Tekst & Foto: Anita & Birger Løvland

Anita og Birger er forfatterne bak en rekke vandringsbøker fra Kanariøyene, Balearene, Madeira og Azorene.

-Turene vi beskriver i bøkene byr på vakker og annerledes natur, mange og spennende kulturminner, - og man ser hvordan folk lever og bor utenom turiststedene, forteller det norske ekteparet.

Vista Noruega og Ivarsplass
-to fantastiske utsiktspunkter

Utsikten fra Vista Noruega mot kysten er fantastisk.
Etter å ha tilbrakt en del uker de siste par årene på de tre ytterste Kanariøyene, er vi klare for å skrive ferdig "Turguide til La Gomera" og "Turguide til La Palma og El Hierro". Den siste turen var til La Palma og El Hierro i begynnelsen av desember.

Det var sånn sett veldig hyggelig å komme tilbake til Gran Canaria på en 10 dagers tur i begynnelsen av februar, for å oppsøke gamle og nye stier og turveier i områdene mellom Mogán og Puerto Rico.

Tanken har lenge vært å lage en oppfølger til vår "Turguide fra Gran Canaria" som kom i 2012, med fokus på å oppdatere gamle, og supplere med nye turmuligheter sørvest på øya. Det vil i praksis si området mellom Playa de Veneguera og San Agustín langs kysten og mellom fjellene Inagua, Tauro og Amurga oppe i landet.
172 km gode turopplevelser langs gamle og nye ruter kunne vi notere da vi dro hjemover.
Vista Noruega

Ved nyttårstider for et år siden var vi også noen dager på Gran Canaria. To langturer i fjellområdene mellom Puerto Rico og Montaña de Tauro førte oss da over ryggen Morro de los Majanos mellom Mogán- og Taurodalen. Sør på ryggen, omtrent 2 km sør for steinbygningen "To rom og kjøkken" (for de som er lokalkjente) står det en vel to meter høy steinvarde, med en fantastisk utsikt over hele kystområdet mellom Puerto de Mogán i sørvest og San Agustín i sørøst. Vel vitende om at svenskene har sin "Pico de Suecia" i 700 meters høyde nord for San Agustín, slo det oss umiddelbart at dette ståstedet på vel 900 meter måtte kunne fungere som et tilsvarende "Vista Noruega".

Vi skrev entusiastisk om stedet i sommernummeret av "Dag & Natt", ikke minst fordi plassen kan nås fra mange steder. Her er det nemlig rundturmuligheter, med forskjellige startsteder og "målområder". Fra vest er det El Cercado og Molino de Viento, fra sør Taurito, Tauro og Puerto Rico, fra øst La Solana og fra nord Embalse Salto del Perro på bilveien på nordsiden av Montaña de Tauro (vest for Soria). Det er bare å finne frem kartet og lage sin egen tur. På "Kompass"-kartet ligger stedet ved siste o'en i Morro (de los Majanos), på "Gran Canaria Tour & Trail"-kartet 1,5 cm langs stien nord for siste a'en i (Llanos de) Gamona.

På mange "norske" steder i områdene nord for Arguineguín og Puerto Rico er det lagt ut bøker der besøkende kan skrive navnet, som langs Rian-stien, Eivindsplass, Ivarsplass og Våres plass. På vår første tur opp til Vista Noruega gikk vi opp Barranco Taurito, medbringende et metallskrin med bok. Den er nå bygd inn i varden (bildet), og sammen med boken ligger de fire avissidene som sto i sommernummeret av "Dag & Natt".

På varden vaier også et lite norsk flagg, som er lett synlig fra stien, som passerer bare 15-20 m unna. Da vi åtte dager senere var tilbake med to gode turvenner, hadde to engelskmenn skrevet seg inn, med kommentaren: Spectacular view! Hjertelig velkommen du også!

Ivarsplass på El Cabezote

Fra Vista Noruega er det først og fremst utsikten over kystområdet som imponerer. Vil man nyte utsikten mot Gran Canarias sentrale fjellverden, er det beste utsiktspunktet den 792 m høye ryggen El Cabezote vest for Degollada de Cortadores, der grusveien nordover fra Norskeplassen ender.

Ute på toppenden av El Cabezote ligger Ivarsplass, en steinbenk med polstret sete og besøksbok. Plassen har navnet etter Ivar Westerbotn fra Balsfjord, som lagde hvilebenken hans faste turvenner "forlangte", etter den cirka 10 km lange turen fra Tauro-dalen. Besøksbok ble lagt ut 18. november 1999.

Mens Vista Noruega er sydvendt, er Ivarsplass nordvendt. Fra utsiktspunktet ser man hele den sentrale delen av La Cumbre, det østvest-gående høydedraget tvers over øya, med Pico de Las Nieves på 1956 m som det høyeste punktet og "monolitten" Roque Nublo som det mest karakteristiske. Mot vest ser man 1426 m høye Inagua (et fantastisk utsiktspunkt) og langt nærmere rett mot nord 1226 m høye Montaña de Tauro.

Tur med fem besøksbøker

Enkleste atkomst er fra Tauro-dalen med det store baneanlegget Tauro Golf. Fra de øverste veiene Avenida Bélgica og Calle Eslovaquia i boligområdet Urbanización Halsodalen er det 9,3 km til toppen, med fem besøksbøker underveis.

Følg først en uskiltet grusvei opp siden forbi det lokale vannverket og i en stor Z-sving opp til "Terningen" med Bok 1 i fjellsiden i svingen. Fortsett bred sti med fin utsikt nordover ryggen, til stor steinvarde med Bok 2 etter neste 2,3 km. Følg smalere sti litt bratt opp på kolle til "Sommerfjøset" etter 500 m med Bok 3.

Fortsett sti ut på grusveien mellom Tauro Golf og Tauro Alto og følg denne i 500 m til en tydelig sti markert med noen kantstein tar rett opp mot en kolle i en venstresving. I steinvarden på kollen ligger Bok 4. Fortsett sti som raskt kommer inn på en slags dårlig kjerrevei, som i 4 km lengde følger hele ryggen opp til toppen med Bok 5 på Ivarsplass. Kartet "Gran Canaria Tour & Trail Map" anbefales! Kartet har turen tegnet inn, og kan blant annet kjøpes i Den Norske Klubben i Arguineguín.

"Retur samme vei - eller som følgende mye benyttede runde: Følg stien videre nordover. Den svinger mot høyre (nordøst) ned over den brede Cortadores-sletten bort til Degollada de Cortadores (2 km). Her møter man grusveien som følges sørover til Norskeplassen (7-8 km) og videre ned til Arguneguin eller Purto Rico. Uansett er El Cabezote-turen en solid dagstur, som krever spreke turbein og rikelig med drikke".


Skrinet med besøksbok finner du i steinvarden.

Varden med Bok 2, med El Cabezote-ryggen i bakgrunnen.

Steininnhengningen "Sommerfjøset" med Bok 3.

Fra varden med Bok 4 ser man ned mot grusveien og Sommerfjøset helt til venstre

Ivarsplass med fantastisk utsikt, sittebenk - og Bok 5.

TV. Gran Canarias beste turkart kjøpes blant annet i Den Norske Klubben i Arguineguin.

TH. Stien nordover fra Ivarsplass mot Degollada de Cortadores.