MANDELBLOMNING
PÅ GRAN CANARIA


Av Nina Hoogland
Biolog och vandringsguide.

Mandelträden har börjat blomma uppe i bergen och det betyder att våren är på ingång på Gran Canaria. Björn Westin som driver vandringsföretaget Rocky Adventure på ön säger att han har märkt en skillnad i blomningstiden under de år han har varit ute och vandrat; “ett träd på Camino de la Plata som började blomma den 1:a februari för 20 år sedan har förskjutits successivt över åren så att det blommade redan i december förra året. I år verkar det dock ha försenats lite igen p.g.a. den relativt kalla vintern”.

Det är hursomhelst fantastiskt att vara ute och vandra under de kommande månaderna när träden i dalarna kring bl.a. Tejeda, Ayacata och Tunte täcks av små rosa och vita blommor.

Självklart är det inte bara mandeln som blommar! På en ekologisk “hot-spot” som Gran Canaria med sina nära 2000 olika växtarter, varav ca 100 är endemiska, alltså unika för ön, är våren ett paradis för blomälskaren. Våren börjar dessutom tidigt! Redan efter de första regnen i november kommer de första taklökarna (Aeonium) igång och i december börjar t.ex. Snokörten (Echium) att blomma på de sydliga bergssluttningarna. I januari kan man njuta av lavender (lavendula) och dess underbara doft och snart slår även den kanariska ginsten (Teline) ut och färgar bergen gula. Nya arter avlöser varandra ända in i juni, och blomningen förflyttas också successivt uppåt och norröver p.ga. de olika klimatzonerna på ön.

Trädet som Björn nämner växer vid Silverleden som Rocky Adventure vandrar uppför på onsdagar, på väg mot de högsta topparna på ön.
Mandelträdet (Prunus Amygdalis var. Dulcis) är ursprungligen från Asien men har odlats på ön sedan 1600-talet och det finns en stark tradition och kultur kring dessa träd i bergsbyar som Tejeda, där man fortfarande framställer fantastiska mandelsötsaker på det lilla bageriet.

Det är bl.a. bageriet Roque Nublo som köper in sötmandel från bybor som plockar i området. Skörden sker under sensommaren då träden också fäller sina blad och om det så här års finns mandlar kvar på träden kan det tyda på att det är bittermandelträd. Bittermandel användes förr i tiden till att framställa mandelolja men plockas idag inte alls i lika stor utsträckning som sötmandeln. Var alltså försiktiga om ni vill provsmaka för tyvärr ser man ingen skillnad på

träden! Enligt La Trasierra, en förening som jobbar för att bevara traditionerna kring bruket av mandeln på Gran Canaria, existerar en särskild sorts mandel här, som smakar som ett mellanting mellan söt- och bittermandel och som är perfekt för framställning av kakor och dylikt.

Mandelblomsfestivalerna är livliga tillställningar med massor av god mat och dryck, uppvisningar av dans och folkmusik, konsthantverk och tävlingar. I år är San Bartolomé de Tirajana (Tunte) först ut den 23-25 januari. Den största och mest kända är dock Tejedas som firas den 30 januari- 1 februari med en särskild dag tillägnad turister, lördagen den 31:a januari. Mandelblomsfestivalen i byn Valsequillo är också populär och firas den 7 och 8:e februari.

Men bäst är det ju att uppleva blomningen från de gamla hundraåriga vandringslederna som fram till början av 1900-talet var de centrala och bergiga partiernas enda transportleder. Vandra genom små bergsbyar där det känns som om tiden stått stilla i hundra år och provsmaka lokala mandelsötsaker som Mazapán och Bienmesabe! Rocky Adventure vandrar i mandeltäta områden flera dagar i veckan, t.ex. på måndagsvandringen runt Roque Nublo till den lilla bergsbyn La Culata och Timagada-korset eller på fredagsvandringen då man går från byn Santa Lucia till Guayadeque-dalen.

Följ med Rocky Adventure upp i bergen och upplev det bästa av Gran Canaria! Företaget anordnar vandringar måndag-fredag på olika platser runt om ön och har ryggsäckar, stavar och vindjackor till utlåning om man inte har fått med sig all utrustning på semestern. Vandringskängor finns också att hyra men det går utmärkt att vandra i vanliga gymnastikskor. Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor då väderförhållandena snabbt kan ändras.


