Av Anita og Birger Løvland
Bakgrunnen for disse tursidene er et ukesopphold i San Agustín i forbindelse med nyttårshelgen. En bror hadde lagt 60-årsfeiringen til Gran Canaria, med den nærmeste familien som gjester. Det var en utrolig hyggelig sosial ramme omkring en åremålsdag, der det også ble tid til to dager med langtur i det vakre området mellom Mogán- og Arguineguín-dalene. Våre to langturer inn i området fra hver av de to dalene møttes langs den samme stien over høydedraget Morro de los Majanos (morro betyr avrundet fjelltopp) i omtrent 3 km, forbi en kjempehøy steinvarde, med et fantastisk panoramaskue, på vår GPS målt til 915 meter.

Det slo oss mer og mer at dette stedet må alle turglade nordmann (og selvsagt alle andre turgåere) få oppleve. Hvorfor kan man spørre. Grunnen er at her har man det beste utsiktspunktet over hele "Norskekysten" på Gran Canaria. Herfra kan nemlig alle se ned til bostedet sitt på denne delen av Gran Canaria, ettersom man ser hele kysten med sine mange feriesteder mellom Puerto de Mogán og San Agustín i hver sin ende. Her ser man noe av Playa del Cura og nedre del av Tauro-dalen. Her ser man videre østover hele Puerto Rico, Arguineguín, Maspalomas og Playa del Inglés. Det finnes neppe noe vakrere sted å skue utover de jevnt skrånende ryggene mellom mer eller mindre dype daler, som har skåret seg ned i landskapet (Se bilde sida)
Vestover ser man mot den ville vestkysten på Gran Canaria, og langt ute i havet Teide på Tenerife, østover den store sletten Llano de Cortadores og passet Degollada de Cortadores der stien forsvinner ned i Arguineguín-dalen og grusveien ned mot kysten forbi Norskeplassen starter. I samme retning ligger også 791 m høye El Cabezote, med Ivarsplass (se senere). Vender man blikket innover øya rett ovenfor varden, ser man 1426 m høye Inagua og den høyeste toppen mellom de to hoveddalene, 1225 m høye Montaña de Tauro - begge spennende turområder.

Det er allerede mange norske navn i det store turområdet mellom Mogán- og Arguineguín-dalene, mest kjent og besøkt er La Plaza Noruega på høydedraget innenfor Arguineguín og Puerto Rico. Norskeplassen på 315 m ble opprettet i 1989, som en gave skjenket av Mogán kommune. Svenskene har siste tre årene hatt sin Pico de Suecia i 700 meters høyde ovenfor San Agustín - med turbeskrivelse omtalt i Dag & Natt november 2013 (14 km / 700 høydemeter tur-retur). Vårt Vista Noruega ligger på høydedraget mellom de to store dalene Barranco de Tauro og Barranco del Taurito, 8 km fra kysten, omtrent på høyde med Mogán og snaue to km fra "To rom og kjøkken", for de som er kjente i området. Stedet er ingen topp, men ligger oppe i sørsiden av et jevnt skrånende høydedrag. Norskeplassen er et turmål som i praksis alle kan gå til. For å komme til Vista Noruega, må man slite langt mer. Atkomsten er betydelig lengre - idet våre to foreslåtte turer er 20 og 16 km lange. Antall høydemeter opp og ned er også betydelig, med henholdsvis 1000 og 750 høydemeter. Været bør definitivt være bra - for det er utsikten som er imponerende.

Tur 1 er en runde fra øst, med utgangspunkt La Solana i Arguineguín-dalen. Her går det ikke buss, og egen bil er således best egnet. Tur 2 egner seg derimot svært bra for kollektiv transport ettersom det er en tur med bussholdeplass både ved starten Molino de Viento rett sør for Mogán (eventuelt El Cercado nord for Puerto de Mogán) og målet Playa de Tauro.
 
Tur 1
Tur 2
Tur 3