Joe Harald har strandet på beach'en....  

Av Bente Storsveen Åkervall



“Jeg har ikke tenkt å niholde på en god lønn, og sette livet mitt i oljefond!”

  Han har både et navn, en opprinnelse og et utseende som påminner om en typisk, god norsk skiløper. Joe Harald Strand kommer fra Odalen som ligger mellom Kongsvinger og Hamar. Han er kun 38 år og til forveksling lik en ikke ukjent Ole Einar Bjørndalen. Selv om karrierene hos de to ovennevnte har gått i helt ulike baner, har også Joe Harlad skutt blink med sin nåværende jobb som direktør på det prominente hotellet Beach Club i San Agustin.

På samme måte som Bjørndalen har Strand klart seg unna de fleste strafferunder og har i ung alder oppnådd en fantastisk framgang, og ikke minst havnet der han trives som best. Nemlig i hotellbransjen. Og direktørstolen på Beach Club fyller nesten hele kontoret. Ikke fordi den er så stor, men fordi kontoret er på størrelse med et bøttekott og ikke i det hele tatt står i stil med resten av det “flashy”
 
inntrykket Hotel Beach Club gir. Selv iført dress og slips finner vi ingen stormanns-nykker hos Jon Harald Strand heller.

Grunnen til at Joe Harald Strand havnet som hotelldirektør i San Agustin er basert på livets tilfeldigheter, om vi for tro ham. Han var en gang medeier i en velrenommert restaurang på Ibiza, men bortsett fra det har han bare besøkt Spania som turist. Når det gjelder hotelldrift har han derimot solid erfaring.
–Jeg mener å ha jobbet med alt og på alle plan i et hotell, sier han fornøyd til Dag & Natt. Sist men ikke minst jobbet jeg som direktør i en fire års periode på Skogstad Hotell i Hemsedal.

Hva er den største forskjellen på å drive hotell i Hemsedal og på Gran Canaria?

-Egentlig veldig liten forskjell med tanke på klientell. Forskjellen ligger helt klart i effektiviteten. Jeg takket ikke ja til jobben på Beach Club uten å ha vært her nede og tittet på hotellet. Jeg fant et enormt potensiale, helt i tråd med den utfordringen jeg søkte. Jeg har tidligere vært med å gjøre snuoperasjoner og føler at jeg er i besittelse av de lederegenskaper som skal til for vende kursen. Her var det helt klart mye som kunne gjøres.

Hva med kulturkonflikter?
-Selvfølgelig vil det oppstå kulturforskjeller, ikke minst i forhold til det å drive en service-bedrift. Men det ville være ulogisk av de spanske eierne å velge ut meg, hvis det ikke var fordi de hadde en sterk tro på det jeg står for, og at de ikke desto mindre vil ha iverksatt mine ideer og den måten jeg leder driften på.

Hva innebærer det i praksis?
-At de 2-3 første månedene var en slags renselsesprosess i forhold til personell og organisasjon. Vi var bemannet som om vi drev et 200 roms hotell (Beach Club har 65 rom), det måtte øyeblikkelig gjøres noe med. Noen fikk beskjed om å gå, mens andre gikk frivillig! Slik blir man ikke populær av, men jeg tok heller ikke jobben for å få venner! For meg som ansvarlig er produktivitet og lønnsomhet basen for en hotelldrift, samtidig som gjestene skal settes 100% i fokus for å oppnå maksimal fornøydhet. Dette har jeg forstått at er noe uspanskt.

Har du lykkes?
-Belegget er bedre enn noensinne. Dette i en periode hvor vi opplever noe kjøpe-tørke i bransjen. Min målsetting er uansett langsiktig, og det er strategiene lagt opp etter. Vi har også fått bedre resultater på vår service, både fra touroperatørens side men også på våre interne undersøkelser. Jeg vil si vi i dag har en stabil fornøydhetsgrad.

