Picos de Suecia Gran Canaria Fataga
 
Det första spadtaget för turismen på den södra sidan av Gran Canaria togs i San Agustin den 15 oktober 1962.

Lagom till 50 års jubileet för detta, tycker vi att det är dags att även San Agustin uppmärksammas för de fina vandringsmöjligheterna som faktist finns här. Det är nog bara ett fåtal som vet att berget som Rocas Rojas och Monte Rojo är byggt runt och upp mot är början på ett stort bergsmassiv . Bergsmassivet ligger som en tårtbit med det östra hörnet i El Doctoral, det södra ovanför Playa del Ingles och det norra hörnet ända uppe i San Bartolome.

Den högsta toppen (Amurga) mäter hela 1131 möh och ligger rätt upp bakom San Agustin. Bergsmassivet är delat av ett 20-tal djupa Barrancos (raviner), som bildats genom att regnvatten under miljontals år har skurit sig ner igenom berget på sin väg ner mot havet. Alla är fina att vandra i och varierar i svårighetsgrad. Efter regnen kan man duscha i vattenfallen och bada i de klara poolerna som bildas i ravinernas bottnar.
  Pcio de Fataga
Enligt mitt tycke startar den bästa leden på det här berget bakom Hotel Gloria Palace i San Agustin. Man går upp vid parkeringen och genom tunneln under motorvägen och tar direkt till vänster uppför berget på en upptrampad stig. Det är inte en helt lätt start, men vi San Agustinbor är ju kända för att vara sega och uthålliga... Det går brant upp en bit sen planar stigen ut och man kommer ut på en sliten grusväg. Man följer grusvägen i en vänsterkonvex kurva och vi vandrar till vänster om, och ovanför, getfarmen som ligger här uppe. Väl ovanför getfarmen så håller man rakt fram så mycket man kan vid vägdelningar.

När grusvägen tar slut uppe vid en gammal murbygnation, börjar utmaningen för den som inte går med guide. Härifrån får man hålla bra utkik efter små stenrösen och upptrampade partier upp till höger tills man är uppe på bergskammen. Väl där är det enklare att se, man följer helt enkelt bergskammen.

Efter ca 600 höjdmeter och ca 7 km upp kommer vi till en fin utsiktsplats med ett stort stenröse men en vacker gul/blå flagga vajandes i vinden. –Svenska Platsen. Just det!

Norrmännen har ju hittat sin plats nere i bergen ovanför Puerto Rico. Norska platsen är lätt att finna eftersom det bara är att följa lämmeltåget av sportiga norrmän i dalen och upp längs berget. Vi på Rocky Adventure lyfter hatten för våra skandinaviska grannar och skulle önska att vi Svenskar hade ett lika brinnande intresse för naturen och bergen här på ön. Vi kanske inte önskar oss en massvandring upp, vi gillar ju trots allt lugnet som det är, men iallafall lite fler som kunde komma ut och trampa upp VÅR stig. Genom de fina bergsområdena bakom San Agustin och hela vägen upp till Svenska platsen. Här uppe har man milsvid utsikt ön, från flygplatsen till Arguineguin.

Det tar ca 2-2.5 timme att komma upp och här passar vi på att äta vår härliga matsäck. Det är relativt lätt att hitta upp till Svenska platsen. Vill man ha lite mer utmaning och äventyr fortsätter man nu vandringen hela vägen upp till byn Fataga. Man börjar med att gå genom en gammal stenmur strax efter Svenska platsen, man måste hela tiden gå uppåt och hålla sig på bergskammarna och sikta mot nästa topp för att inte gå fel. Det går inte att korsa berget för då stoppas man av flera hundra meter djupa raviner med lodrätta bergssidor . Tar man sig upp till toppen Amurga på 1129 möh så får man en helt sanslös utsikt över dalarna de högsta topparna och landsbyarna Fataga, San Bartomlome och Santa Lucia.
Fataga vandring
En spektakulär nedstigning väntar, antagligen ingenting för höjdrädda. Man följer en smal stig på och precis nedanför bergkammen. På vägen ner så passerar man gamla grottor. När vi frågar lokalbefolkningen nere i Fataga så visar det sig att grottorna användes bland annat för ta skydd från angripare vid tiden då Spanien försökte erövra ön från urinvånarna. Man skyddade sig genom att rulla och kasta ner stenar på angriparna. När man står här uppe så förstår man att det var i princip omöjligt att ta sig upp eller förbi de som försvarade sig. Byn Fataga blev känd som Adfatagad på slutet av 1400-talet. Runt den tid då kampen om kontrollen över ön mellan urinvånare och de spanska styrkorna ägde rum. Flera av striderna i slutskedet av denna konflikt ägde rum i och runt Fatagadalen.

Eftersom det nuförtiden är desto fredligare och trevligare i den pittoreska lilla byn Fataga, letar vi efter vår vandring upp en trevlig bar där vi kan avnjuta en välförtjänt kall öl och lite tapas.

På grund av sin svårighetsgrad och att det inte går att lägga in olika längder, så ligger inte leden med på vårt vandringsprogram, men vi hoppas att marknaden snart ska vara redo för leder som denna.

Leden är ca 18 km och tar ca 6-7 timmar att vandra. Höjd skillnaden är ca 30-1100-500 möh. Följ oss med på andra vandringar och upptäck mer av vandringsparadiset Gran Canaria, med mer än 800 km vandringsleder. Just nu blomstrar mandelträden för fullt uppe i dalarna mitt på ön. Rocky Adventure arrangerar vandringar varje måndag, onsdag och fredag på olika platser runt Gran Canaria. Vi är alltid minst två skandinavisktalande guider med, som berättar om öns natur och historia. Det finns alltid flera längder och svårighetsgrader på våra vandringar. Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning.
 
Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89
www.rockyadventure.com
Björn Westin, Linda Bryhn, Rocky Adventure.