Anita og Birger Løvland´s nye bok
Anita og Birger Løvlands turguider er blitt velkjente for nordmenn som går turer i fjell- og kystområdene i sydligere strøk. Deres bøker om Kanariøyene, Mallorca, Azorene og Madeira har fått mange til å oppdage de utrolig flotte turmulighetene som finnes på disse øyene.

Turguide til Gran Canaria kom i 2012, med 34 turer over hele øya. Noen hundre km turer de siste årene, først og fremst omkring områdene på sørsiden av øya der nesten alle turistene bor, har ført til at de nå har laget en Turguide til Gran Canaria Sør,med 44 nye turer.
sI hovedsak dekkes kyststrekningen mellom Puerto de Mogán og Bahía Feliz i sør og Roque Nublo i nord. Innen denne kakestykkeformede delen av Gran Canaria kan det turglade ekteparet by på en spennende og variert turmeny. Alle turene er beskrevet med nøyaktige turomtaler, bilder og kart. Noen turer tar et par timer, andre er lange dagsturer, som krever god fysisk form. De kan alle med rette kalles for kortreiste turer, da de ligger nær turistområdene i sør — og også at de er «sett med norske øyne og gått med norske bein».
- Att Gran Canaria inte är mer känt för vandring är egentligen helt otroligt.

Här finns mer än 800 km vandringsstig som tar tar dig till en helt fantastisk natur , genom ett bergslandskap som påminner om alperna. Stigar som trampades upp av de första människorna som kom till ön för mer än 2000 år sedan.

Det flesta leder anlades dock efter den spanska erövringen år 1483. En anledning att vandring är så okänt, är naturligtvis att det inte har funnits kartor eller beskrivningar på dessa leder. På senare år har man dock lyckats att sätta upp skyltar på en del leder, men utan hjälp eller lokal kännedom, är de ofta mer förvirrande än till hjälp.

Tack vare det norska paret Anita och Birger Lövland och deras böcker om vandring på Kanarieöarna finns det nu mer och bra information om vandringen här på ön.

I Deras senaste bok, Turguide Gran Canaria Syd, beskriver de 44 olika vandringsturer på den södra, sydvästra och sydöstra sidan av ön. Det är en perfekt bok för dig som vill starta dina vandringsäventyr här ön. Även om du redan är en van vandrare och som vandrat här tidigare, kommer du helt säkert att få nya och bra idéer för fina vandringsdagar.

Här finns också bra beskrivning av bussnätet och hur man kan kan ta sig till de olika områdena.

I slutet av boken kan du läsa om Christen Smith, som första norrman kom han hit år 1815. Han vandrade runt ön med hjälp av de gamla lederna. När jag läser om honom och hans äventyr, känns det som om att tiden har stått stilla. Det är i samma fina natur och leder som vi nu vandrar på, skillnaden är att nu är det barnbarnsbarn till de som Christen träffade, som vi möter uppe i grottbyarna och efter lederna.

Själv har jag många favoriter på den här delen av ön. För många för att välja ut bara en. Naturen och växtligheten varierar mycket på de olikas vandringarna. Visste ni tex, att på Kanarieöarna finns det mer än dubbelt så många endemiska växtarter, än vad som finns på Galapagosöarna?

Med hjälp av boken kommer ni att uppleva en helt otroligt vacker sida av Gran Canaria, en sida som allt för få, får uppleva.

Eller som författarna själva uttrycker det:

”Det er sunt å bruke kroppen, også når man er på ferie på Gran Canaria. Det är slet ikke slik man enten må ligge på stranden eller gå på tur. Sagt med andre ord er det ikke et spørsmål om et enten eller, men et både og.”Ut på tur aldrig sur! Björn Westin/ Rocky AdventureSvensken Björn Westin har i mer enn 20 år drevet guidede turer med sitt Rocky Adventure.

Han kjenner bedre enn noen annen det meste av 800 km turstier på Gran Canaria. Sammen med sine skandinaviske kolleger fører han dem som ønsker en lokalkjent guide på turen.


www.rockyadeventure.com

Tel.+ 34 615 932 589

info@rockyadeventure.com

Med fotoapparat på magen, sekk på ryggen og "de syv blåner i blikket" i den ekte kanariske fjellheimen.

Vestkysten av Gran Canaria er et område vel verdt et besøk ..... her reiser seg ville fjellformasjoner, forrevne fjellrygger og steile fjellskrenter, her finnes også vakre slake, frodige og grønnkledde dalsider omkranset av de majestetiske fjellene.

Det virker nesten som om Skaperen ble lei av den vakre monotoni og ville ha variasjon.

De vanligvis brune fjellene er ikledd regnbuens farger, og i dalbunnene ligger små pittoreske "perler". Her kan en dessuten besøke gamle boplasser fra hundrevis av år tilbake i tida og gå i forfedrenes fotspor.

I disse kontrastene får en følelsen av at "livets krydder" ligger, her opplever en sin egen

"litenhet" på en befriende måte samtidig som disse mektige naturopplevelsene også befrir en fra all indre uro.

På disse "Panoramastiene" opplever en virkelig hva denne øya har å by på, her kan en kjenne på oppdagelsesgleden, erobringstrangen og hemningsløst bli begeistret over naturens overdådige skjønnhet og livskraft......

Jeg anbefaler på det sterkeste alle som besøker Gran Canaria å legge bak seg de travle turistmaskinene og ta turen vestover, østover, nordover eller innover på øya....................

For meg er disse besøkene de rene "vitamininnsprøytninger" ......

Mirjam Wåge Jensen


Mirjam Wåge Jensen har vært fast bosatt på Gran Canaria i 37 år. I 32 av disse har hun arbeidet ved Den Norske Skolen på Gran Canaria som lærer på samtlige trinn. Sien 1990 har hun også vært studieinspektør. I dag er hun styreleder ved samme skole, et verv hun har innehatt i mange år. 


Etter å ha pensjonert seg nyter hun friheten til å dyrke sin hobby som blant annet er fjellvandring og fotografering, og som hun selv sier;…hun ønsker å gi alle besøkende et annet inntrykk av Gran Canaria enn det de får ved bare å besøke sykysten og turistområdene.