Helse Og Velvære Dag & Natt Gran Canria
Jan Helge Østensen er Dag & Natts ekspert på trening, kosthold, livsstil og velvære.
   

Han er utdannet som Personlig Trener og Kostholdsveileder ved Norges Idrettshøyskole og driver selskapet Peppy Fitness med fokus på livsstilsendringer. Han har tidligere arbeidet som salgsleder, prosjektleder og administrativ leder og er vant til å skape resultater.

Etter flere år i Frankrike har han nå etablert seg på Gran Canaria /Arguineguin, der han ønsker å veilede sine kunder til en bedre helse på en lystbetont og effektiv måte gjennom en helhetlig tilnærming bygget på realistiske målsetninger. Dette kan skje enten i form av en ”pangstart” på et kort ferieopphold, eller i form av et mer omfattende opplegg dersom man bor her nede fast eller for en lengre periode. Han er norsk og snakker skandinavisk, engelsk og fransk. Jan Helge er ansvarlig for vår nye helseside. Still gjerne spørsmål til:


[email protected]


og følg også med på våre hjemme-sider hvor det jevnlig legges ut råd og tips om trening og livsstil.


Ønsker du å endre eller forbedre din livsstil, kan ditt opphold på Gran Canaria være det som skal til for å komme i gang.

Her har du herlige turmuligheter, utfordrende bakker, varm sand og utallige svømmemuligheter, snille temperaturer, lokal solmoden frukt og grønnsaker, sjømat og ikke minst salater med hjertevennlige olivenoljer – alt i herlig kombinasjon med dans, moro og et berikende sosialt samvær.

Ønsker du hjelp og motivasjon til å endre dine vaner, ta kontakt med Jan Helge Østensen. Selv om du allerede har foretatt et livsstilsvalg ved å tilbringe vintermånedene her på Gran Canaria, eller om du kun er her på ferie og vil bruke den aktivt til å få en ”kickstart” på en kanskje lenge ønsket livsstilsendring, vil du kunne få stort utbytte av å trene med Jan Helge. Han utarbeider relevante treningsprogram og kostholdsprogram i henhold til ditt behov og dine målsetninger, og har samtidig oppfølging per telefon, e-post, Skype mv. avhengig av hvor omfattende program og kontrakt man inngår.

En personlig trener vil kunne hjelpe deg med å gjøre din trening mer målrettet, mer effektiv og mer motiverende. Hver enkelt treningsøkt dokumenteres og lagres

i din treningsdagbok, samtidig som regelmessige tester utføres for å måle fremgang og foreta endringer i programmet. Men resultatene kommer ikke av seg selv – det er fremdeles din egen innsats som avgjør resultatet!
Jan Helge kan treffes på tel:
(0034) 627 439 357 eller på

www.peppyfitness.com


   
Motivasjon og atferdsendring
 
Ordet motivasjon eller "motiv-asjon" referer til et motiv ... et mål ... en intensjon eller hensikt som skaper en drivkraft. Jo viktigere målet er - jo mer det betyr - dess sterkere er motivasjonen og du får mer kraft, styrke og utholdenhet på vei mot målet.

Når du skal begynne å trene er det viktig at du velger en aktivitet du kan mestre, som gir deg indre glede og god tilbakemelding. Hvis ikke vil du slutte med aktiviteten når den ytre motivasjonen ikke lenger er tilstede

Eksempler på ytre motivasjon:
-Du ønsker å være trendy, å tilhøre en gruppe. I Norge er det nå ”in”, og har vært ganske lenge, å trene på for eksempel SATS. Kommer joggebølgen tilbake vil mange slutte å gå på treningssenter, og begynne med jogging i stedet.

      -Du ønsker å gå ned i vekt for å vise deg frem i badedrakt på stranden i ferien. Når ferien er over,er det lett å slutte med treningen.

      -Du ønsker å få en finere kropp, og bedre utseendet ditt. Men du må være realistisk. Du vil     uansett ikke se ut som ditt ideal i løpet av noen uker. Det tar kanskje år! Da er det lett å gi seg underveis.

      -Du trener på sykkel fordi målet er å klare merket i Birkebeinerrittet. Hvis du et år ikke er i god nok form til å klare merket, stiller du sannsynligvis ikke til start. Fordi det er merket som er målet, ikke selve aktiviteten.

      - Skyldfølelse. Du har drukket eller spist for mye, og føler at du burde ta bedre vare på kroppen din. Da tar du treningsturen ut fra den motivasjonen, ikke fordi du har lyst til å løpe en tur.
 
Träning på Gran Canaria
 
Indre motivasjon gir fast trening
Du trenger indre motivasjon for å klare å trene fast over lengre tid.
Indre motivert er du når du føler at aktiviteter og oppgaver du holder på med, er selvvalgte / ”fri fra press”, at de er noe du innerst inne ønsker å drive med, jf. interesse, og at du er engasjert i dem med hele deg.

