Bodega Mondalón
Upplev Gran Canarias vingårdar
Tekst & Arne Beldau
arne@beldau.com
Varför inte besöka en kanarisk vingård, när man är på semester på ön - en vingårdssafari? En oförglömlig upplevelse med mersmak. I kontakt med den kanariska naturen och lugnet på landsbygden.
Bodage Mondalon
DO Lentiscal

Runt det senaste millennieskiftet etablerades vindistriktet Lectiscal som ett lagskyddat vindistrikt på Gran Canaria. Distriktet ringade in ett geografiskt område runt Bandama och Santa Brígida. Namnet fick det efter Monte Lentiscal. Orsaken till etableringen av DO Lentiscal vid just den här tiden, var att vinbönderna kände att tiden var mogen att skapa en reglering av vinproduktionen. Redan bara ett par år senare utvidgades DO-området till att omfatta hela Gran Canaria. Regleringen styrs från El Consejo Regulador de Denominación de Gran Canaria, med säte i Santa Brígida.

Franska ekfat, medelrostade. Kostar runt 600€ i inköp, rymmer 220 liter och används bara i 4år. Ekfaten ger vaniljtonerna i vinet, genom att ligninet i trät genomgår en oxidationsprocess. Genom ligninets oxidation bildas vanillin. (Amerikansk ekfat ger än mer vaniljton

Reglementet (REGLAMENTO DE LA DENOMINACIÓN DE ORIGEN GRAN CANARIA) styr vilka druvor som är tillåtna, odlingspraxis, skördeuttag, kvalitet på druvorna, alkoholhalt, vinberedning, max-storlek på ekfat,…Alltså allt detaljstyrt. El Consejo kontrollerar också kvaliteten på de färdiga vinerna innan kontrollstämpel DO GranCanaria, kommer på vinflaskan. Innan dess får vinet inte komma ut på marknaden. Kontrollen består av både kemisk analys och organoleptisk* provning av vinerna.

Första vinprojektet


De första vinerna som gjordes på gården, gjordes på druvor som gårdens närmaste granne odlade. Året är 1990. Han var en så kallad ”love refugee”, en amerikan från Texas, som hade arbetat i oljeprospekteringsindustrin och sedan slagit sig ner på Gran Canaria. Vintillverkningen, som begränsades till husbehovsproduktion, gjordes på druvor som skördades i grannens trädgård. Därefter trampades och pressades druvorna på Mondalón. Men grannen flyttade 1995 och då var far i huset redan fast. Intresset för vin och vinframställning satt på plats. På sin fritid planterade han därför ett litet fält med 15 olika druvor och fortsatte med sitt nya intresse. Ren hobbyverksamhet.

Tamaras sommarlov


Eftersom pappa, Juan Manuel, hade blivit fritidsvinbonde så kom sommarloven och senare även semestrarna och annan ledig tid att tillbringas i pappas vingård. Tamara hjälpte till med alla sysslorna. Mot år 2000 tar pappa och pensionerar sig och börjar med vin på heltid. Tamara har under tiden utbildad sig inom turism och ekonomi, men börjar upptäcka att det mer och mer lutar åt att bli vinbonde.

Bodegan besöks flitigt av vinofiler från hela världen. De uttjänta vinfaten fungerar som möbler i ”Sala de Catas”, provningsrummet. Öppettider under torsdagar från 16:00 till 20:00 (måste bokas).

Bodegas Mondalón


Vingården Mondalón ligger vackert belägen vid foten av Bandamas vulkankägla med ett österläge på en höjd av 230-300 meter över havet. Vingården förfogar över sammanlagt 10 hektar vin fält, vilka några ligger i barranco de Tirjana. Jordarna har lite olika struktur, men alla består av vulkaniskt material, dvs de är järn- och magnesiumrika. Runt bodegan och Bandama har vi den typiska picónjorden, som passar särskilt väl för de röda druvorna Listán Negro och Tintilla. Ursprunget är ett gasrikt och häftigt vulkanutbrott för cirka 2000 år sedan, som blåste upp glödande lava i droppform högt upp i atmosfären. När materialet faller ner mot jordytan igen har det format sig till små gashaltiga lätta keramiska kulor. Materialet är mycket vattengenomsläppligt.

Kapaciteten i bodegan är 50.000 liter vin per år, men utnyttjas bara till hälften. Man producerar sex viner, tre röda och tre vita. År 1999 prövade man även på att framställa den första espumoson** (kanarisk ”bubbel”) på Gran Canaria. Det var bara ett experiment.

Druvorna är de enligt DOGC föreskrivna, kanariska och endemiska***. Man har fokuserat på bara tre röda druvor (Listán Negro, Tintilla och Castellana) och fyra vita druvor (Listán Blanco, Malvasía, Albillo och Moscatel).

Vinmakarens hemligheter


En nyhet för i år är Mondalón Selección eller bara Quince, vilket avser årgången, la cosecha 2015. Ett vitt vin i toppklass, där vinmästaren trollat med olika steg och metoder i vinifieringsprocessen för att skapa ett vin med speciella egenskaper. I det här fallet har vinmakaren använt sig av en så kallad criomaceración*****. Druvan är Albillo, som efter macerationen jäser och därefter får ligga i ekfat (fransk mediumrostad ek) under 5 månader. Därefter blandas in färdig Malvasía och Moscatel för ytterligare lagring under fem månader. Proportionerna bir slutligen 60-20-20.

Experimentlusta och energi är kännetecknande för den kvinnliga vinmästaren och vingårdsägaren Tamara Cruz. Det har givit resultat i en mängd medaljerade viner. Tamara är en mångsidig och energisk företagare, och har också engagerat sig i många frågor utanför bodegan. Bland annat har hon drivit igång ett nätverk för kvinnor som driver företag inom jordbrukssektorn. Nätet spänner över alla 7 kanariska öarna.
Mondalon vin Kanarieöarna
Tamara Cruz, la bodeguera, framför de tre gamla faten som användes vid den allra första vinframställningen under tidigt 1990-tal
Vad man kan läsa ut från en vinetikett
Besök en Kanarisk Vinbodega
Följ med på en organiserad vingårdssafari tillsammans med Arne Baldu, artikel författaren. Exkursion i vinfälten och vinprovning med kanariska kulinariska Specialiteter. Läs mer om kanariska viner på bloggen: kanariskavingårdar.wordpress.com