Boka din vandring eller få mer information: Tel: (+34) 615 93 25 89

www.rockyadventure.com
En gratis App viser deg vandrings stier på Gran Canaria
En gratis applikasjon til mobiltelefoner (iOS og Android) tilbyr nå turister og fastboende en guide til 34 ulike vandrings stier på Gran Canaria.

Skulle du ikke ha dekning på mobilen, gjør GPS teknologien at denne applikasjonen fungerer likevel.

Denne nye applikasjonen (APP) som ble lansert av Cabildo (øyrådet) i slutten av januar måned i år, heter “Explora Gran Canaria”, har hatt til hjelp 40 studenter fra universitetet i Las Palmas, for å utvikle prosjektet Som bruker kan du velge ønsket vanskelighetsgrad på din vandring, distanse, retning og type rute (om du vil gå i sirkel, eller fra A til B).
.
I tillegg følger en beskrivelse av hver rute, de mest interessante punktene langs veien og noen råd som er gitt av kjente fjellvandrere. Den mest symbolske vandringsleden er uten tvil “Ruta Tamaràn”, hvor man rett og slett krysser hele øya ved å vandre fra Agaete, til Cruz de Tejeda, videre til Tunte for så å komme ned til Maspalomas.

I tillegg til kart og beskrivelser vil du også kunne se et fantastisk utvalg bilder som tilgjengelige fra National Geography, Wikiloc og Lonely Planet. Et bilde sier som kjent mer enn tusen ord. Cabildo (øyrådet) som står bak lanseringen av denne applikasjonen, lover også å komme med stadige oppdateringer. Det jobbes iherdig ute i naturen for å forbedre vandringsveier og merking. Man regner med at det finnes i dag rundt 1600 km, offentlige vandringsveier på Gran Canaria, like mange kilometer som det finnes bilveier, for å sette det i perspektiv.

Cruz de Tejeda – Barranco de la Mina
Turforslag nr. 21, tatt fra boken "Turguide til Gran Canaria" av Anita og Birger Løvland

Dalføret Barranco de la Mina imponerer ikke med sin størrelse. Den virker heller ikke særlig spennende når du ser nedover dalen fra passet Degollada de BeBecerra, et par kilometer sør for Cruz de Tejeda.

For samtidig som du østover ser ned i Barranco de la Mina, ser du den motsatte veien ut over det imponerende og dramatiske landskapet omkring dalene Barranco de Tejeda og Barranco de Grande, med blant annet Roque Nublo og Roque Bentayga. Her stopper nær sagt alle turistbussene, og vi garanterer at det er utsikten vestover som stjeler oppmerksomheten.

Hva er så fascinerende med Barranco de la Mina – eller Barranco de las Nieves (som faktisk betyr snødalen) som andre kart kaller den?
Dalen er bare et par kilometer lang før en ny bilvei og landsbyen Las Lagunetas dukker opp. Kort er den, men utrolig vill og vakker. Gå den i mars og opplev en fruktblomstring som kan måle seg med selveste Hardanger. Da renner det dessuten vann i elveleiet, der det dannes små fossestryk, og til og med en kulp der vi bare måtte bade. Dalen og stien starter bred og slak, men det blir både smal og bratt det siste stykket. Bilveien opp til Cruz de Tejeda er nesten 5 kilometer lang, men med snarveier mellom de lange svingene, blir turen opp langt kortere.
Mandelblomstens vandrings rute; Tejeda – Cruz de Timagada

Denne vandringen begynner i Tejedas dalgang, med stigning på 15 grader opp til Curz de Timagada. Denne veien tillater deg å vinne et fantastisk perspektiv over Tejeda og dens småbyer (La Tosca, La Solana, La Degollada og Caìdas grottene), Artenara og Roque Bentayga.


Vandringsveien er eksepsjonelt vakker, full av mandeltrær i full blomst på denne tiden. I hele sin forlengning er den som en utisktpost å betrakte. Denne stien var tidligere brukt av Timagada innbyggerne, når de hadde et ærende ned til byen Tejeda, spesielt på søndag morgen da gudstjenesten kalte. Deretter var dagen åpen og fri fra landbruk og jordbruk.

El Coleccionista de Instantes