Eksempler på indre motivasjon:
      - Du liker å sykle i naturen eller gå på ski. Det er aktiviteten, ikke resultatet av den, som er viktigst for deg. Hvis du betrakter deg som en skiløper, er dét en indre motivasjon som ikke forsvinner.

      - Personlig utfordring. Du ønsker å bli god i en aktivitet, ikke for å vinne gull eller ære, men det å strekke seg mot et mål er selve målet.

      - Glede av å gjøre aktiviteten.

      - Interesse. Du har en genuin interesse av aktiviteten, det å trene er en del av din personlighet. Du identifiserer deg med aktiviteten.


Hvis du var aktiv i ”yngre år”, har holdt opp en stund og skal begynne på nytt, bør du da velge samme aktivitet?

Svaret er at det er viktig å velge en aktivitet man behersker. Men det behøver selvsagt ikke være samme idrett. Har du vært god til å løpe, kan du jo begynne å sykle eller gå på ski, slik at du ikke direkte sammenligner deg med deg selv versus dine tidligere prestasjoner. Men start med en enkel aktivitet slik at du ikke får for mange negative opplevelser.

Selv om du egentlig ikke liker å trene, og bare blir påvirket av ytre faktorer, betyr ikke det at du ikke skal begynne å trene. Treningen virker, uansett årsak til at du trener, men du får enda mer igjen hvis det er lystbetont. Du kan over tid også venne deg til å trene, selv om du ikke egentlig ønsker det. Dette skal jeg skrive mer om i neste utgave.

Velværefaktoren betyr mye mer for motivasjonen enn det å gå ned i vekt, eller å få lavere kolesterol. Velvære er en sterkere drivkraft enn noen tall. Derfor er type aktivitet du gjør helt avgjørende for resultatet (for eksempel vektreduksjon).


Lystbetont og variert!

Det er som sagt helt avgjørende at det man gjør er noe man liker. I tillegg er det veldig viktig å variere aktivitetsform for ”Ola Nordmann og Medelsvensons” generelt.
   
På den måten opprettholdes motivasjonen bedre og man unngår skader. Og selv om man trener for å bli god på kun én ting, så må man huske å variere innenfor sin gren også. For eksempel kan intervalltrening kjøres i mange varianter! Selv har jeg i det siste funnet frem rockeringen igjen – riktignok i en ny og moderne variant – og opplever dette som en fin oppvarmings- eller mellomaktivitet.

Bare et par minutter med denne gir deg bra juling rundt midjen i tilvenningsfasen! Det er enkelt å få til (og lav terskel er veldig viktig for mange!), det gir pulsøkning utover hviletilstand, og sannsynligvis også en effekt på midtpartiet ditt . For meg som promoterer helse, er dette alle viktige elementer for å komme i gang med fysisk aktivitet. Se for øvrig  for mer informasjon.


Eierskap
Det er viktig å ha eierskap til aktiviteten man driver. Hvis for eksempel en bedrift gir gratis medlemskap til et treningsstudio, er det mindre sannsynlig at det vil bli benyttet enn om du måtte betale en liten egenandel. Egeninnsats er viktig her som i alle andre sammenhenger!

Motivasjon kan deles i tre hovedtyper

    1.MOT-motivasjon som indikerer bevegelse MOT noe du ønsker å oppnå. Drivkraften ligger i de fordeler eller gevinster endringen innebærer og kan også betegnes som "positiv motivasjon" eller "gulrot-motivasjon". Jf. reklamefilmer som lover positive forandringer i livet ditt om du velger deres produkt - du får mer energi, du blir lykkeligere, vakrere, mer sexy osv.

    2.FRA-motivasjon indikerer bevegelse bort FRA noe du ønsker å unngå. Drivkraften ligger i frykten for negative/uønskede konsekvenser og betegnes også som "negativ motivasjon", "pisk-" eller "au-motivasjon". Jf. skremselspropaganda på sigarettpakka.

Å beskrive retningen på motivasjonen - fra eller mot - er hentet fra den komparative forskningstradisjonen Nevro-Lingvistisk Programmering (NLP). Siden mennesker typisk lar seg motivere mer av den ene eller andre retningen, betegnes disse motivasjonstypene innen NLP som "meta-program". For å nå frem til en persons motivasjon vil det være nyttig å først gjenkjenne vedkommendes "meta-program", dvs. lar personen seg best motivere MOT eller FRA noe?


    3.NYSGJERRIGHET. Den tredje motivasjonstypen er sjeldnere beskrevet. Her ligger drivkraften i en undring eller nysgjerrighet på hva som kan komme til å skje ved en endring. For eksempel hvor mye bedre kommer livet mitt til å bli dersom jeg slutter med .... eller sover mer, trener mer eller begynner å spise sunnere?

Ved å benytte alle tre motivasjonsformene vil du ha størst sjanse for å lykkes.
I neste utgave skal jeg skrive mer om hvordan man kan endre atferd i kombinasjon med effektiv målsetting. gjør resultatet!

På gjenhør!



Kilder: Wikipedia, Norges Idrettshøgskole

 
 
.....MER ARTIKLER....