandefjord.

Skuta ble utstyrt md 27 seil, hvorav 156 råseil og 12 stagseil med totalt seilareal på 1350 kvadratmeter. Stormasten var 128 fot høy. Etter jomfruturen med mange prominente gjester ombord var pressens kommentarer enstemmig; “Vakrere skute har neppe pløyet sjøen”.

Skutas første tokt gikk til Fredrikshald, Kirkwall og Leith. Første fulle sesong året etter med 99 elever ombord ble et presentasjonstokt til Østersjøen med besøk i Stockholm, Helsingfors og Karlskrona. I 1939 gikk turen for første gang til New York og Verdensutstillingen.

"Vakrere skute har neppe pløyet sjøen"
Radich i hamnen på Las Palmas
Andre verdenskrig
Christian Radich var mindre enn tre år gammel da 2.verdenskrig brøt ut, og skuta fikk andre oppgaver enn å utdanne førstereisgutter. Marinen overtok skipet, hun ble tatt til Horten og nyttet til losjiskip.

Kort etter invasjonen 9. april 1940 tok tyskerne fartøyet. Skipet ble utsatt for særdeles røff behandling. I 1944 ble Christian Radich tatt til Tyskland for å brukes til skolekskip for marinen. Hun ble dokket i Flensburg i januar 1945 og stod i dokk under et bombeangrep på verftet.

Stiftelsen Oslo Skoleskib tok i august 1945 et initiativ for å få Christian Radich tilbake til Norge. Vrakets framtid var lenge usikker, men avgjørelsen om restaurering ble til slutt tatt. Først sommeren 1947 var Christian Radich reparert og klar til innsats. Første tokt etter krigen gikk til Lisboa, Funchal, Ponta Delgada og Aberdeen. Et filmteam fulgte med. Resultatet ble spillefilmen “Vi seiler” som ble vist på norske kinoer i 1948-49.


Windjammer
Fra desember 1956 seilte Christian Radich i en 6 måneders periode et utdannings-og filmtok til Amerika, med 41 elever, skuespillere og et filmteam på 19 mann i tillegg til den faste besettningen. Resultatet ble filmen Windjammer som ble sett av en hel generasjon, som minnes den fortsatt.

Den kanskje mest virkningsfulle sekvens i filmen var der hvor Christian Radich kommer settende i hard vind og for fulle seil med vannmassene veltende om baugen rett ut av lerretet og inn i kinosalen. Filmen gikk på verdesberømte Chinese Theatre i Hollywood i lengre tid, i tillegg til de fleste større byer verden over.


Ny tid
I 1975 begynte Christian Radich en ny type tokt med klarere definert målsetting enn tidligere. Målet var Amerika og emigrantjubileet. Siden har skipet blitt brukt som seilende norsk ambassadør i forbindels med jubileer og besemte arrangemanger samt eksport-fremmede tiltak ved siden av den gamle målsettingen å utdanne førstereisgutter. Samarbeidspartnere har vært Norges Eksportråd og Utenriksdepartementet.

Uvær
Natten til den 23. september møtte skipet dårlig vær omlag 400 nautiske mil av Lands End og ves for Biscaya. Christian Radich mistet 8 seil. Det gikk hardt ut over for- og stormasten. Fortoppen hade knekk, riggen fikk store vibrasjons- og strekkskader og måtte skiftes.

Elevene mønstret av og skuta ble sendt på verksted. Skipet blegjennomgått og fornyet både i skroget og innvendig. I 1983 kunne skuta igjen starte opplæring av sjøaspiranter og for første gang var det jenter ombord!
Siste oversjøiske tokt gikk til 100-års jubileet for Frihetsgudinnen i New York havn den 4. juli 1986.


Kilder: www.radich.no
           www.tihilde.org/~bjorni/christian.html
  Christian Radich Las Palmas

Las Palmas Hamn

     
.....MER ARTIKLER....