Siste nytt

“San Juan” Midsommar

På Lördag firar man San Juan på öarna. Gran Canaria firar denna dag stort inte bara för att Las Palmas stad grundades den 24 juni 1478, utan även för att expansionen inåt på ön startade runt detta datum. Las Palmas, Telde och Arucas är kanske de byar som mest firar San Juan de har alla tre kyrkor, kvarter  eller fästningar i ära till San Juan. Telde har upkallat sin första bebyggelse efter San Juan ( se tidigare artikel ) och de firar även sin kavertersfest dessa datum. Det blir stora brasor och grillfester runt på ön. Idag den 23 Juni på Las Canteras stranden är det en stor strandfest med enormt  fyrverkeri. Det blir levande musik midnattsbad och andra folkloriska akvtiviteter. Samt konsert fram till kl 02.30. I stort sett alla stränder och kvarter har brasor och grillfester den 23 men det blir även mycket aktiviteter till helgen. I år infaller San Juan på en lördag vilket betyder att man flyttar helgdagen till den 25/6 så på måndag är det helgdag.

Skräp uppsamling av reseledare

Som ni kanske har sett i Dag & Natts sommarnummer så har reseledare ifrån Thomas Cook haft en miljövänlig dag i Maspalomas. Där de på ett mycket trevligt initiativ i samarbete med “World Environment Day ” träffades utanför vattenparken i Maspalomas Aqualand och ifrån klockan 16 deltog alla reseledare med att städa upp i naturen.  De plockade upp följande: Cigarett fimpar           960 Plastsaker                2715 Frigolit brickor            6 Metall Burkar          94 Glas av olika sorter     150 Pappersbitar       1205 Fiskeutstyr                3 Paket av olika format      84 Hygien förpackningar        17 Och  5 stora soppåsar med organiskt skräp, en varuvagn, däck samt något som verkade vara en hundkoja. Se bilder:

17 Mai på Gran Canaria

Som alla andra ställen i världen där det finns glada norrmän firar man 17 mai, även så på Gran Canaria. Nu på Torsdag sker det igen i och runt Arguineguin. …

Byfest i Tablero 11/5 – 20/5

Nu börjar alla byfester såkallade Romerias. Nästan alla byar värda sitt namn på Gran Canaria har sina egna byfester som brukar vara allt ifrån 2 dagar till en vecka. Då firas skyddshelgonet i den by där festen hålles…

Jordbävning på El Hierro

Under onsdagen registrerades ett skalv på 3,1 i havet strax utanför Frontera på 26 kilometers djup. Det senaste skalvet av denna magnitud var den  29 april på 3,2, med epicenter mellan Gran Canaria…

Arbetslösheten minskade i April

I April fick 627 fler personer arbete på öarna
April förstärker trenden för de sista månaderna med fler arbetstillfällen och där med bättre ekonomi på öarna. De senaste 6 månaderna har arbetslösheten minskat, per idag är det 213.141 arbetslösa…..

Binter inviger ny rutt Gran Canaria – Vigo

Nytt resmål för Binter de kanariska inrikesflyget På torsdagar och söndagar kommer Binter att flyga sin nya rutt direkt ifrån Gran Canaria till Vigo i Galacien. Det nyss inköpt flygplanstypen “Bombardier CRJ 1000” kommer att flyga denna sträcka, med en kapacitet på 100 passagerare. Här kan ni läsa mer om Vigo  

Low cost bolagen räddar statistiken

De första 3 månaderna av 2018 har Kanarieöarna minskat ankommande turister ifrån de traditionella flygbolagen och turoperatörerna med 4%.  Men Low cost bolagen räddar situationen och statistiken, de ökar sina  gäster med 11% jämfört med samma period år 2017.  Tillsamman har de ankommit 1,6 miljoner via de billigare flygbolagen vilket motsvarar en….

Kommunen San Bartolome de Tirajana pusser opp

Det er avsatt 280 000 euro for utbedring av sykkelstier og joggeløyper i Parque Sur. Sykkelstien utgjør 1 440, 4 m2 og joggestien 5 273,4m2. Avgjørelsen blir mottatt med jubel av de mange innbyggerne i kommunen som daglig bruker parken i Maspalomas.

Mogan kommune pusser opp

Allerede i mars påbegynte arbeidet med å pusse opp torget “La plaza de Marañuelas” i den gamle bydelen av Arguingeuin. Parallet med havnegaten “Avenida de El Muelle” ligger torget på en høyde med utsikt over stranden og havnen i sentrum av Arguingeuin. Det er avsatt 41 700 eur….

LITE FAKTA OM WIDERØ

Widerøe, norsk flyselskap grunnlagt i 1934 av Viggo Widerøe. Widerøe var heleid av SAS fra 2002 til 2013, hvor 80% av eierskapet ble tatt over av en investorgruppe. Etter dette har SAS solgt seg helt ut, og selskapet eies nå av WF Holding AS……

I kveld ankommer Widerøe Gran Canaria

I kveld, mandag 9.april lander Widerøe på Gran Canarias flyplass. Det norske flyselskapet Widerø har kjøpt et nytt fly i Brasil av typern Embraer E190-E2 som snart skal ut i fluftfart oppe i nord. På vei fra Brasil til Norge mellomlander de mandag kveld i Las Palmas. Representanter for presse og konsulat var tilstede da flyet som skal operere i Norge landet på Gran Canaria…..

R.I.P Lill-Babs

Den svenske artisten Barbro «Lill-Babs» Svensson ble 80 år gammel. Hun hadde et langt og nært forhold til Gran Canaria, hit hun kom allerede på slutten av 50-tallet som en av de første charterturistene fra Sverige. Siden flere tiår tilbake har hun årlig opptrådt på danserestauranten Playa del Sol midt i Playa del Ingles. Våre tanker går til hennes nærmeste familie…..

Påsken på Gran Canaria, se de olika processionerna

I spanien firar man påsken mycket seriöst. Vi har tidigare publicerat en artikel om Semana Santa se: Spanjolene holder seg i alle fall till historien

Under hela påskveckan kommer det att vara flera olika processioner i Las Palmas stad. Nedan följer en lista över de viktigaste processionerna.

Europeisk Ostmarknad i Moya

Nu på lördag ifrån kl. 10.00 till klockan 19 är det ostmarknad i byn Moya (karta) på norra sidan av ön där ostar från 19 olika europeiska kommuner ifrån olika regioner från Spanien, Portugal och Italien presentera sin produkter. för er som älskar ost så är detta er höjdpunkt på året.