Hvordan responderer de som jobber med deg i dag?
-Forstålig nok har det vært en stor omstilling for dem, likevel synes jeg de responderer enormt. Jeg jobber utrolig mye med personale og har kontinuelige møter for å øke forståelsen av hva de gjør og hvorfor. Også for dem er det meget tilfredstillende å oppleve positiv respons på den endringen som har skjedd. Jeg vil at mine ideer og kvaliteter skal farge driften, og derfor er det helt nødvendig at mine mellomsjefer ikke bare følger ordre men forstår hva de gjør og hvorfor.Jeg vil dessuten ha med meg medarbeidere som søker løsninger. Den siste måneden har det løsnet betraktlig, og for første gang på det siste halvåret har jeg bestemt meg for å ta ut en ledig dag i uka.

Hva vil du forandre framover ?

-En kontinuelig forbedring av produktet er overordnet. Større belegg og større produktivitet. Hele tiden en økning i fornøydhetsgraden hos gjestene og en stabil og god kommunikasjon personalet imellom. Dessuten kunne jeg tenke meg å gjøre noe med det ”spanske” lønnsystemet som vi er opphengt i. Det er et flatt system som gir liten plass til differensiering. Jeg skulle ville legge inn fler lønnstrinn, premieringer eller elementer i forhold til lønn, for på den måten å øke teamfølelsen.


 
“Svarer man riktig, har man løst 90% av problemet!”

“For meg er det terapi å bære porselen og vanne blomstene!”


“Jeg har nesten hatt alle typer jobb innen hotellbransjen”
Er det nødvendig å jobbe 7 dager i uka for en hotelldirektør?
-Jeg er en type leder som ønsker å bygge et team. Jeg har dessuten kommet til et hotell med mange utfordringer og må i tillegg ta et oppgjør med språkbarrierer og kulturforskjeller. Dessuten er jeg ekstremt resultatorientert. Jeg har kommet alene til Gran Canaria og det sier seg selv at det er lett å flytte inn på jobben. Samtidig er jeg veldig bevisst på at man ikke nødvendigvis blir mer effektiv av å alltid være tilstede, slik at heretter skal også en viss form for fritid bli priviligert.

Som tidligere nevnt har jeg jobbet med nesten alt innen hotellbransjen, derfor er det ren terapi for meg å bære porselen og vanne blomster en gang i mellom. Det er også ekstremt viktig for meg å treffe gjester. Min lille ideoligi kan sies i 3 ord; ”Yes I can”. Egentlig er det så enkelt å yte service om man trives med mennesker, og det er en forutsetning i denne bransjen. Jeg bruker ofte å si at om man svarer riktig, har man løst 90% av en gjests problem. Svar aldri med et nytt spørsmål, vær oppriktig og ta rede på det du ikke kan. Ingen forlanger at alle skal kunne alt. Start med åpenhet, nyskjerrighet og velvillighet – og svar deretter!

Synes du selv at du var tøff som tok denne utfordrende jobben?

-Jeg har alltid vært slik. I Norge i dag er det ikke mange hotelldirektører som jobber lenger enn 4 år på et sted. Da er man uttømt i forhold til ideer og engasjemang. De fleste ønsker da nye utfordringer. Jeg er dessuten ikke en fyr som kommer til å niholde på en god lønn og sette livet mitt i oljefond. Livet har så mye å by på og jeg er på langt nær mettet. Dessuten er dette med å ta nye utfordringer så utrolig lærerikt. Tenk bare hva jeg har lært her på Beach Club siden jeg tiltro i oktober måned i fjor.

Hva vil Beach Club bety for nærmiljøet i fremtiden?
Et hotell i en hvilken by som helst burde alltid være et naturlig samlingspunkt. Slik ser også Beach Clubs historie ut. Vi vil absolutt fortsette på samme linje. Vi har derfor opplevd en oppgang i antall bryllup, fødselsdagsfeiringer etc. den senere tiden. Dette vil vi også jobbe mer med fremover. En del arrangemanger har vi vært tvungne å ta bort fordi de rett og slett ikke var økonomisk forsvarlig. I talende stund har vi tatt inn ekstern hjelp til i forhold til artister og opptreden. Jeg har en sterk tro på at man skal begrense sin virksomhet til det man er god på. Det er alltid en utfordring å finne de rette underholdningsproduktene som passer det brede publikum også i nærmiljøet. Jeg og mitt team skal konsentrere oss på å drive et lønnsomt og hyggelig hotell og ikke minst servere god og attraktiv mat i et trivelig miljø.
 
 
.....MER ARTIKLER.....